Leestijd: 9 minuten

Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj

Persoonlijk ben ik begonnen met het handelen in cryptocurrency vanwege de lage rente bij de banken en mijn persoonlijke interesse. Ik zie dit ‘avontuur’ als een soort spaarrekening.

Ik blijf nog steeds euro’s sparen voor noodgevallen, maar iedere maand stop ik een klein beetje meer in cryptocurrency. Als het ware is dit mijn tweede spaarrekening en appeltje voor de dorst. Ik doe dit dan ook alleen met geld dat ik kan missen, en dit is enorm belangrijk.

Hoewel ik vertrouwen heb in de toekomst van Bitcoin en andere munten is dit geen garantie. Onthoud dus goed: investeer alleen geld dat je kunt missen.

Maar goed, hoe beginnen we nou met het handelen? In dit artikel zal ik je dat uitleggen.

Doe onderzoek naar verschillende munten

Het aller belangrijkste bij het handelen in Cryptocurrency is het doen van je EIGEN onderzoek naar de munten waarin je wilt investeren. Het is jouw geld en daarom moet je altijd achter je keuze staan.

Er zijn honderden online munten, maar je kunt niet overal in investeren. Je zult daarom veel moeten lezen over deze munten en je eigen lijst samenstellen.

In grote lijnen zijn er naar mijn mening twee verschillende soorten munten. Speculatieve munten en munten met een functie:

Speculatieve munten zijn volgens mij munten die geen daadwerkelijke functie hebben, maar puur werken op vraag en aanbod. Andere munten zijn bijv. verbonden aan een social media of richten zich volledig op privacy.

Dit zijn munten waarvoor in de ‘echte wereld’ toepassingen worden ontwikkeld en dus waarde kunnen toevoegen. Het is niet aan mij om deze keuze voor jou te maken.

handelen in cryptocurrency

Het doen van je eigen onderzoek is daarom erg belangrijk. Enkele manieren om je in te lezen zijn:

 • Reddit: Reddit is een groot online forum waarop veel gediscussieerd wordt. Veel cryptocurrencies hebben hier een eigen sub-forum. Het is wel belangrijk om niet alleen maar uit te gaan van wat anderen zeggen.

  Het kan voorkomen dat mensen een bepaalde munt enorm promoten om deze vervolgens weer te verkopen wanneer de prijs hoog staat (Pump & Dump).

  Persoonlijk vind ik de activiteit op een bepaald sub-forum ook veel zeggen over de munt zelf. Heeft het een grote achterban (veel volgers)? Dan wekt dat bij mij vertrouwen. Enkele subforums die ik lees zijn: /CryptoCurrency, /Bitcoin, /Monero
 • Coinmarketcap.com: Dit is een goede website waarop alle prijswijzigingen en marktomvang wordt bijgehouden van de cryptocurrency.

  Je kunt hier dus zoeken naar specifieke munten en deze over een langere termijn onder de loep nemen. Je kunt deze statistieken ook vaak inzien op een exchange, maar deze beschikt niet over de data van alle munten.
 • Website van de munt: Iedere currency heeft een eigen website waarop de ontwikkelaars de roadmap bijhouden en de whitepaper plaatsen. Dit zijn documenten waarin je kunt lezen wat het toekomstplan van de munt is en of er grote updates aan zitten te komen.

  Het moet binnen niet al te veel pagina’s duidelijk zijn wat precies de bedoeling is met het project. Hier zijn geen honderden pagina’s voor nodig. Voor mij is dit zelfs een afknapper.
 • Chatgroepen: Veel munten beschikken over chatgroepen op bijvoorbeeld Discord of Telegram. In deze groepen zijn mensen aanwezig die interesse in de munt hebben en die er vaak in geïnvesteerd hebben. Gelijkgestemden kun je wel zeggen.

