Leestijd: 2 minuten

Er zijn veel handelsstrategieën waar je winst mee kunt maken. Laag inkopen en hoog verkopen is de bekendste ‘strategie’ en de manier waarop de meeste mensen in de crypto wereld geld proberen te verdienen. Maar wat nou als je misbruik kunt maken van de publieke blockchain om zo de aanstaande transacties te voorspellen? Dit is precies wat er gebeurt met front running en kost de ‘normale’ trader maandelijks miljoenen.

Wat is front running?

Front running is een term die in de traditionele aandelenmarkt gebruikt wordt voor het handelen met voorkennis. Als jij bijvoorbeeld om 14:00 uur weet dat er precies om 15:00 uur een aandeel gekocht gaat worden voor € 10 kun jij van tevoren alle goedkopere aandelen kopen en direct een verkooporder plaatsen voor € 10. Het verschil tussen jouw aankoopprijs en de verkoopprijs is je winst.

Normaal gesproken weet je natuurlijk niet welke trades er staan te gebeuren en het is daarom illegaal op de normale aandelenmarkt. Je kunt er immers alleen vanaf weten als je inside informatie hebt en het handelen aan de hand van deze informatie mag niet. In de cryptocurrency wereld ligt dit alleen wat anders en dat heeft alles te maken met de publieke blockchain.

Op een decentrale exchange is alle data openbaar. Je kunt dus zien welke transacties er gedaan worden, maar ook welke transacties nog te gebeuren staan. Een DEX werkt namelijk met smart contracts en de transacties moeten eerst goedgekeurd worden door het netwerk voordat ze worden uitgevoerd. 

Door op een block Explorer te kijken welke inkomende transacties er staan te gebeuren heb je in feite inside information. Je weet zo welke orders er geplaatst worden voordat ze daadwerkelijk uitgevoerd zijn.

Je zou hier in theorie je voordeel mee kunnen doen door een andere trade te plaatsen die hiervan profiteert. Door een order te plaatsen met hogere transactiekosten weet je zeker dat jouw order eerst wordt uitgevoerd en hiervan kun je als ervaren handelen veel geld mee verdienen. Er worden zelfs bots gemaakt die dit volledig automatisch doen.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Om hoeveel geld gaat het?

Er zijn onderzoeken geweest naar het effect van front running in de crypto wereld en de uitkomst hiervan is noemenswaardig. Zo heb ik een artikel gevonden waarin ze een bedrag van $ 280 miljoen per maand noemen. 

Dit bedrag zou per maand tussen de trades uitgehaald worden met behulp van front running bots. Onervaren handelen hebben geen idee dat hun eigenlijke winst hoger zou moeten zijn. 

Als trader op een decentrale exchange is het goed om je van dit risico bewust te zijn. Er zijn een hoop voordelen op een DEX ten opzichte van ‘normale’ exchanges, maar dit is zeker een groot risico. In tegenstelling tot een DEX kan er op een centrale exchange niet in de smart contracts gekeken worden via een block explorer. Dit maakt het risico op front running daarom een stuk lager.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.