Oplichting in de ticketing industrie is een hardnekkig probleem met vele kanten. Het probleem bestaat uit de verkoop van valse of ongeldige kaartjes, de razendsnelle uitverkoop van evenementen door het gebruik van bots en de veel te dure doorverkoop van kaartjes door zwarthandelaren.

Het onderwerp komt in Nederland regelmatig in het nieuws. Zo haalde de peperdure doorverkoop van kaarten voor een concert van Adele in 2015 de krantenkoppen. Sommige kaarten stonden voor maar liefst 1760 euro per stuk op de website van Seatwave, onderdeel van Ticketmaster.

Onlangs twitterde DJ Don Diablo boos dat ticket verkoopsites als Viagogo grof geld verdienden aan het doorverkopen van zijn kaarten, terwijl de verkoop bedoeld was om geld op te halen voor KWF kankerbestrijding. Hier komt GUTS tickets met het GET Protocol om de hoek kijken.

Het begin van GUTS tickets

In 2016 bedacht Maarten Bloemers daarom de start-up GUTS, met als doel om ticketfraude en woekerprijzen tegen te gaan. GUTS maakt gebruik van het GET Protocol, dat met behulp van blockchain technologie voorkomt dat er met neppe kaartjes gefraudeerd kan worden.

Ook zorgt het systeem er voor dat de doorverkoop van derde partijen wordt tegengehouden door het onmogelijk te maken dat de kaartjes uit het systeem worden gehaald. Jochem Myjer, Youp van ’t Hek en Guus Meeuwis schaarden zich achter de visie van Maarten en hebben uit liefde voor hun fans gekozen om via GUTS hun theatertickets te verkopen.

Inmiddels bereidt GUTS zich voor op de kaartverkoop van het concert van Guus Meeuwis in het Philips Stadion, het grootste evenement voor blockchain ticketing wereldwijd tot nu toe.

GUTS Tickets featured in DWDD | De Wereld Draait Door | NPO 1 | 01-03-2018 from GUTS Tickets on Vimeo.

Hoe werkt het precies?

Maar hoe zorgt het GET Protocol er voor dat Jochem, Youp en Guus zo blij worden? In tegenstelling tot kaartjes die uit te printen en te kopiëren zijn, zijn de smart tickets van GET enkel digitaal en ze blijven ook digitaal. Je kunt de kaartjes niet kopiëren omdat het kaartje werkt met een slimme QR-code die zich elke 15 seconden ververst.

Doorverkoop is alleen mogelijk binnen het systeem van GET en daar zijn regels aan verbonden die te hoge prijzen voorkomen. De informatie over het kaartje wordt naar de blockchain geschreven en dit garandeert de authenticiteit en maakt het kaartje verifieerbaar.

Het GET Protocol maakt het gebruikers zo makkelijk mogelijk en laat de ingewikkelde blockchain technologie daarom op de achtergrond plaatsvinden. Op het moment dat de gebruiker een kaartje koopt via de GUTS app, wordt er automatisch een crypto wallet aangemaakt op de telefoon van de gebruiker.

Voor elk kaartje dat de klant koopt, wordt er een bepaald aantal GET naar die wallet gestuurd, genoeg om alle mogelijke actieroutes te doorlopen. De kosten voor deze GET zijn al in de ticketprijs verwerkt. GET is dus de brandstof voor het smart ticket systeem. Elke keer dat er een actie gevraagd wordt van het kaartje is er GET nodig. Zo wordt de hele levenscyclus van het kaartje bijgehouden.

Je mobiele telefoon is zo in feite je kaartje. Omdat GET een ERC-20 token is, wordt de informatie uiteindelijk bijgehouden op de Ethereum blockchain. De gebruiker merkt hier allemaal niks van, die ziet alleen dat hij/zij een kaartje koopt.

GET Protocol token koers

De waarde van het GET token wordt in principe dus hoger wanneer er meer tickets verkocht worden met het systeem, want dan groeit de vraag naar GET. Artiesten en andere kaartverkopers willen echter niet te maken hebben met de grote koersschommelingen die zo kenmerkend zijn voor de cryptocurrency markt.

Dit hebben de GET developers opgelost door middel van een zogenoemd stability fund. Tijdens een event cyclus wordt voor dit fonds de prijs per GET vastgesteld op een bepaald bedrag, zo weet de klant waar hij/zij aan toe is. Na het event wordt met de opbrengsten van de GET verkoop het stabiliteitsfonds weer aangevuld door een terugkoop, of buyback, via de open markt.

Door middel van een token burn wordt gegarandeerd dat de prijs van GET tokens in de toekomst minimaal €0.50 zal zijn. Dit klinkt vrij ingewikkeld, dus als je meer over de buyback wilt weten, lees dan deze blog.

Het protocol maakt het makkelijk voor bedrijven om blockchain functionaliteit te integreren in bestaande systemen en de visie is dat ticketing bedrijven het protocol graag zullen willen gebruiken. Het feit dat tickets 100% digitaal en authentiek zijn geeft namelijk veel mogelijkheden. Naast het tegengaan van fraude en woekerprijzen, kan het smart ticket ook zeer bruikbare informatie doorgeven.

De data potentie is enorm. Denk aan kennis over wie er op welk moment binnen is (veiligheid), hoe vaak kaartjes worden doorverkocht of wanneer het druk is op welke plek tijdens het event. In een podcast van Satoshi Radio met Maarten Bloemers werd flink gefantaseerd over wat een puur digitaal kaartje wel niet voor mogelijkheden biedt.

Bloemers bedacht bijvoorbeeld dat je door de lampjes van alle telefoons te besturen een choreografie in het publiek zou kunnen maken. Wat met name interessant is voor verkopers van tickets is dat marketing via de smart tickets in de app een stuk effectiever wordt.

Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met het beter in kaart kunnen brengen van de doelgroepen. Al deze extra functionaliteiten kunnen er voor zorgen dat ticketing bedrijven uiteindelijk meer winst maken aan de kaartverkoop met het integreren van het GET Protocol.

Guts tickets

Toekomstvisie GET Protocol

De ambitieuze aspiratie van het GET Protocol is om de standaard te worden van de wereldwijde ticketverkoop industrie. GUTS is nu nog het uithangbord, maar de samenwerking met ticketing bedrijf ITIX laat zien dat al langer bestaande bedrijven ook geïnteresseerd zijn in de voordelen die GET Protocol biedt.

Hoe meer bedrijven, theaters en artiesten zich aansluiten, hoe waardevoller en betrouwbaarder het netwerk zal worden. Het doel is om uiteindelijk de hele code open-source te maken en een SDK, of software development kit, uit te geven die het mogelijk zal maken om je eigen ticketbureau te beginnen binnen het netwerk van GET.

Deze toekomstvisie is erg ambitieus, maar de behaalde resultaten tot nu toe bieden in ieder geval vertrouwen. Wie weet waar deze Nederlandse start-up op de lange termijn toe in staat zal zijn. CurrentCrypto wenst ze in ieder geval veel succes!

GET Tokens bewaren

Omdat de GET token een ERC-20 token is, kan het opgeslagen worden op een hardware wallet. Hiermee weet je zeker dat je GET tokens geen slachtoffer worden van een hack bij een exchange. Een Ledger Nano X is hiervoor bijvoorbeeld een geschikte oplossing.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.