Hoe kan ik mijn Bitcoins veilig bewaren?


Bitcoin veilig bewaren

Wil je je Bitcoins veilig bewaren? Dan zijn er zijn tal van manieren en ‘wallets’ om dit te doen, maar de ene manier is een stuk veiliger dan de andere. Zo af en toe komt er in het nieuws dat er weer een grote hack is geweest bij bijvoorbeeld een cryptocurrency exchange. Duizenden BTC zijn buitgemaakt en iedereen kan fluiten naar zijn centen. Dit is natuurlijk doodzonde! Maar dit had ook voorkomen kunnen worden wanneer de gedupeerden hun Bitcoin beter zouden bewaren.

In het genoemde voorbeeld hebben de gedupeerden hun Bitcoin op de online exchange laten staan, zodat ze hiermee kunnen handelen. Wanneer het gaat om een relatief kleine hoeveelheid, loop je niet zoveel risico. Maar wanneer je besluit een flink aantal coins te HODL’en (bewaren voor de langere termijn), dan is het verstandig om dit niet op een online exchange te laten staan. Hier lopen de munten het risico om gestolen te worden door hackers. Maar hoe kun je deze munten dan wel veilig bewaren?

Hoe worden Bitcoins bewaard?

Om BTC en andere currency te bewaren heb je een wallet nodig die de betreffende munt ondersteunt. Het is echter niet zo dat je munten ook daadwerkelijk in die wallet geplaatst worden. Iedere Bitcoin staat opgeslagen op de blockchain en het bewijs van eigenaarschap bestaat uit een lange reeks cijfers en getallen. Dit wordt ook wel je private key genoemd. Deze private key geeft aan welke BTC in de blockchain van jou zijn. De verschillende wallets slaan in feite alleen je private keys op. Wanneer iemand over dit stukje code beschikt, is deze persoon eigenaar van de currency die eraan verbonden is. Je kunt hier meer informatie vinden over de Bitcoin koers verwachting.

Welke manieren zijn er om Bitcoin veilig te stallen?

Er zijn tal van manieren om je BTC te bewaren, hieronder volgt een opsomming:

  • Een online wallet: Voor kleinere hoeveelheden cryptocurrency is een online wallet prima geschikt. Wanneer je wat wilt handelen op bijv. Binance is het handig om daar wat valuta te hebben staan, zodat je hier direct over kunt beschikken. Maar omdat deze wallet verbonden is met internet, is het ook vatbaar voor hacks. In feite beheerd een derde partij in dit geval jou private keys en wanneer deze partij te maken krijgt met een cyberaanval kun jij hier niets meer aan doen. Daarnaast ben je ook enorm afhankelijk van deze derde. Want wanneer deze partij onderhoud pleegt aan de wallet waarop je je currency hebt staan, moet je wachten tot dit onderhoud klaar is voordat je weer bij je munten kan. In het ergste geval gaat de site van de een op de andere dag helemaal offline en ben je alles kwijt. Kortom: wanneer je wilt handelen is een online wallet geschikt. Je beschikt dan snel over je valuta en kunt dit eenvoudig verhandelen. Maar ben je van plan om je currency te HODL’en voor een langere termijn? Lees dan nog even verder voor de andere mogelijkheden.
  • Een software wallet: Naast een online wallet op bijv. een exchange, bestaan er ook software wallets. Er is voor iedere currency wel een specifieke wallet beschikbaar, maar er zijn zelfs wallets die meerdere currency ondersteunen. Deze wallet kun je downloaden en installeren op je computer. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van derden. Je slaat je BTC en eventuele andere munten op op je eigen computer en kunt hier dus altijd over beschikken. Maar aan de andere kant ben je wel verantwoordelijk voor je eigen beveiliging. Het maken van een backup is hier enorm belangrijk, voor het geval je computer besluit ermee op te houden. Ook heb je een internetverbinding nodig om valuta te verzenden vanuit je wallet. Ook dit brengt dezelfde risico’s met zich mee als de online wallet. Hackers kunnen, wanneer ze het op je gemunt hebben, infiltreren op je computer en je eventuele backup stelen. Het is daarom belangrijk om alsnog een backup te bewaren op bijvoorbeeld een USB stick zonder internet verbinding.
  • Een papieren wallet: Een van de veiligste manieren om je Bitcoin op te slaan is de papieren wallet. Het is mogelijk om een private en public key te creëren en deze uit te printen op een stuk papier of zelfs te laten graveren op een ring. Op deze manier beschik jij alleen over de benodigde keys om bij je bitcoin te komen. Voor deze methode is geen internet nodig, en is daarom niet vatbaar voor hacks.
  • Een hardware wallet: Dit is een wallet die niet verbonden is met het internet of een computer en welke je gewoon bij je kan dragen. Je kunt hierbij denken aan een USB stick, speciaal ontworpen om jouw Bitcoins en andere cryptocurrency op te slaan. Dit is een hele veilige manier, aangezien je je munten gewoon kunt bewaren in een kluis of zelfs aan je sleutelbos (misschien niet de meest veilige bewaarplaats). Persoonlijk maak ik gebruik van de Nano Ledger S, een van de meest gebruikte hardware wallets. Lees hier mijn review over de Ledger Nano S.

Crypto masterclass:

Crypto masterclass

Kaj

Kaj is al jaren geïnteresseerd in Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Schrijft sinds 2017 met veel plezier op CurrentCrypto.nl over de laatste nieuwtjes, de verschillende cryptocurrency, de koers verwachtingen en noem het maar op. In contact komen met Kaj? Laat een bericht achter via het contact formulier.

Recent Content

Maak nu een gratis account aan op Bitvavo en handel de eerste €1000 zonder transactiekosten!

Maak nu een gratis account aan