Leestijd: 5 minuten

In Nederland hebben we lang gebruik gemaakt van de Gulden om onze betalingen te doen, maar door de introductie van de euro is dit verdwenen. Tot 2014. Toen werd namelijk de digitale variant geïntroduceerd, de Gulden NLG. Het is een cryptocurrency die de beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en het onderliggende transactie verificatie systeem van Bitcoin poogt te verbeteren.

Zoals veel andere cryptocurrency kan dit interessant zijn om te bezitten als investeringsobject. Bij Gulden NLG is dit echter niet het belangrijkste. Het project wil namelijk dat er op termijn bij iedere winkel in Nederland gewoon met Gulden betaald kan worden, de digitale variant welteverstaan.

Maar hoe gaat dit in zijn werk en hoe bevalt dit ondernemers tot dusver? Om hierachter te komen zijn ondernemers benaderd die de digitale Gulden nu al accepteren als betaalmiddel.

In dit artikel bekijken we hoe het is voor ondernemers om Gulden te accepteren als betaalmethode, maar ook of hier voordelen aan verbonden zijn voor de consument. In totaal hebben 17 ondernemers en organisaties deelgenomen aan dit onderzoek. 

Waarom accepteren ondernemers Gulden als betaalmethode?

Veel bedrijven en organisaties hebben aangegeven Gulden te accepteren vanuit een voorliefde voor cryptocurrency in het algemeen. Het is duidelijk dat de voorlopers, de mensen die Gulden nu al accepteren als betaalmethode, enthousiastelingen zijn. 

De verwachting van de respondenten is dat cryptocurrency alleen maar belangrijker wordt in de toekomst en Gulden past goed in dit plaatje. Er wordt aangegeven dat de nostalgie die heerst rondom de traditionele Gulden belangrijk is, zeker op de Nederlandse markt. 

De visie van Gulden is duidelijk, namelijk: “Gulden ontwikkelt een veilig en onafhankelijk betaalmiddel dat voor iedereen altijd toegankelijk is, nu en in de toekomst.” Dit is een visie waar ondernemers achter staan en ook geloof in hebben.

Interessant is ook om te zien dat een aantal van de acceptanten juist Gulden accepteren omdat ze het project een warm hart toedragen. Samen probeert de gemeenschap achter het project zoveel mogelijk bekendheid te creëren voor Gulden. Naar mijn is dit een goede graadmeter voor de interesse in het project in het algemeen. Hoe meer mensen er aan bijdragen, hoe beter dit is en hoe sneller het kan groeien.

De belangrijkste redenen om Gulden te accepteren als betaalmethode zijn:

 • Het is een Nederlands project
 • Nostalgie rondom de Gulden
 • De bekendheid in Nederland
 • Open-source
 • Het is zelf te minen
 • Witness programma 
 • Makkelijk te implementeren
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Bekendheid creëren voor het Guldenproject
 • Duurzaamheid
 • Lage kosten

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe vaak wordt Gulden daadwerkelijk gebruikt als betaalmethode?

Op dit moment wordt er nog nagenoeg geen gebruik gemaakt van Gulden betalingen bij de deelnemende bedrijven. Met name tijdens de ‘hype’ eind 2017 en begin 2018 is er regelmatig betaald met NLG, maar sindsdien niet meer.

Dit heeft volgens de respondenten voornamelijk te maken met de bekendheid. Gulden en cryptocurrency in het algemeen heeft zich bij het grote publiek nog niet bewezen als betaalmiddel en de bekendheid is laag. Het zou ook te maken kunnen hebben met stigma dat op dit moment nog heerst over Bitcoin en crypto volgens de respondenten. In de bekende media komt het voornamelijk in het nieuws wanneer er weer een hack is geweest of wanneer de koers keldert. 

iDeal en PayPay worden genoemd als veelgebruikte manier om te betalen. De bekendheid is groot en consumenten zijn er vertrouwd mee. De verwachting wordt uitgesproken dat dit op termijn zal omslaan en dat crypto meer ‘mainstream’ zal worden en daarmee dus ook Gulden als betaalmiddel.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze betaalmethode?

Afgezien van het lage gebruik bevalt de betaalmethode over het algemeen goed. Veel respondenten maken gebruik van de checkout van Nocks om te betalingen te regelen. Via deze methode is het niet alleen mogelijk om crypto te accepteren, maar ook de standaard manieren zoals iDeal.

Betalingen zijn altijd snel zichtbaar, al naar 1 confirmation. Dit betekent dat de winkeliers vrijwel direct kunnen zien of de betaling goed is ontvangen. Ook de producten kunnen hierdoor snel geleverd worden en het levert veel tijdswinst op wat betreft administratie. Gulden biedt daarnaast de mogelijkheid om consumenten een product af te laten halen en hierbij direct af te rekenen. Doordat de transactie vrijwel direct zichtbaar is kan het product direct meegenomen worden. Dit werkt volgens een respondent net zoals het betalen van een Tikkie.

