Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj
De kans bestaat dat je de term ‘Bitcoin Mining’ wel kent, zelfs al heb je zelf nog geen Bitcoin gekocht. Het is een populaire term en spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. De term Bitcoin mining doet wel denken aan het wilde westen waar mensen op zoek waren naar goud. Hoewel het proces verschilt zit die vergelijking er nog niet eens zo ver naast.
In dit artikel gaan we in op Bitcoin mining. Hoe werkt Bitcoin mining, wie is er allemaal bij betrokken, wat is het nut en waarom is het eigenlijk nodig?
Inhoudsopgave
Wat is Bitcoin mining?
Bitcoin mining is de ruggengraat van het Bitcoin netwerk. De miners beveiligen het netwerk en zorgen ervoor dat het netwerk niet kwetsbaar is voor aanvallen. De miners zorgen ervoor dat het Bitcoin netwerk blijft functioneren zoals het ontworpen is.
De rol van de miners is om iedere transactie te beveiligen en te verwerken. Dit wordt gedaan door een ingewikkeld computerprobleem op te lossen en de transacties in blokken aan elkaar te verbinden. Hier komt de naam Blockchain ook vandaan.
Op de blockchain staan alle blokken gesorteerd van oud naar nieuw en wordt een nieuw blok helemaal ‘achteraan’ op de blockchain geplaatst. Kort gezegd: Wil je een transactie aanpassen van vorig jaar? Dan moet je dat blok aanpassen, maar ook alle blokken die daarna komen. Dit is praktisch onmogelijk en maakt Bitcoin een zeer geschikte ledger.
Voor de moeite ontvangen miners voor het minen een beloning en dit is een belangrijk mechanisme dat sinds het begin ingebouwd is in Bitcoin.
Wat is het nut van Bitcoin mining?
Bitcoin mining is een van de belangrijkste taken binnen het Bitcoin netwerk:
- Het ‘maakt’ nieuwe bitcoin
- Het bevestigd transacties
- Zorgt voor de beveiliging op het netwerk
Het creëren van nieuwe Bitcoin
Het geld dat we in het dagelijkse leven (nog) gebruiken zoals de euro of dollar wordt uitgegeven door centrale banken. Deze partijen hebben de vrijheid om wanneer ze dit nodig vinden nieuw geld bij te drukken. Dit kan voorkomen om de economie te stimuleren of om andere financiële problemen op te lossen.
Het grote probleem hierbij is dat ze deze macht veel gebruiken. Met het bijdrukken van ‘nieuw’ geld wordt alleen ons geld minder waard. Er is meer van in omloop waardoor het geld dat wij bezitten direct minder waard wordt, dit wordt ook wel inflatie genoemd.
Bij Bitcoin werkt dit anders. Bitcoin heeft namelijk een maximale hoeveelheden coins die er in omloop kunnen zijn, namelijk 21 miljoen. Ook is het bij Bitcoin niet mogelijk om zomaar nieuwe BTC te ‘drukken’. Hier komen de miners om de hoek kijken.
Iedere 10 minuten wordt er een nieuw blok gemaakt en in de blockchain geplaatst door miners. Hier zitten de transacties in die in de afgelopen 10 minuten gedaan zijn. Miners moeten hiervoor allemaal hetzelfde ingewikkelde computerprobleem oplossen.
De miner die daadwerkelijk het computer probleem oplost plaatst het blok in de blockchain en ontvangt hiervoor een vergoeding in de vorm van de block reward. Deze block reward wordt uitbetaald in ‘nieuwe’ Bitcoin en dit is de enige manier waarop Bitcoin gemaakt kunnen worden
Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoin bestaan. Miners werken er hard aan om deze nieuwe Bitcoin te maken, maar dit verloopt altijd volgens een vast schema. Iedere 10 minuten wordt er een nieuw blok gemaakt en iedere 10 minuten komen er dus een aantal nieuwe Bitcoin de wereld in. Niet meer en niet minder.
Controlled supply
De hoeveelheid nieuwe Bitcoin die iedere 10 minuten verdient kan worden door de miners staat ook vast. Dit noemen we de controlled supply. Op het moment van schrijven staat de beloning op 12,5 BTC per blok.
Iedere 210.000 blokken wordt de beloning gehalveerd en dit wordt een Bitcoin halving genoemd. Hiermee wordt dus ongeveer om de vier jaar de hoeveelheid Bitcoin die iedere 10 minuten in omloop wordt gebracht gehalveerd.

Het bevestigen van transacties
Een belangrijke taak van Bitcoin mining is het bevestigen van transacties. De grote kracht van Bitcoin is namelijk dat de transacties niet meer aangepast kunnen worden nadat ze gedaan zijn.
Voordat het zover is moeten miners echter aan het werk. Een transactie is pas bevestigd wanneer het in een blok op de blockchain is geplaatst en dit doen de miners. Heb je een transactie gedaan en wil je zeker weten of het veilig is? Let dan op de confirmations.