  Deze mensen staan er altijd voor open om je vragen te beantwoorden en zo blijf je ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen, aangezien de ontwikkelaars hier ook vaak aanwezig zijn.

  Hou er in dit geval wel rekening mee dat je in contact staat met mensen die ook geïnvesteerd hebben in het project. Ze hebben dan ook een incentive om je bijvoorbeeld meer te laten investeren. Probeer dan ook altijd je emoties thuis te laten.
 • Github.com: Dit is de website waarop ontwikkelaars van currencies hun voorgang plaatsen. Je kunt dus zien hoe actief een developers team werkt aan jou munt.

  Heeft een munt al maanden geen update gehad of iets dergelijks? Dan zou dit kunnen betekenen dat de ontwikkeling stil ligt.
 • Online bronnen: Er zijn ook enorm veel online websites die je kunt raadplegen, waaronder CurrentCrypto.nl. Ook websites als Coindesk.com of Cointelegraph.com zijn hier voorbeelden van.

  Het is belangrijk om hierbij in je achterhoofd te houden dat niemand precies weet wat er gaat gebeuren. Het lezen van meningen van anderen kan je helpen je eigen mening te vormen, maar je zou er nooit blind op moeten vertrouwen.
Hoe starten met cryptocurrency
Het doen van EIGEN research is heel belangrijk

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Bitcoin boeken

Boeken zijn misschien wel de beste manier om te leren over Bitcoin maar vooral ook de filosofie achter het hele gebeuren. Het draait in het geval van cryptocurrency dan ook niet alleen om ‘dat internet geld’, maar ook om het monetaire systeem waarin we leven.

Er zijn inmiddels al tal van boeken uitgebracht die je kunnen helpen met het vormen van je mening. Persoonlijk heb ik hier veel aan gehad. Het geeft je namelijk een beter beeld van wat er allemaal speelt in de wereld. Hoe Bitcoin werkt, maar ook wat eigenlijk de betekenis is van geld.

Ook de wat ‘luchtigere’ boeken over de geschiedenis van Bitcoin en de betrokken personen (early adopters) helpen je begrijpen hoe Bitcoin is ontstaan. Zelfs al wil je niet investeren in Bitcoin maar een andere cryptocurrency is dit nuttig. De hele crypto wereld zoals we die nu kennen is namelijk voortgekomen uit Bitcoin. In dit artikel vind je mijn versie van ‘wat is Bitcoin?‘.

Op onderstaande foto vind je een kleine greep uit de Bitcoin boeken die ik interessant vond. De een is heel technisch en de ander verteld de geschiedenis van betrokken personen of Bitcoin in zijn geheel.

Bitcoin boeken
Bitcoin boeken

Lijst met interessante (Bitcoin) boeken:

Cursus Bitcoin trading

Wil je meer de technische kant leren van het handelen in cryptocurrency? Dan kun je hiervoor ook een cursus volgen. Hieronder zal ik uitleggen hoe je zelf je eerste cryptocurrency kunt kopen.

Echter zijn er uitgebreide cursussen te vinden die je echt tot in detail vertellen waar je rekening mee moet houden. Ook worden er suggesties gegeven op welke cryptocurrency je moet letten en welke je zeker in je portfolio op zou moeten nemen.

In dit artikel vind je meer informatie over Bitcoin trading cursussen. Via onderstaande banner ga je direct naar één van de cryptocurrency trading courses.

Crypto masterclass
Crypto masterclass

Direct handelen met euro’s?

Een eenvoudige manier om te beginnen met handelen in Bitcoin of andere munten is door gebruik te maken van de Bitvavo exchange. Op deze exchange kun je gemakkelijk handelen met euro’s.

Je kunt euro’s storten door je bankrekening te koppelen en geld te storten met iDeal. Bij winst kun je je geld weer direct op je bankrekening laten storten zonder dat hier extra kosten over gerekend worden.

