Er zijn veel handelsstrategieën waar je winst mee kunt maken. Laag inkopen en hoog verkopen is de bekendste ‘strategie’ en de manier waarop de meeste mensen in de crypto wereld geld proberen te verdienen. Maar wat nou als je misbruik kunt maken van de publieke blockchain om zo de aanstaande transacties te voorspellen? Dit is precies wat er gebeurt met front running en kost de ‘normale’ trader maandelijks miljoenen.

Wat is front running?

Front running is een term die in de traditionele aandelenmarkt gebruikt wordt voor het handelen met voorkennis. Als jij bijvoorbeeld om 14:00 uur weet dat er precies om 15:00 uur een aandeel gekocht gaat worden voor € 10 kun jij van tevoren alle goedkopere aandelen kopen en direct een verkooporder plaatsen voor € 10. Het verschil tussen jouw aankoopprijs en de verkoopprijs is je winst.

Normaal gesproken weet je natuurlijk niet welke trades er staan te gebeuren en het is daarom illegaal op de normale aandelenmarkt. Je kunt er immers alleen vanaf weten als je inside informatie hebt en het handelen aan de hand van deze informatie mag niet. In de cryptocurrency wereld ligt dit alleen wat anders en dat heeft alles te maken met de publieke blockchain.

Op een decentrale exchange is alle data openbaar. Je kunt dus zien welke transacties er gedaan worden, maar ook welke transacties nog te gebeuren staan. Een DEX werkt namelijk met smart contracts en de transacties moeten eerst goedgekeurd worden door het netwerk voordat ze worden uitgevoerd. 

Door op een block Explorer te kijken welke inkomende transacties er staan te gebeuren heb je in feite inside information. Je weet zo welke orders er geplaatst worden voordat ze daadwerkelijk uitgevoerd zijn.

Je zou hier in theorie je voordeel mee kunnen doen door een andere trade te plaatsen die hiervan profiteert. Door een order te plaatsen met hogere transactiekosten weet je zeker dat jouw order eerst wordt uitgevoerd en hiervan kun je als ervaren handelen veel geld mee verdienen. Er worden zelfs bots gemaakt die dit volledig automatisch doen.

Om hoeveel geld gaat het?

Er zijn onderzoeken geweest naar het effect van front running in de crypto wereld en de uitkomst hiervan is noemenswaardig. Zo heb ik een artikel gevonden waarin ze een bedrag van $ 280 miljoen per maand noemen. 

Dit bedrag zou per maand tussen de trades uitgehaald worden met behulp van front running bots. Onervaren handelen hebben geen idee dat hun eigenlijke winst hoger zou moeten zijn. 

Als trader op een decentrale exchange is het goed om je van dit risico bewust te zijn. Er zijn een hoop voordelen op een DEX ten opzichte van ‘normale’ exchanges, maar dit is zeker een groot risico. In tegenstelling tot een DEX kan er op een centrale exchange niet in de smart contracts gekeken worden via een block explorer. Dit maakt het risico op front running daarom een stuk lager.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.