Nu de bitcoin koers en die van veel andere cryptocurrency zo hard aan het stijgen is moeten we het uiteraard ook hebben over het bewaren van je cryptocurrency. Deze opmars heeft voor veel nieuwe investeerders gezorgd en het is daarom goed om nogmaals te benadrukken hoe belangrijk deze opslag wel niet is.

Niet jouw sleutel, niet jouw bitcoin

De uitspraak “Not your key, not your bitcoin” is bekend bij veel crypto bezitters. Het betekent simpelweg dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van je crypto tegoed. Bij Bitcoin kun je dit beheer echter uit handen geven aan bijvoorbeeld een exchange, maar hier zitten risico’s aan verbonden.

Bij Bitcoin en veel andere cryptocurrency krijg je bij het aanmaken van een wallet een private key en een public address. Deze laatste is het adres waarnaar je bitcoin kunt overmaken. Je kunt het wel zien als je bankrekening. Dit public address wordt aangemaakt aan de hand van je private key en dit heb je nodig om toegang te krijgen tot je tegoeden. 

Op het moment dat je crypto bij een exchange koopt zijn de adressen al voor je aangemaakt. Dit betekent dat de exchange ook de private key van je cryptocurrency in beheer heeft. In theorie zijn ze dus eigenaar van je crypto en niet jij.

In principe kun je er vanuit gaan dat de bekendste exchanges dit beheer goed voor je oppakken, maar de risico’s zijn er niet minder om. In het verleden zijn er namelijk vaak exchanges geweest die er vandoor zijn gegaan met de tegoeden van hun gebruikers.

De veiligste manier voor de opslag van je cryptocurrency is dan ook het aanmaken van een eigen wallet en eigen private key. Als jij de enige bent die deze private key weet dan ben jij de enige die tegoeden kan overboeken.

Hardware wallet

In de begindagen van Bitcoin was het beheer van een private key lastiger dan nu. Inmiddels zijn er een hoop apparaten gemaakt die je hiermee kunnen helpen, bijvoorbeeld de Ledger Nano X of Trezor

Met behulp van deze apparaten kun je wallets aanmaken en op het apparaat worden vervolgens alle bijbehorende private keys opgeslagen. De hardware wallet zelf kun je versleutelen met een wachtwoord zodat zelfs bij diefstal niemand aan je crypto tegoeden kan komen.

Dit is een stuk veiliger dan het bewaren van je cryptocurrency op exchanges. Op het moment dat je je bitcoin op een exchange hebt staan kan namelijk niet alleen de exchange, maar ook je account gehackt worden. Cryptocurrency is nou eenmaal een groot doelwit, helemaal nu er zoveel geld te halen is in het algemeen.

Wanneer moet ik een hardware wallet kopen?

Een hardware wallet is een van de veiligste opties en is aan te raden als je bijvoorbeeld wat langer wilt sparen in Bitcoin. Koop je eenmalig een tientje, dan is het risico niet zo groot en kun je een exchange wel vertrouwen. Gaat het echter om meer geld dan betaald een hardware wallet zich al snel terug in veiligheid.

Er zijn honderden verhalen te vinden van mensen die hun bitcoin verloren zijn. Bijvoorbeeld van mensen waarbij hun ‘vertrouwde’ exchange er met hun tegoeden vandoor zijn gegaan. Verhalen van mensen die hun private keys zijn verloren en daarom geen toegang meer kunnen krijgen tot hun wallet en ga zo maar door. 

Ben je van plan om te sparen in Bitcoin of wil je een aanzienlijk bedrag in cryptocurrency stoppen? Dan kan een investering in een hardware wallet zeker uit en is dit zelfs heel verstandig. Als vuistregel kun je hiervoor aanhouden of je het erg zou vinden of het bedrag op de exchange ineens weg zou zijn. 

De meesten zouden het niet erg vinden als dat ene tientje weg zou zijn. In dit geval is een hardware wallet nog niet per se nodig. Gaat het echter om duizend euro dan veranderen de zaken. 

Je kunt hier meer lezen over een hardware wallet en de opslag in Bitcoin. Geschikte hardware wallets vind je hier. Ook hebben we uiteraard een tutorial geschreven over de installatie van een Ledger.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.