In het begin van 2021 zag de crypto markt er heel anders uit dan nu. Je kon bijna willekeurig een cryptocurrency uitkiezen en deze ging wel omhoog in prijs. Dit is natuurlijk geen goede strategie, maar het geeft je wel aan hoe positief het sentiment op dat moment was. Dat is nu anders. We zien steeds meer rood en ook kleinere schommelingen. Hoe handel je zelfs in deze onrustige tijden verstandig? Dan leggen we je uit in dit artikel.

Buy the dip

Buy the dip is een term die je op social media veel tegenkomt. Je krijgt het te horen als bijvoorbeeld Bitcoin een plotselinge sprong omlaag maakt wat betreft de koers. De gedachte hierachter is dat een plotselinge koersdaling vaak veroorzaakt wordt door emotionele traders. 

Iedereen verkoopt door een nieuwsitem of een vreemde uitspraak van Elon Musk uit paniek hun tokens. Door juist tijdens deze dip te kopen (buy the dip) koop je dus in feite goedkoper cryptocurrency dan voor het nieuwsitem.

Wat je vaak ziet bij een nieuwsitem is dat de paniek snel weer gecompenseerd wordt. De ‘angsthazen’ hebben hun cryptocurrency verkocht, de ervaren trader heeft deze met een leuke korting op kunnen kopen en de koers zal weer langzaam stijgen. Hiermee heeft de ervaren trader zijn winst behaald.

Bitcoin dip maart 2020
Bitcoin dip maart 2020

Een goed voorbeeld van een dergelijke situatie waarin ‘buy the dip’ duidelijk naar voren komt was in maart 2020 toen duidelijk werd hoe serieus het coronavirus was. We zagen de koers van bitcoin binnen één dag van € 6990 naar € 4413 dalen. Een daling van ongeveer 37%. 

Ook is duidelijk op boven afbeelding te zien dat de koers vrijwel direct weer omhoog is gegaan. Ongeveer een maand later stond de koers weer op het ‘oude’ niveau en we weten allemaal wel hoe de koers er nog een jaar later voor stond. Het was dus het uitgelezen moment om de plotselinge dip te kopen en hiervan te profiteren.

Het is overigens belangrijk om ook te vertellen dat je natuurlijk niet zomaar van iedere coin iedere plotselingen daling zou moeten kopen. Soms komt er nieuws naar buiten waaruit blijkt dat het project ten einde is, instappen in een zinkend schip heeft geen zin. Ben je er echter zeker van dat het komt door tijdelijk slecht nieuws en angst? Dan is ‘buy the dip’ zeker het overwegen waard.

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging is een andere goede strategie die juist in onrustige perioden en perioden van negatief sentiment zijn waarde bewijst. Het is een methode waarbij je, ongeacht de prijs, op standaard momenten instapt in de markt. Door dit consequent te doen behaal je een hele gemiddelde inkoopprijs van je cryptocurrency waardoor je je winst kunt optimaliseren.

Laten we als voorbeeld een bitcoin koers nemen van € 50.000. Zou je op deze koers zijn ingestapt dan had je op dit moment met een waarde van € 27.000 nog € 54 over gehad. Veel mensen verliezen in een dergelijk scenario hun interesse. Dat zagen we ook tijdens de vorige bull markt in 2017. 

Met dollar cost average koop je in plaats van één groot bedrag in een keer juist kleinere bedragen in over een langere periode. Hiermee koop je soms relatief hoog in en soms relatief laag. Je koopt op deze manier heel erg gemiddeld in en kunt hierdoor betere marges krijgen.

Bitcoin moet in bovenstaande scenario met 85% stijgen om je eerste € 100 belegging ‘terug te verdienen’. Koop je echter op dit moment nog een keer voor € 100 in? Dan koop je voor dezelfde € 100 bijna een keer zoveel bitcoin. 

Je koopt voor € 100 en een bitcoin koers van € 50.000 in totaal 0.00200000 Bitcoin. Voor nog eens € 100 op een bitcoin koers van € 27.000 koop je in totaal 0.00370370 Bitcoin. Samen heb je nu € 200 in bitcoin geïnvesteerd en in totaal een portfolio van 0.00570370. 

Om nu met je totale portfolio weer op een waarde van € 200 te komen moet bitcoin een koers halen van € 35064. Dit is vanaf de koers waarop je voor het laatst ingekocht hebt (€ 27.000) een stijging van ongeveer 30%. Dit is al aanzienlijk dichter in de buurt dan de 85% stijging die je nodig hebt om je geld terug te verdienen in het eerste scenario.

Dollar cost average uitvoeren

Uit bovenstaande scenario blijkt wel hoe interessant de dollar cost average strategie kan zijn. Het is, mocht je dit willen doen, verstandig om voor jezelf een regel te maken en je hieraan te houden. Bijvoorbeeld iedere keer dat je je salaris krijgt een (klein) bedrag beleggen in je cryptocurrency naar keuze. Ongeacht de koers van dat moment. 

Doe je dit over een lange periode? Dan zul je zien dat je winst aanzienlijk hoger is en je verliezen beperkt blijven doordat je ook op die lage koersen inkoopt. Een geschikt platform om deze strategie op uit te voeren is Litebit. Je kunt er op iedere periode die je bepaald hebt een storting doen met iDeal en direct je euro omwisselen voor de cryptocurrency die je wilt kopen. 

  1. Ga naar Litebit
  2. Login of maak hier een account aan
  3. Klik in het menu op ‘kopen’ en zoek je crypto
  4. Geef aan hoeveel je wilt kopen en reken af
  5. Gefeliciteerd, je hebt je crypto gekocht!