Persoonlijk ben ik begonnen met het handelen in Cryptocurrency vanwege de lage rente bij de banken en mijn persoonlijke interesse. Ik zie dit ‘avontuur’ als een soort spaarrekening. Ik blijf nog steeds euro’s sparen, maar iedere maand stop ik een klein beetje meer in Cryptocurrency. Als het ware is dit mijn tweede spaarrekening. Ik doe dit dan ook alleen met geld dat ik kan missen, en dit is enorm belangrijk. Hoewel ik vertrouwen heb in de toekomst van Bitcoin en andere munten is dit geen garantie. Onthoud dus goed: investeer alleen geld dat je kunt missen. Maar goed, hoe beginnen we nou met het handelen? In dit artikel zal ik je dat uitleggen.

Different Cryptocurrencies

Doe onderzoek naar verschillende munten

Het aller belangrijkste bij het handelen in Cryptocurrency is het doen van je EIGEN onderzoek naar de munten waarin je wilt investeren. Het is jouw geld en daarom moet je altijd achter je keuze staan. Er zijn honderden online munten, maar je kunt niet overal in investeren. Je zult daarom veel moeten lezen over deze munten en je eigen lijst samenstellen. In grote lijnen zijn er naar mijn mening twee verschillende soorten munten. Speculatieve munten en munten met een functie. Speculatieve munten zijn volgens mij munten die geen daadwerkelijke functie hebben, maar puur werken op vraag en aanbod. Andere munten zijn bijv. verbonden aan een social media of richten zich volledig op privacy. Dit zijn munten waarvoor in de ‘echte wereld’ toepassingen worden ontwikkeld en dus waarde kunnen toevoegen. Het is niet aan mij om deze keuze voor jou te maken. Het doen van je eigen onderzoek is daarom erg belangrijk. Enkele manieren om je in te lezen zijn:

 • Reddit: Reddit is een groot online forum waarop veel gediscussieerd wordt. Veel cryptocurrencies hebben hier een eigen sub-forum. Het is wel belangrijk om niet alleen maar uit te gaan van wat anderen zeggen. Het kan voorkomen dat mensen een bepaalde munt enorm promoten om deze vervolgens weer te verkopen wanneer de prijs hoog staat (Pump&dump). Persoonlijk vind ik de activiteit op een bepaald sub-forum ook veel zeggen over de munt zelf. Heeft het een grote achterban? Dan wekt dat bij mij vertrouwen. Enkele subforums die ik lees zijn: /CryptoCurrency, /Bitcoin, /Monero
 • Coinmarketcap.com: Dit is een goede website waarop alle prijswijzigingen en marktomvang wordt bijgehouden van de cryptocurrency. Je kunt hier dus zoeken naar specifieke munten en deze over een langere termijn onder de loep nemen. Je kunt deze statistieken ook vaak inzien op een exchange, maar deze beschikt niet over de data van alle munten.
 • Website van de munt: Iedere currency heeft een eigen website waarop de ontwikkelaars de roadmap bijhouden en de whitepaper plaatsen. Dit zijn documenten waarop je kunt lezen wat het toekomstplan van de munt is en of er grote updates aan zitten te komen.
 • Chatgroepen: Veel munten beschikken over chatgroepen op bijvoorbeeld Discord of Telegram. In deze groepen zijn mensen aanwezig die interesse in de munt hebben en die er vaak in geïnvesteerd hebben. Gelijkgestemden kun je wel zeggen. Deze mensen staan er altijd voor open om je vragen te beantwoorden en zo blijf je ook goed op de hoogte van de ontwikkelingen, aangezien de ontwikkelaars hier ook vaak aanwezig zijn.
 • Github.com: Dit is de website waarop ontwikkelaars van currencies hun voorgang plaatsen. Je kunt dus zien hoe actief een developers team werkt aan jou munt. Heeft een munt al maanden geen update gehad of iets dergelijks? Dan zou dit kunnen betekenen dat de ontwikkeling stil ligt.
Onderzoek doen voor het handelen
Het doen van je eigen onderzoek is enorm belangrijk!

Direct handelen met euro’s?

Een eenvoudige manier om te beginnen met handelen in Bitcoin of andere munten is door gebruik te maken van de Bitvavo exchange. Op deze exchange kun je gemakkelijk handelen met euro’s. Je kunt euro’s storten door je bankrekening te koppelen en geld te storten met iDeal. Bij winst kun je je geld weer direct op je bankrekening laten storten zonder dat hier extra kosten over gerekend worden. Vind hier meer informatie over de Bitcoin prijs verwachting. Je kunt al beginnen in een paar korte stappen:

 • Maak je account aan op Bitvavo
 • Koppel je bankrekening nummer onder ‘instellingen’ en ‘verificatie’. Volg de aangegeven stappen en wacht op bevestiging (zo gebeurt).
 • Je kunt nu geld storten met iDeal en je winst ook direct weer op je bankrekening laten storten
 • Zodra je geld op de exchange staat kun je zoeken naar de valuta die jij wilt aanschaffen en op ‘kopen’ klikken. Hier kun je aangeven hoeveel euro’s je wilt omruilen voor bijvoorbeeld Bitcoin.

Hoe kan ik een account aanmaken op een exchange om te handelen?

