Het trading volume is een maatstaaf waar veel handelaren gebruik van maken bij de handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Ook was het al bekent dat hier nog wel eens mee gerommeld wordt mocht dit goed uitkomen. Maar uit een recent interview uitgebracht door Coindesk blijkt wel hoe makkelijk het eigenlijk is om de boel te belazeren. In dit artikel zullen we vertellen hoe dit in zijn werk is gegaan.

Handelsvolume Bitcoin faken

Het handelsvolume wordt vaak weergegeven als een bedrag dat verhandelt is over de afgelopen 24 uur. Hier maken handelaren uit op of er daadwerkelijk veel interesse is in een project en of mensen daadwerkelijk veel handelen. Hoe meer handelsvolume, hoe beter de markt over het algemeen is. Er wordt met veel geld ‘gespeeld’ en dit is over het algemeen dan een veiligere markt om op te handelen. Maar nu blijkt dus dat dit handelsvolume stelselmatig gemanipuleerd wordt om ‘beter’ te lijken dat het eigenlijk is.

Interview met markt manipulator

Coindesk heeft recent een interview naar buiten gebracht met een Russische markt manipulator. In dit gesprek was hij behoorlijk duidelijk over hoe de 20 jarige student zijn geld verdient met het manipuleren van markten aan de hand van het handelsvolume.

De Russische Alexey Andryunin verdient zijn geld door het handelsvolume van een (nieuwe) token te manipuleren (ICO’s) zodat het bijvoorbeeld gelist kan worden op coinmarketcap. Op deze veelgebruikte website worden nagenoeg alle noemenswaardige projecten op weergegeven.

Maar om hierop te kunnen staan dient het project een minimaal handelsvolume van $100.000 te hebben en kleinere projecten halen dit vaak niet. Hier komt de Rus om de hoek kijken. Uit een eerder interview bleek al dat hij voor $15.000 je token op coinmarketcap kan krijgen door dit handelsvolume voor je te faken.

Hij noemt de methode die hij gebruikt ‘heel eenvoudig’ en maakt inmiddels gebruik van algoritmes die dit voor het grootste gedeelte zelfstandig kunnen doen. In een notendop werkt het als volgt: Je hebt twee accounts nodig. Het ene account voegt een sell-order toe voor een bepaalde munt voor een bepaalde prijs en account 2 koopt deze order voor dit bedrag.

Vervolgens wordt dit omgedraaid om zo twee accounts van dezelfde eigenaar met elkaar te laten handelen. De handelaar verliest nauwelijks geld op een hele kleine fee na, maar pomp vervolgens het handelsvolume flink op. Blijkbaar heeft de Rus hiermee een goed verdienmodel gevonden, want er doen vaker verhalen de ronde van exchanges die behoorlijk gemanipuleerd worden wat het handelsvolume betreft.

Gevaren

Voor de gewone handelaar kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je let op projecten waarin je misschien wilt investeren kijk je ook vaak naar handelsvolume. Is dit maar een paar 10tjes? Dan weet je dat er weinig met het project gebeurt. Maar wordt er stevig gehandeld in de munt?

Dan geeft dit aan dat er veel mensen en daarom geld achter het project zit. Dit zou betekenen dat het handelsvolume in dit geval de doorslag geeft voor jouw om te investeren, terwijl het trading volume feitelijk nihil is. Dit zijn problemen waar iedereen mee te maken kan krijgen. Alleen geven deze market manipulators daar niets om.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.