De afkorting ICO staat voor Initial Coin Offering. Dit is een term die gebruikt wordt in de wereld van de Cryptocurreny om het begin van een nieuwe currency in te luiden. Het is te vergelijken met een start-up buiten deze wereld. Bedrijven bieden aandelen aan voordat het bedrijf gestart is om met deze middelen het bedrijf op te zetten (IPO – Initial Public Offering). Met een ICO gebeurt hetzelfde. Mensen kunnen investeren (vaak met Ethereum – ETH) in de Cryptocurrency voordat deze daadwerkelijk ontwikkeld is. Ze krijgen in ruil voor deze bestaande valuta de toegekende waarde uitgekeerd in de nieuwe Cryptocurrency. Mensen hopen hiermee, doordat ze er vroeg bij zijn, enorme winsten te maken.

ICO

Hoe is de ICO ontstaan?

De allereerste ICO was Mastercoin (nu Omni). In 2013 haalde dit platform ongeveer 5000 BTC op bij zo’n 500 investeerders. De waarde van deze investeringen lag ongeveer op $500.000. De waarde van deze BTC zou met de huidige waarde nu trouwens ongeveer 32,2 miljoen waard zijn geweest. Maar de belangrijkste ontwikkeling was de ICO van Ethereum in 2014. In ongeveer 12 uur haalde ze 3700 BTC op en daarmee was het op dit moment meest populaire platform voor de Initial Coin Offering geboren.

Ontwikkeling van de Initial Coin Offering

Op dit moment is het Ethereum netwerk het meest populaire platform voor een ICO. Voor 2017 viel het aantal ICO’s wel mee, maar toen in 2017 de waarde van ETH ineens flink steeg werd het een stuk lucratiever om een Coin Offering te starten. Op dit moment heeft Ethereum volgens icowatchlist (2017) met bijna 60% van alle Offerings het grootste marktaandeel.

ICO platforms

Waarom zijn ICO’s nu zo populair?

De groei van het aantal Initial Coin Offerings en het geïnvesteerde bedrag over 2016 en 2017 is enorm. Waar er in 2016 bijna 100 miljoen dollar opgehaald werd door 46 Cryptocurrencies, is dit aantal in 2017 ruimschoots overschreden. Op dit moment staat de totale opbrengt van alle ICO’s op 3,2 miljard dollar door 203 ICO’s. En we zitten nog maar net in November. Dit geeft wel aan sterk de populariteit toeneemt. De meeste ICO’s (37%) zijn actief op het gebied van infrastructuur, gevolgd door Trading&investing (12,9%) en Finance (9,4%).

CoinSchedule 2017

De voor- en nadelen van ICO’s

ICO’s brengen zowel voordelen als nadelen met zich mee. Hieronder volgt een opsomming:

Voordelen:

 • Het is een volledig gedecentraliseerde manier van fundraising. Iedereen kan altijd meedoen en het is nog niet gereguleerd. Hier draait het hele concept van Blockchain om.
 • Ook kleine organisaties kunnen door het gebruiken van een ICO funds binnenhalen. Zo kunnen mensen met een goed product snel veel geld binnenhalen en hun product doorontwikkelen. Dit is goed voor het betreffende bedrijf, maar ook voor de ontwikkeling van de gehele Cryptomarkt.
 • Wanneer je een goede ICO te pakken hebt kan dit veel geld opleveren aangezien je vroeg inkoopt. Er zijn ICO’s (zoals Ethereum) die op dit moment enorm veel geld waard zijn.

Nadelen:

 • Deze markt is nog helemaal niet gereguleerd. Dit betekent dat iedereen ‘maar wat kan doen’. Dit trekt uiteraard ook mensen en organisaties aan die hier gebruik van maken. Er zijn verhalen bekent van organisaties die geld opgehaald hebben en vervolgens zijn verdwenen met al het geld. De uitgegeven tokens zijn dus compleet waardeloos en alle investeerders zijn hun geld kwijt.
 • Ook al heeft een bedrijf dat een ICO uitbrengt goede intenties. Het is altijd nog maar de vraag of iets aanslaat en of het product daadwerkelijk goed is. Het is een ‘Initial’ Coin Offering, wat betekent dat de tokens die je aanschaft in het begin niets waard zijn. Je ruilt dit in voor (vaak) Ethereum, welke op dit moment een waarde heeft van rond de $300.
 • Doordat op dit moment de ICO’s zo populair zijn, is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Er schieten veel nieuwe bedrijven uit de grond en zie daar maar eens de nieuwe ETH tussen te vinden. Erg lastig!

Wat zijn enkele van de ICO succesverhalen?

Zoals genoemd kan het heel lucratief zijn om te investeren in een ICO. Enkele bekende Cryptocurrencies die ontstaan zijn met behulp van een ICO zijn: Stratis (ROI van 43841%), ARK (ROI van 22467%) en NEO (ROI van 17382%). Dit klinkt natuurlijk enorm goed, en dat is het ook. Maar blijf onthouden dat de meeste ICO’s het niet halen. Vind hier meer informatie over Bitcoin en hier meer informatie over de Bitcoin verwachting.

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
9 CommentsClose Comments
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?