Bitcoin staat erom bekend een asset te zijn voor de lange termijn. Anders dan bij de euro of dollar waar de gebruikers gestimuleerd worden het uit te geven staat bij Bitcoin sparen / hodlen centraal. Bovendien gaat iedere vier jaar de supply met 50% omlaag (Halving) waardoor er telkens minder bitcoin in omloop komen. 

Hoeveel Bitcoins zijn er?

Er zijn op het moment van schrijven bijna 18,5 miljoen Bitcoin in omloop. Dit zijn Bitcoin op exchanges maar ook in eigen wallets van gebruikers. In totaal zullen er maximaal 21 miljoen Bitcoin bestaan. De verwachting is dat de laatste Bitcoin pas rond 2140 gemined zal worden.

Op de vraag hoeveel bitcoins er zijn is alleen niet precies antwoord te geven. We weten precies hoeveel Bitcoins er gemined zijn. Er gaan alleen door de jaren heen ook veel bitcoin verloren. Dit kan te maken hebben met hacks of simpelweg doordat ze niet goed opgeslagen worden.

Het is bij zo’n cruciale fout niet meer mogelijk om je bitcoin terug te krijgen en ze gaan in dit geval voor altijd verloren. Voor jou is dit slecht nieuws, maar voor de andere BTC bezitters niet. Het betekent concreet dat de maximale supply van 21 miljoen nog minder is geworden.

Met het vraag- en aanbod principe wordt dan ook snel duidelijk dat de nog bestaande Bitcoin meer waard worden.

Aantal verloren Bitcoin

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel Bitcoin er precies verloren zijn gegaan. Wanneer jij bijvoorbeeld een beetje BTC naar een verkeerd adres overmaakt is het niet direct duidelijk dat jij geen toegang hebt tot dit adres. 

Wel zijn er schattingen gemaakt over de hoeveelheid verloren Bitcoin en deze lopen behoorlijk in de cijfers. Naar schatting zijn er ongeveer 3-4 miljoen BTC voor altijd verloren gegaan, zo’n 20% van de maximale supply!

Bitcoin bewaren

Goed nieuws dus voor de mensen die de beveiliging en omslag van hun bitcoin onder de knie hebben. Die 20% verloren bitcoin komt in principe bij de waarde van jouw bitcoin op. Het lijkt er ook op dat veel investeerders dit in de gaten hebben. 

Als we kijken naar de hoeveelheid bitcoin die al jaren niet meer verplaatst is blijkt dit al snel. Ongeveer 7,52% van alle Bitcoin is bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar niet verplaatst. 8,29% van de coins is voor het laatst verplaatst tussen 7 en 10 jaar geleden en 6,21% staat al tussen de 5 en 10 jaar stil. 

Bijna 60% van alle Bitcoin in omloop is al meer dan een jaar niet verplaatst!

Dit is allereerst ‘knap’ van de investeerders omdat de prijzen flink omhoog zijn gegaan. 10 jaar geleden betaalde je bijvoorbeeld een paar cent voor een Bitcoin en in 2014 betaalde je er tussen de $100 en $1000 voor. 

Hier blijkt ook maar uit dat de eerste investeerders verwachten dat zelfs de huidige prijzen van tegen de €10.000 nog niet het eindstation zijn. Deel jij deze mening en wil je Bitcoin bewaren voor de lange termijn? Dan is het heel verstandig je goed in te lezen in de opslag en beveiliging. Een handig overzicht om je op gang te helpen vind je hier:

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.