FOMO is een veel gebruikte term in de wereld van de cryptocurrencies. Het is het gevoel dat je hebt als er ergens iets gebeurt waar jij niet bij bent. Heb jij bijvoorbeeld geen Bitcoin en stijgt de prijs enorm? Dan kunnen mensen last krijgen van FOMO, The Fear Of Missing Out.

Ze zien dat er ergens veel geld verdient wordt, maar ze zijn er zelf geen deel van. Door de FOMO voelen ze een sterke drang om op dat moment toch wat Bitcoin te kopen, zodat ze die mooie prijsstijging niet missen.

Maar hier gaat het meestal fout. Want omdat de prijs van Bitcoin al veel gestegen is, koop je vaak op een minder gunstig moment in (een hogere prijs). Daalt de prijs dan een beetje? Dan staat je investering snel onder water.

Fear Of Missing Out

Een goed voorbeeld van de werking van Fear Of Missing Out was bijvoorbeeld eind 2017 en begin 2018. De prijs van Bitcoin nam in een korte tijd sterk toe.

De media ging hierover verslag leggen en mensen die misschien nog nooit van Bitcoin gehoord hadden zagen dat er veel geld verdient werd. Op het moment dat deze mensen besluiten Bitcoin te kopen, stijgt de prijs nog sterker. De media schrijft hier weer over en nieuwe mensen zien dit.

Ook deze mensen willen hun graantje mee pikken van die geweldige prijsstijging van Bitcoin en kopen ook weer in. Voor een nog hogere prijs dan de eerste lichting mensen met FOMO. Hierdoor stijgt de prijs van Bitcoin opnieuw.

Dit gaat zo door tot het een keer genoeg is geweest. Wanneer een cryptocurrency sterk in prijs toeneemt weet je zeker dat het ook weer een keer gaat dalen. Je weet nooit hoeveel het zal dalen, maar dat het gebeurt is een zekerheid. Nooit zal een project alleen maar toenemen in prijs, het zal altijd schommelen.

Maar zodra de prijs daalt ziet de laatste lichting dat hun investering niet meer winstgevend is. Veel zullen hun verlies nemen en hun investering verkopen met een beetje verlies.

Door al deze verkopen daalt de prijs van Bitcoin opnieuw en is de eerste lichting mensen die ingekocht hebben vanwege de FOMO aan de beurt. Ook veel van deze mensen zullen hun investering verkopen met wat verlies en de prijs daalt enorm.

Dit is precies wat er gebeurd is toen Bitcoin zijn all time high haalde in de genoemde periode. De piek was enorm en veel mensen wouden hier hun graantje in meepikken zonder dat ze wisten wat Bitcoin precies was. De reden dat ze ingekocht hebben was voornamelijk FOMO, de Fear Of Missing Out.

FOMO en wetenschap

Maar het fenomeen FOMO is niet iets dat uitgevonden is door mensen in de wereld van de Bitcoin. De eerste keer dat de werking opgemerkt werd was ruim voor de uitvinding van Bitcoin, namelijk al in 1996 door Dr. Dan Herman, een marketing strateeg.

En met name door de opkomst van social media is Fear Of Missing Out groot geworden. We hebben nu allemaal een mobiele telefoon op zak en ontvangen hierop zo’n beetje alles wat er maar gebeurt op de wereld.

Lig jij bijvoorbeeld rustig op de bank? Dan kan het vaak voorkomen dat je een appje krijgt van vrienden die leuke dingen aan het doen zijn. Je hebt er eigenlijk geen zin in, maar ben bang om leuke dingen te missen en hijst jezelf daarom toch maar van de bank. Dit is precies hetzelfde als het Bitcoin voorbeeld.

FOMO is de angst om iets te missen. Dit kan iets leuks zijn, maar dus ook een mogelijkheid om geld te verdienen of wat dan ook. Vaak zorgt de FOMO dat je al je rationaliteit van tafel gooit en maar gewoon toegeeft aan je impulsen. Met name bij een investering is dit een niet aan te raden tactiek. Het is zeer emotioneel en emotioneel handelen kan erg gevaarlijk zijn. Dat is ook wel te zien aan alle mensen die het schip in zijn gegaan gedurende de snelle prijsstijging van Bitcoin eind 2017.

FOMO cyclus
FOMO cyclus

Tips tegen FOMO

FOMO is een gevoel waar je vaak niet zoveel aan kunt doen. Maar zodra je je er bewust van bent, kun je jezelf hier wel tegen weren.

Een goede tip tegen FOMO is bijvoorbeeld dat je met jezelf een regel afspreekt wat betreft je investeringen. Dit kan zijn dat je met jezelf afspreekt dat wanneer je de impuls voelt om ergens in te investeren, je hier altijd 24 uur of zelfs meerdere dagen mee wacht.

Je krijgt dan de mogelijkheid om het allemaal nog even te bezinken en vaak komt dan je rationele verstand snel weer terug.

Een andere tip voor je sociale situatie is het zeggen van nee. Vaak willen mensen overal bij zijn om maar niets te missen. Maar nee zeggen is natuurlijk helemaal niet erg. Je hoeft niet overal bij aanwezig te zijn. Dit zou zelfs heel vermoeiend kunnen zijn. Zeg ook eens nee als je ergens niet zo enthousiast over bent, ook al mis je dan een keer een avondje. Helemaal niet erg.

En tot slot kun je jezelf ook afsluiten van al die impulsen. Heb je besloten een avond op de bank te liggen? Zet dan gewoon de trilfunctie en melding van je telefoon uit. Zodra je geen FOMO gevoelens meer krijgt door het zien van leuke dingen hoef je dus ook niet meer overal aan mee te doen.

Ditzelfde geldt voor investeringen. Je kunt met jezelf de afspraak maken dat je iedere maand bijvoorbeeld voor een x-bedrag Bitcoin koopt. Heb je deze maand je investering al gedaan? Dan heeft het eigenlijk ook geen zin om alleen nog maar te blijven lezen en de prijs te blijven volgen. Je hebt met jezelf afgesproken dat je maar een keer per maand iets doet, en daarom kom je niet in de verleiding en heb je geen last van FOMO.

Veel mensen bepalen het juiste instapmoment met technische analyse. Wil je meer leren over het handelen van cryptocurrency? Lees dan meer over een crypto tradingbot en volg de cryptocurrency cursus.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.