Ook maakt Bitvavo automatisch een wallet voor je aan voor meer dan 50 cryptocurrency. Zo kun je zonder technische kennis direct beginnen. Het bewaren van crypto op een exchange is voor even prima, maar een hardware wallet is het beste. Daarover lees je meer in dit artikel.

Je kunt al beginnen in een paar korte stappen:

 • Maak je account aan op Bitvavo
 • Koppel je bankrekening nummer onder ‘instellingen’ en ‘verificatie’. Volg de aangegeven stappen en wacht op bevestiging (zo gebeurt).
 • Je kunt nu geld storten met iDeal en je winst ook direct weer op je bankrekening laten storten
 • Zodra je geld op de exchange staat kun je zoeken naar de valuta die jij wilt aanschaffen en op ‘kopen’ klikken. Hier kun je aangeven hoeveel euro’s je wilt omruilen voor bijvoorbeeld Bitcoin.

Hoe kan ik een account aanmaken op een exchange om te handelen?

Op Bitvavo is al een leuk assortiment met munten beschikbaar, maar nog lang niet allemaal. Je hebt als het goed is nu een selectie gemaakt van munten die je graag wilt bezitten of waarin je wil handelen. Het is nu zaak om te kijken op welke exchange je dan nog meer een account moet aanmaken om ze te kunnen kopen.

Op de website van de betreffende munt vind je nagenoeg altijd de verschillende exchanges waarop je deze kunt bemachtigen, anders kun je het vinden op de pagina van de munt op Coinmarketcap onder ‘markets’.

Persoonlijk ben ik actief op veel verschillende exchanges, zoals Binance en Bitvavo. De procedure bij Bitvavo is hierboven al uitgelegd en werkt eenvoudiger dan de meeste exchanges. Hier zal de procedure voor Binance uitgelegd worden:

 • Meld je aan op Binance
 • Volg de aangegeven stappen zoals het bedenken van een gebruikersnaam en wachtwoord en noteer deze. Lees hier het artikel over LastPass voor het veilig bewaren van je online wachtwoorden.
 • Activeer je Two factor authentication. Dit is een app op je telefoon die bij iedere inlog poging een zes-cijferige code genereert die alleen jij kunt aflezen. Dit is een extra beveiliging en ik raad dit aan om te doen. Je kunt dit vinden onder het menu ‘Account’ bij ‘Two-factor Authentication’.

In principe is je account nu klaar om Cryptocurrency te verhandelen. Alleen moet je eerst nog geld op je Binance account zetten.

Hoe zet ik geld op mijn exchange account?

Nu je account op Binance gereed is om te handelen, moet je hier nog geld opzetten. Dit kan niet met iDeal zoals bij Bitvavo, maar kan onder andere door gebruik te maken van Bitonic in de vorm van Bitcoin.

Zoals ik zei handel ik altijd met de Bitcoin als uitgangspunt. Dit betekent dat ik Bitcoin op de exchange plaats en hiermee andere valuta aanschaf.

Gemakkelijk is het als je Bitvavo gebruikt als je uitgangspunt en vanuit hier handelt op andere exchanges. Op Bitvavo is het namelijk makkelijk om geld op te nemen. Ook kun je het hier direct naar andere exchanges overboeken.

Wanneer ik besluit deze valuta weer te verkopen, krijg ik dit weer uitbetaald in mijn Bitcoin wallet op de exchange. Ook in dit voorbeeld maak ik gebruik van Binance.