Ook hebben ondernemers die gebruik maken van Nocks de mogelijkheid om hun crypto direct om te laten zetten in euro’s. Met het oog op de volatiliteit van de cryptokoers zorgt dit voor extra zekerheid terwijl consumenten wel kunnen betalen met Gulden.

Als nadeel wordt genoemd dat het nog wel lastig is op te nemen in boekhoudsoftware. Deze zijn nog niet geschikt voor cryptobetalingen.

Is het voordeliger om aan te nemen dan andere betaalmethoden? 

Gulden wordt gezien als de voordeligste van alle betaalmethoden. Niet alleen door het gemak waarmee consumenten kunnen betalen, maar ook vanwege de lage kosten. Voor iDeal wordt bijvoorbeeld voor iedere transactie €0,29 gerekend. Gemiddeld kost een Gulden transactie 0,005 NLG en de euro-waarde hiervan is nihil. Hierbij moet wel verteld worden dat de waarde van de transactie door de volatiliteit wel meer zal fluctueren dan een euro-transactie. 

Ook het witness programma wordt genoemd als een voordeel van Gulden. Zowel de organisatie, maar ook de consument kan namelijk zijn wallet beschikbaar stellen om hierop rente te ontvangen. Er wordt genoemd dat de banken ondernemers vaak verkeerd of summier inlichten en ook de daling van de rente werkt in hun nadeel. Met behulp van het witness programma van Gulden kan er doorgaans tussen de 2-10% rendement behaald worden, aanzienlijk meer dan de rente bij de traditionele banken. 

Tot slot wordt duurzaamheid genoemd als belangrijk voordeel. De Gulden blockchain kan met de energieopbrengst van één windmolen 10 jaar draaiende gehouden worden. Als voorbeeld wordt hierbij een bank genoemd, die hebben aanzienlijk meer uitstoot met alle kantoren en het personeel. 

Hoe ziet de toekomst eruit voor Gulden (als betaalmethode)?

Een aantal van de deelnemende bedrijven is inmiddels gestopt met het accepteren van Gulden. Dit komt doordat het nauwelijks gebruikt is sinds de ‘hype’. Wel zijn de meeste respondenten het erover eens dat crypto de toekomst is van betalingen en dat Gulden hierop zou kunnen meeliften. 

Of dit voor Gulden ook daadwerkelijk zal gebeuren blijft afwachten. Dit hangt volgens de respondenten volledig af van de ontwikkeling van het project. Gulden wordt gezien als betaalmethode en niet als investeringsobject en zo zou de koers ook ingezet moeten worden. 

Het is in ieder geval duidelijk dat de relatie tussen ondernemers en de traditionele banken afneemt volgens een aantal respondenten. De verwachting is dat traditionele banken als betrouwbaar centrum voor financiële transacties steeds meer naar de achtergrond zal verdwijnen en dat cryptocurrency deze rol over kan nemen. Het imago van banken verslechterd en het wordt ervaren als klantonvriendelijk. Er wordt aangegeven dat je nog maar in weinig gevallen een medewerker te spreken krijgt. “Waarom zou je dan nog bij een ouderwets en log apparaat klant blijven?”

Steeds meer in de samenleving gaat tegenwoordig online en de transitie naar online betalingen met behulp van cryptocurrency en/of Gulden is dan ook logisch. 

Een belangrijke kanttekening hierbij is echter wel de bekendheid van Gulden en cryptocurrency in het algemeen. Op dit moment is dit nog laag en om écht aan te slaan als betaalmethode moet dit voor cryptocurrency in het algemeen, maar ook specifiek voor Gulden veranderen. Zolang weinig mensen Gulden gebruiken heeft het weinig kans van slagen als betaalmiddel. De angst bestaat dat het langzaam zal verdwijnen zolang dit niet verandert, al wordt er wel aangegeven door de respondenten dat de wereld van de cryptocurrency nog maar in de kinderschoenen staat. 

Conclusie

Over het algemeen zijn de bedrijven en organisaties erg enthousiast over Gulden als betaalmethode. Het grote probleem is op dit moment de bekendheid, maar alle tools zijn aanwezig voor Gulden om op grote schaal gebruikt te worden. De lage kosten, maar ook de voordelen voor het milieu en de direct zichtbare transacties worden als positief ervaren en zelfs als meerwaarde ten opzichte van de ‘standaard’ betalingsmethoden gezien. Het blijft echter afwachten hoe cryptocurrency in het algemeen en Gulden in het bijzonder zich zullen ontwikkelen in de komende jaren.

Met dank aan

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties, waaronder:


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.