Leestijd: 3 minuten

Een van de meest mysterieuze figuren op het internet is ongetwijfeld Satoshi Nakamoto, de maker(s) van Bitcoin. Niemand weet precies wie er achter het pseudoniem schuil gaat en dat is misschien maar goed ook. In dit artikel vertel ik je meer over de begindagen van Bitcoin en vooral de hoeveelheid bitcoin die Satoshi heeft weten te minen.

De eerste miner

Bitcoin is een onderwerp waar menig ‘gek’ niet over uitgesproken raakt. Het is inmiddels een leuk bedrag waard, helemaal als we dat vergelijken met de begindagen in 2009. Toen was er nog nauwelijks iemand enthousiast te krijgen over de nieuwe technologie.

Bitcoin wordt draaiende gehouden door miners en nodes. Iedere 10 minuten ongeveer moet er een nieuw blok toegevoegd worden op de blockchain om zo nieuwe bitcoin te maken. In de begindagen kwamen er iedere 10 minuten 50 nieuwe BTC ter wereld en iedere vier jaar gaat deze supply door de helft. Deze halvering noemen we toepasselijk de ‘bitcoin halving’.

Omdat er nog niemand geïnteresseerd was in Bitcoin was Satoshi Nakamoto de eerste en enige miner na de lancering. De software moest wél blijven draaien om het verder te ontwikkelen en dus kreeg Nakamoto in het begin als enige de beloning. Iedere 10 minuten 50 bitcoin. Dat kunnen we ons nu niet voorstellen, maar destijds was het letterlijk niets waard. 

Heel langzaam kwamen er meer mensen bij, zoals Hal Finney, die interesse toonde in Bitcoin en de software gingen draaien. Omdat nog maar weinig mensen dit deden was de benodigde rekenkracht nog laag en was het mogelijk om te minen met een simpele laptop. Het was daarom heel erg makkelijk om bitcoin te bemachtigen in die tijd, maar waarom zou je dat als leek doen? Wat was immers niets waard. Alleen geïnteresseerden in de technologie kregen het überhaupt te horen.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoeveel bitcoin heeft Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto heeft ongeveer 1,1 miljoen bitcoin weten te bemachtigen als vroege miner op het netwerk. Dat is niet zo vreemd want je kunt je wel voorstellen dat het lekker aantikt als je de enige miner bent op het bitcoin netwerk. Menig mens zou daar met terugwerkende kracht een arm of been voor over hebben. 

De vraag hoeveel bitcoin Nakamoto nou precies heeft is een vraag die lang onduidelijk bleef, tot iemand hier een uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Sergio Demian Lerner, een cryptocurrency en beveiligingsonderzoeker publiceerde een rapport waarin de beste schatting tot nu toe gemaakt werd.

In het rapport begon de onderzoeker bij blok 1 en analyseerde alle uitgegeven block rewards. Hierin kon een duidelijk patroon ontdekt worden van één entiteit die vanaf blok 1 actief was op het bitcoin netwerk en bovendien geen enkele van de naar schatting 1,1 miljoen bitcoin heeft uitgegeven. Dit patroon is omgedoopt tot het patoshi patroon (patoshi pattern).

In het onderzoek wordt om precies te zijn een hoeveelheid van 1.148.800 bitcoin genoemd die niet is uitgegeven sinds ze gemined zijn in de begindagen. De aanname is dat dit de coins van Satoshi zijn. Met de huidige bitcoin koers op $ 44,235.00 is dit een gigantisch vermogen.

Het is opvallend dat iemand met een dergelijk vermogen nog geen enkele bitcoin heeft uitgegeven. Dit roept veel vragen op in de bitcoin gemeenschap en is reden voor veel speculatie en complottheorieën. 

De meest aannemelijke verklaringen hiervoor is dat Satoshi kosten wat kost anoniem wil blijven en daarom geen enkele bitcoin uitgeeft. Ook verwachten veel mensen dat Satoshi de controle over de bitcoin zelfs (bewust) kwijt is. Dit zou in ieder geval het bitcoin netwerk ten goede komen.  

Het is een interessant verhaal en hoe dieper je erin duikt, hoe interessanter het wordt. Of we ooit nog een zullen weten wie Satoshi nu is en of de bitcoin nog uitgegeven gaan worden is niet zeker. Wél lijkt met me beter voor zowel Bitcoin als Satoshi zelf dat we er nooit achter zullen komen en dat de bitcoin nooit worden uitgegeven.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.