 • Stap 1: ga onder het kopje ‘Funds’ naar je Bitcoin (BTC) wallet bij ‘Deposit’.
 • Stap 2: Neem het deposit adres over (Bitcoin wallet adres). LET OP: Weet zeker dat je je Bitcoin adres overneemt wanneer je Bitcoins gaat storten. Stort je op je BTC adres andere valuta? Dan gaat deze valuta verloren.
 • Stap 3: Lees op de ‘Bitcoins kopen?’ pagina precies hoe je Bitcoin kunt kopen (zoals ook hierboven ook aangegeven) en zorg dat je saldo hebt in je Bitcoin wallet.
 • Stap 4: Vul het goede Bitcoin deposit adres in van jouw wallet op Binance en verstuur je Bitcoin.
 • Stap 5: Wacht tot je aangekochte Bitcoin beschikbaar is in je wallet op de exchange. Het kan soms even duren voordat de valuta gestort is (bij mij max. 45 minuten). Je kunt dit controleren onder het kopje ‘Funds’ bij ‘Deposits’. Wanneer alle confirmations gedaan zijn beschik jij over je Geld.
 • Stap 6: Klik op ‘Binance’ links boven en zoek naar de munt die je wilt aanschaffen en plaats een buy order voor de prijs die jij maximaal wilt betalen.

  Ik kijk altijd naar de ‘last price’ en naar de ‘sell orders’. De laatste prijs is de prijs die als laatste betaald is voor de munt en bij de sell orders staat de prijs waarvoor anderen hun munten willen verkopen.

  In het begin is het altijd een beetje uitproberen, maar je zult hier snel aan wennen. Wanneer jou order vervult is zullen de munten onder ‘Funds’ en ‘Balances’ verschijnen.

Enkele handige tips:

 • Koop op het juiste moment. Dit klinkt makkelijker dan het is, maar is wel belangrijk. Houd altijd de coins in de gaten die je wilt kopen. Na verloop van tijd begin je een beetje door te krijgen wanneer een munt hoog staat of wanneer deze laag staat. Koop niet wanneer de munt enorm hoog staan, maar wacht even tot deze wat daalt.
 • Zorg voor goede beveiliging. Een relatief klein bedrag kun je prima op een exchange laten staan, maar gaat het om grotere bedragen? Overweeg dan om dit anders op te slaan. Je kunt hier meer lezen over de beveiliging van je Bitcoins en andere munten.
 • Reageer niet op paniek. In de wereld van de cryptocurrency gebeurt enorm veel en zal de prijs ook schommelen. Probeer niet in paniek te raken wanneer je portfolio ineens 10% of 20% daalt.

  In dit geval kun je misschien beter je coins bewaren (HODL’en) en wachten tot de prijs weer stijgt. Dit geldt ook voor het omgekeerde scenario. Zie je dat een coin met 200% of 300% gestegen is binnen 24 uur? Kijk het dan nog even rustig aan.

  Wanneer je op dit moment snel wat munten koopt loop je groot risico om je geld te verliezen. Het is mogelijk dat je te maken hebt met een Pump&Dump.

  Mensen drijven de prijs op en deze vervolgens te verkopen aan mensen die bang zijn om de boot te missen (FOMO – Fear Of Missing Out).
 • Handel op betrouwbare exchanges. De door mij genoemde exchanges vertrouw ik volledig, maar controleer altijd even de exchange door op Google te zoeken. Is het niet te vertrouwen? Dan kom je hier vaak al snel achter. Je vind hier een overzicht met een aantal geschikte cryptocurrency exchanges.

Je hebt nu de basis geleerd en bent in staat om je eerste cryptocurrency te kopen. Zoals ik al eerder aangaf is het belangrijk veel te (blijven) leren over Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Je investeert er geld in, dus moet weten waar je mee bezig bent.

Naar verloop van tijd zul je misschien zelfs merken dat je anders naar het nieuws kijken omdat je veel geleerd hebt over economie, financiën en Bitcoin.

Niemand weet precies wat de toekomst zal zijn, maar ik sta nog steeds achter mijn keuze om me te verdiepen in Bitcoin en leer nog iedere dag bij. Of Bitcoin in de toekomst financieel de moeite waard zal zijn geweest weet ik niet, maar mocht dit zo zijn dan ben ik er in ieder geval bij!


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.


49 CommentsClose Comments

49 Comments

Comments are closed.