Op Bitvavo is al een leuk assortiment met munten beschikbaar, maar nog niet allemaal. Als het goed is heb je een selectie gemaakt van munten die je graag wilt bezitten of in wilt handelen. Nu is het zaak om te kijken op welke exchange je dan nog meer een account moet aanmaken om ze te kunnen kopen. Op de website van de betreffende munt vind je nagenoeg altijd de verschillende exchanges waarop je deze kunt bemachtigen, anders kun je het vinden op de pagina van de munt op Coinmarketcap onder ‘markets’. Persoonlijk ben ik actief op veel verschillende exchanges, zoals Binance en Bitvavo. De procedure bij Bitvavo is hierboven al uitgelegd en werkt eenvoudiger dan de meeste exchanges. Hier zal de procedure voor Binance uitgelegd worden:

  • Meld je aan op Binance
  • Volg de aangegeven stappen zoals het bedenken van een gebruikersnaam en wachtwoord en noteer deze. Lees hier het artikel over LastPass voor het veilig bewaren van je online wachtwoorden.
  • Activeer je Two factor authentication. Dit is een app op je telefoon die bij iedere inlog poging een zes-cijferige code genereert die alleen jij kunt aflezen. Dit is een extra beveiliging en ik raad dit aan om te doen. Je kunt dit vinden onder het menu ‘Account’ bij ‘Two-factor Authentication’.

In principe is je account nu klaar om Cryptocurrency te verhandelen. Alleen moet je eerst nog geld op je account zetten.

Hoe zet ik geld op mijn exchange account?

Nu je account op Binance gereed is om te handelen, moet je hier nog geld opzetten. Dit kan niet met iDeal zoals bij Bitvavo, maar kan onder andere door gebruik te maken van Bitonic in de vorm van Bitcoin. Zoals ik zei handel ik altijd met de Bitcoin als uitgangspunt. Dit betekent dat ik Bitcoin op mijn exchange plaats en hiermee andere valuta aanschaf. Wanneer ik besluit deze valuta weer te verkopen, krijg ik dit weer uitbetaald in mijn Bitcoin wallet op de exchange. Ook in dit voorbeeld maak ik gebruik van Binance.

  • Stap 1: ga onder het kopje ‘Funds’ naar je Bitcoin (BTC) wallet bij ‘Deposit’.
  • Stap 2: Neem het deposit adres over (Bitcoin wallet adres). LET OP: Weet zeker dat je je Bitcoin adres overneemt wanneer je Bitcoins gaat storten. Stort je op je BTC adres andere valuta? Dan gaat deze valuta verloren.
  • Stap 3: Ga naar de pagina ‘Bitcoins kopen?’ of klik op deze link om BTC aan te schaffen via Bitonic.
  • Stap 4: Vul het bedrag in waarvoor je Bitcoins wilt kopen en vul het goede Bitcoin deposit adres in van jou wallet. Bij je eerste aankoop wil Bitonic je rekening even verifiëren. Volg de aangegeven stappen tot je account is goedgekeurd. Je kunt gewoon afrekenen met iDEAL.
  • Stap 5: Wacht tot je aangekochte Bitcoin beschikbaar is in je wallet op de exchange. Het kan soms even duren voordat de valuta gestort is (bij mij max. 45 minuten). Je kunt dit controleren onder het kopje ‘Funds’ bij ‘Deposits’. Wanneer alle confirmations gedaan zijn beschik jij over je Geld.
  • Stap 6: Klik op ‘Binance’ links boven en zoek naar de munt die je wilt aanschaffen en plaats een buy order voor de prijs die jij maximaal wilt betalen. Ik kijk altijd naar de ‘last price’ en naar de ‘sell orders’. De laatste prijs is de prijs die als laatste betaald is voor de munt en bij de sell orders staat de prijs waarvoor anderen hun munten willen verkopen. In het begin is het altijd een beetje uitproberen, maar je zult hier snel aan wennen. Wanneer jou order vervult is zullen de munten onder ‘Funds’ en ‘Balances’ verschijnen.

Nog enkele handige tips die je in je achterhoofd moet houden:

  • Koop op het juiste moment. Dit klinkt makkelijker dan het is, maar is wel belangrijk. Houd altijd de coins in de gaten die je wilt kopen. Na verloop van tijd begin je een beetje door te krijgen wanneer een munt hoog staat of wanneer deze laag staat. Koop niet wanneer de munt enorm hoog staan, maar wacht even tot deze wat daalt.
  • Zorg voor goede beveiliging. Een relatief klein bedrag kun je prima op een exchange laten staan, maar gaat het om grotere bedragen? Overweeg dan om dit anders op te slaan. Je kunt hier meer lezen over de beveiliging van je Bitcoins en andere munten.
  • Reageer niet op paniek. In de wereld van de cryptocurrency gebeurt enorm veel en zal de prijs ook schommelen. Probeer niet in paniek te raken wanneer je portfolio ineens 10% of 20%
   daalt. In dit geval kun je misschien beter je coins bewaren (HODL’en) en wachten tot de prijs weer stijgt. Dit geldt ook voor het omgekeerde scenario. Zie je dat een coin met 200% of 300% gestegen is binnen 24 uur? Kijk het dan nog even rustig aan. Wanneer je op dit moment snel wat munten koopt loop je groot risico om je geld te verliezen. Het is mogelijk dat je te maken hebt met een Pump&Dump. Mensen drijven de prijs op en deze vervolgens te verkopen aan mensen die bang zijn om de boot te missen (FOMO – Fear Of Missing Out).
  • Handel op betrouwbare exchanges. De door mij genoemde exchanges vertrouw ik volledig, maar controleer altijd even de exchange door op Google te zoeken. Is het niet te vertrouwen?
   Dan kom je hier vaak al snel achter.