Bitcoin confirmations staat voor het aantal blokken dat op de blockchain geplaatst na jouw transactie. Hoe meer confirmations je transactie heeft, hoe ‘dieper’ het in de blockchain staat en hoe moeilijker het is om aan te passen.
Beveiliging van het netwerk
Miners zorgen ook voor de veiligheid van het netwerk. Ze werken namelijk allemaal aan hetzelfde computerprobleem. Hoe meer miners er actief zijn op het netwerk, hoe veiliger het netwerk is.
De enige manier om Bitcoin transacties te kunnen wijzigen is om ten minste 51% van alle mining kracht te hebben, maar inmiddels is dat praktisch bijna onmogelijk. De rekenkracht is nu verdeeld onder heel veel verschillende partijen en dit maakt het netwerk heel veilig. De precieze werking van Bitcoin tot in detail kun je lezen in dit boek.
Hoe werkt Bitcoin minen?
We hebben het al een aantal keer over het ‘computerprobleem’ gehad waar de Bitcoin miners aan werken. Je kunt dit wel vergelijken met een hele moeilijke rekensom. De miner die de rekensom oplost plaatst het nieuwe blok op de blockchain en krijgt de beloning.
Om het probleem op te lossen stellen miners computerkracht beschikbaar aan het netwerk. Deze computers doen niets anders dan mogelijke oplossingen aanleveren voor de rekensom. Hoe meer rekenkracht een computer heeft, hoe meer oplossingen de computer per seconde kan aandragen. Deze rekenkracht noemen we hash rate.
Omdat het oplossen van dit computerprobleem heel veel werk is wordt mining ook wel Proof of Work genoemd. In dit geval hebben we over het minen van Bitcoin, maar ook andere cryptocurrency beveiligen hun netwerk met behulp van Proof of Work.
Wat levert Bitcoin mining op?
In de begintijd van Bitcoin waren er nog maar weinig miners. Hierdoor was het relatief eenvoudig om het computerprobleem op te lossen en had je grote kans om de blok reward te krijgen. Bitcoin was toen alleen nog niets waard.
Inmiddels is het heel moeilijk om het probleem op te lossen. Er zijn heel veel partijen die hier hun best voor doen en maar één partij kan de oplossing vinden. Steeds meer rekenkracht wordt hiervoor beschikbaar gesteld en hierdoor gaat de moeilijkheidsgraad van het probleem ook omhoog. De gemiddelde tijd van 10 minuten per blok staat namelijk vast en de moeilijkheidsgraad wordt hier automatisch op bijgesteld.
Het is op dit moment voor een individu niet interessant meer om Bitcoin te minen. Al te veel grote bedrijven met professionele apparatuur proberen dit en minen met je laptop heeft dus niet zoveel zin meer. De kans is erg klein dat jij het probleem oplost. Hiervoor heb je speciale mining apparatuur nodig.
Iedere vier jaar gaat de block reward met 50% omlaag, maar in theorie wordt Bitcoin meer waard. De block reward is bijvoorbeeld begonnen op 50 BTC, dit was toen alleen nog niets waard. Inmiddels staat deze beloning op nog 12,5 maar is Bitcoin al duizenden euro’s meer waard.
De Bitcoin halving 2020 zit er aan te komen en ook dan gaat de Blok reward weer door de helft. Na mei ontvangen miners nog maar 6,25 per blok.
Energieverbruik mining
Een belangrijke kanttekening die veel mensen maken bij Proof of Work of Bitcoin mining is het stroomverbruik. Het zo namelijk erg milieu onvriendelijk zijn en daarom niet duurzaam met het oog op de toekomst. Dit blijkt onjuist en juist het tegenovergestelde blijkt de waarheid zoals Andreas Antonopoulos uitlegt in onderstaande video.
Het effect van een halving
De Bitcoin koers is gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe lager het aanbod van Bitcoin, hoe hoger de prijs in theorie. De gedachte achter het halving mechanisme is dan ook dat naarmate de supply minder wordt (halving), de koers zal stijgen.
Door de maximale hoeveelheid Bitcoin en de controlled supply wordt dus actief schaarste gecreëerd. Anders dan bij de euro waar zomaar nieuwe currency van uitgegeven kan worden. Hierdoor blijft het bijvoorbeeld voor miners interessant om te minen, want hoewel ze minder BTC krijgen is de prijs een stuk hoger. Ook voor investeerders is dit van belang, hierover kun je meer lezen in ons artikel over de Stock to Flow ratio.
Bitcoin mining is onmisbaar en maakt Bitcoin tot wat het vandaag de dag is. Het zorgt ervoor dat we er zeker van kunnen zijn dat onze transacties niet aangepast kunnen worden. Ook is door de controlled supply schaarste ‘ingebouwd’ en wordt onze Bitcoin in theorie alleen maar meer waard in de toekomst. De supply gaat immers omlaag.