Leestijd: 2 minuten

We schrijven op onze website veel over beleggen. In cryptocurrency, NFT’s en het verdienen van een passief inkomen door staking. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze andere mogelijkheden die mensen kunnen gebruiken om hun geld voor zich te laten werken en daarover willen we je graag meer vertellen.

Beleggen, welke mogelijkheden zijn er?

Beleggen kun je doen in alle soorten en maten. Zo kun je beleggen in speculatieve assets zoals cryptocurrency, investeren in huizen of andere financiële producten op de aandelenmarkt. Aandelen, vastgoed, obligaties en fondsen zijn een veelgebruikte manier om geld onder te brengen in Nederland.

Een belangrijke reden om dit te doen voor veel investeerders is de hoge inflatie van het moment. Je verliest door je geld te laten staan op een bankrekening met de huidige inflatie snel 10% aan koopkracht en dat is zonde van je zuurverdiende centen.

Risicoprofiel bepalen

Bij het beleggen neem je in principe een groter risico met je geld in de hoop dat je er meer mee kunt verdienen. Niet iedereen wil evenveel risico nemen lopen en het bepalen van het juiste risicoprofiel is daarom heel belangrijk.

Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Waar de ene belegger graag meer risico wil lopen voor meer winst, houdt de andere investeerder er liever een kleiner risicoprofiel op na.

De belangrijkste overweging voor je risicoprofiel is de termijn waarvoor je je geld wil stallen. Als je op korte termijn veel geld wilt verdienen is een groter risicoprofiel nodig. Speculatieve assets zoals crypto en individuele aandelen passen goed in dit straatje.

Bij kleiner risicoprofiel zijn beleggingen als vastgoed een interessante optie. De termijn is hiervoor veel langer en het leent zich daarom goed als belegging voor je pensioen.

Investeren in vastgoed

De meest gebruikte investering in Nederland is waarschijnlijk vastgoed. Beleggers kopen een huis om dit vervolgens te verhuren. Als investeerder kun je met je inkomen of vermogen een lening krijgen bij de bank om daarmee een beleggingsobject zoals een huurhuis te kopen. 

Geld lenen voor een dergelijke belegging kan daarom heel lucratief zijn. Door het huis te verhuren ontvang je huurinkomsten en daarmee kun je de lening afbetalen. Aan het einde van de termijn is de lening afgelost en bezit je nog steeds het huis waarvoor je huurinkomsten ontvangt. Een bijkomend voordeel in de huidige huizenmarkt is dat je huis oftewel je beleggingsobject ook nog eens meer waard wordt.

Beleggen voor je pensioen

Vastgoed is daarom een goede belegging voor je oude dag. Je eigen huis of een huis voor de verhuur behouden hun waarde naast de mogelijke huurinkomsten die je hierover kunt vragen. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, is het huis afbetaald en heeft het veel vermogen voor je opgebouwd in waarde.

Conclusie

Investeren is er in alle soorten en maten. Het is goed om na te denken over de termijn waarvoor je je geld wilt beleggen en hoeveel risico je wilt nemen. Daarnaast zou je alleen moeten beleggen met geld dat je kunt missen. Alleen op deze manier kun je gezond je geld beschermen tegen inflatie en beleggen voor je oude dag. Heb jij dit voor jezelf al duidelijk gemaakt?

0 CommentsClose Comments

Leave a comment