Leestijd: 3 minuten

Voor de mensen die recent op Reddit hebben gezeten of de aandelenmarkt nauw in de gaten houden zal het niet als een verrassing komen, maar er is iets bijzonders gaande. In de subreddit r/wallstreetbets is namelijk een actie gaande om short sellers op GameStop aandelen ‘terug te pakken’.

Wat is er aan de hand?

Een actie opgezet op het internet forum Reddit heeft ervoor gezorgd dat een institutionele investeerder die gewaagde weddenschappen (shorts) afsloot op het aandeel GameStop voor miljarden heeft verloren. Om te weten hoe dit precies werkt is het belangrijk om te weten wat ‘short’ precies is. 

Short gaan is wanneer je een aandeel leent van een broker om het direct op de markt te verkopen. Je hoopt hierbij dat het aandeel later minder waard wordt zodat je je geleende aandeel goedkoper terug kan kopen om je broker te betalen. Met het verschil maak je winst als je ‘goed gegokt’ hebt. 

Voorbeeld: Stel je wilt short gaan op bedrijf A met een waarde van € 10. Je leent in dit geval 1 aandeel en verkoopt dit direct op de markt voor € 10. Hiermee heb je het bedrag dus op zak, maar je moet ook op een later tijdstip 1 aandeel terugbetalen aan de broker. 

Als het aandeel van bedrijf A morgen op € 7 staat kun je dit dus kopen en terugbetalen en de resterende € 3 is je winst. Je hebt in dit geval goed gegokt dat het aandeel later lager zou staan en bent dus succesvol ‘short’ gegaan.

Laten we er nu vanuit gaan dat het aandeel in bedrijf A nu in plaats van omlaag naar € 7 morgen op € 15 staat. Je moet nog steeds 1 aandeel terugbetalen aan de broker, dat was de afspraak. Het kost je nu alleen veel meer om hetzelfde aandeel terug te kopen en je verliest dus geld. 

Op een markt waar de waarde van aandelen door vraag en aanbod bepaald kunnen worden is het voor de koers in theorie mogelijk om oneindig te stijgen. Met het short gaan kun je dus ook veel geld verliezen als je fout gokt. Hoe harder de koers stijgt, hoe groter je verlies is. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


GameStop aandelen

In het geval van het bedrijf GameStop kwamen gebruikers van het r/wallstreetbets forum op Reddit erachter dat een hedgefund gigantische hoeveelheden shorts afgesloten had tegen de GameStop koers. 

Samen met duizenden en duizenden investeerders hebben ze besloten om massaal het GME aandeel van GameStop te kopen waardoor de koers hard omhoog ging. Het hedgefund heeft hierdoor miljarden verloren waardoor ze zelfs meer geld verschuldigd waren dan dat ze in totaal waard waren. 

In theorie kan de hedgefund bankroet gaan, maar hiermee is het nog niet afgelopen. De shorts moeten namelijk gedekt worden, dus de broker is dan aan de beurt om het te betalen. Gaat ook de broker failliet? Dan komt de last te liggen bij de aangesloten banken van de broker.

Hoe gaat dit aflopen?

Het unieke aan deze situatie is dat het hedgefund op meer dan 100% van alle GameStop aandelen short is gegaan (ongeveer 140%). Er werd vanuit gegaan dat ze hierop geld gingen verdienen, maar slim was dit natuurlijk niet. Nu ze de deksel op de neus hebben gekregen is het afwachten hoe dit zal aflopen. Alle aandelen en shorts moeten namelijk terugbetaald worden.

Het is opvallend te noemen dat dit mogelijk is geweest. Ook de brokers van het hedgefund moeten geweten hebben dat er voor meer dan 100% aan aandelen is geshort. Regelgeving was hiervoor dus duidelijk niet gemaakt, terwijl de brokers wel handelskosten opstrijken over dit soort grote trades. 

Het aandeel van GameStop stond op 11 januari op een waarde van ongeveer $20. Op het moment van schrijven is dit ruim $347! Je kunt je dus wel voorstellen dat de mensen met een short contract grote problemen hebben om dit terug te betalen, zeker als we het hebben over 140% van de aandelen. Het gaat in dit geval om miljarden die van het hedgefund ‘afgesnoept’ worden.

Aandacht in de media

Wat verder heel opvallend is blijkt uit de aandacht in de media. Deze manier van marktmanipulatie door een hedgefund is al jaren en jaren gaande. Ook in 2008 met de financiële crisis waren dit de partijen die foute ‘shorts’ geplaatst hebben op de financiële markt die ons uiteindelijk in de crisis hebben geholpen. In plaats van straffen is er destijds gekozen om deze partijen een bailout te geven van het belastinggeld van de normale burger.

Er is dus blijkbaar niet van geleerd, want anno 2021 is het nog steeds gaande. In de media wordt er nu soms alleen gesproken over marktmanipulatie voor de gebruikers van Reddit die nu massaal het GME aandeel kopen. Er wordt minder gesproken over hoe dit heeft kunnen gebeuren. De beleggers uit r/Wallstreetbets hebben slechts ‘meegespeeld’ met het spel van de hedgefunds en in dit geval voor miljarden gewonnen. 

Er wordt daarnaast gesproken over het verbannen van het subforum op Reddit, de discord groepen en dat soort zaken. Er is paniek uitgebroken, maar dat komt vooral omdat het dit keer niet de burgers zijn die geld verloren hebben, maar de grote hedgefunds met miljarden. 

Short en long (het tegenovergestelde van short) gaan is ook mogelijk in de crypto markt. Hier wordt veel in gehandeld en kan een hoop geld opleveren of kosten. Een geschikte exchange hiervoor is bijvoorbeeld BitMEX.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.