Het mag duidelijk zijn dat wij enthousiast zijn over Bitcoin en dat is niet zonder reden. Het is namelijk een goede investering gebleken in de afgelopen tien jaar. Er zijn dan ook een hoop bekende en onbekende investeerders die Bitcoin noemen als één van de assets voor je investeringsportfolio. Wil je klaar zijn voor de toekomst? Denk aan Bitcoin. 

Bitcoins return

Het jaar 2020 was een goed jaar voor Bitcoin. De koers in aanzienlijk gestegen en een nieuwe All Time High werd bereikt. Als we terug gaan naar eerdere jaren blijkt dat die groei al langer gaande is, eigenlijk vanaf de start al.

We nemen het voorbeeld van een HEMA rookworst en een kop koffie, samen een respectievelijke € 5. Had je dit tien jaar geleden geïnvesteerd in Bitcoin dan zou dit maar liefst € 416.104,47 waard zijn geweest op dit moment. Een groei van gemiddeld zo’n 310% per jaar. 

Als we dit vergelijken met goud is dit een groot verschil. Goud is in tien jaar ongeveer met 3,45% toegenomen in waarde. Ook de aandelenmarkt (S&P 500 – 13,6% p/j) en de huizenmarkt (schatting: gemiddeld 2-4% per jaar) konden hier niet tegen op. 

Het lijkt dus voor de hand te liggen dat Bitcoin een goede toevoeging is aan iedere investeringsportfolio voor bijvoorbeeld het pension en de oude dag. We zien dan ook steeds meer grote investeerders naar de Bitcoin markt grijpen. Dit is een belangrijke reden voor de recente koersstijging.

Waarom Bitcoin kan stijgen

Een stijging van Bitcoin kan veel oorzaken hebben. Toch zijn er een aantal hele belangrijke op te noemen die niet alleen gelden voor nu, maar effect zullen hebben voor de lange termijn.

Schaarste

De eerste en misschien wel belangrijkste reden waarom Bitcoin kan stijging in 2021 en de jaren erna is de schaarste. We hebben net de derde halving achter de rug en dit wordt doorgaans opgevolgd door een nieuwe bull run. 

Er komen maximaal 21 miljoen Bitcoin ter wereld en bij iedere halving gaat het aantal Bitcoin dat gemined wordt door de helft. Afgelopen jaar (2020) hebben we weer zo’n halving gehad en bij voorgaande halvings heeft dit altijd geleid tot een hogere koers. 

Bitcoin is met de halving schaarser geworden en dit zorgt ervoor dat het moeilijker te verkrijgen is. Er komt simpelweg minder Bitcoin in omloop waardoor de koersen omhoog gaan.

Dit is een van de redenen van de exponentiële groei van Bitcoin, het wordt alsmaar schaarser. Helemaal als we de ‘verloren Bitcoin’ hier bij betrekken. Lees hier meer over Bitcoin wallets zodat je zelf geen Bitcoin verliest. 

Iedere halving heeft tot nu toe voor een bull run gezorgd:

1e (2012): Bitcoin ging ongeveer x10 in een relatief korte termijn en zag een totale stijging van $100 naar $1200.

2e (2016): Na de tweede halving ging Bitcoin ongeveer x20. In totaal zag BTC de koers omhoog gaan van $1000 naar ongeveer $20.000.

3e (2020): Het is nog te vroeg om te zeggen waar de koers na de derde en tot nu toe laatste halving zal uitkomen. Wel is duidelijk dat er al een behoorlijke klim is ingezet. Rond de halving stond de koers van Bitcoin op $10.000 en deze is inmiddels de $19.000 al voorbij.

De stock to flow ratio is een goede weergave van deze schaarste.

Bescherming tegen inflatie

Sinds de coronacrisis is er een enorme hoeveelheid geld in de (wereld) economie gepompt. Dit geld is bijgemaakt en zal op termijn zorgen voor meer inflatie. Spaar je dus je geld op je bankrekening? Dan ga je hier in principe in koopkracht op achteruit als je dit percentage niet haalt in rente en dat is niet het geval bij normale rekeningen. 

Steeds meer OG’s van het investeren zoals banken zoeken hun heil in goud en de nieuwe bedrijven gaan over op Bitcoin. Wat deze verschillende partijen gemeen hebben is dat een van de belangrijkste redenen de bescherming tegen inflatie is. Werken voor geld is prima, maar als het net zo hard minder waard wordt schiet het niet op. 

Bitcoin gaat mainstream

Beetje bij beetje gaat Bitcoin de ‘mainstream’ kant op. Enkele jaren geleden waren er nog een hoop bedrijven die geen vertrouwen hadden in Bitcoin. Dit veranderde echter in 2020. Grote bedrijven en investeerders die niet per se iets met Bitcoin te maken hebben stapten dit jaar massaal in. Enkele voorbeelden hiervan zijn bedrijven als Microstrategy, Grayscale, Fidelity Investment en Square.

Allemaal grote bedrijven die naast het aanbieden van diensten ook zelf Bitcoin gekocht hebben. De reden hiervoor is het behouden van de waarde van de tegoeden voor de lange termijn. Daarnaast groeiden de investeringsfondsen van Grayscale en Fidelity Investment behoorlijk door de toename van interesse bij institutionele investeerders.

Deze groei bij bedrijven is ook terug te zien bij consumenten. Er zijn nu vooral grote bedrijven als PayPal die aangekondigd hebben met crypto aan de slag te gaan. Voorlopig is het nog even wachten op de consumenten, maar met deze ontwikkelingen komt Bitcoin dichter in de buurt van de ‘gewone’ investeerder. Stappen deze investeerders ook weer in zoals we zagen in 2017 dan kan het hard gaan.

Investeren in Bitcoin

Het is duidelijk dat er in het verleden een hoop mensen geld verdient (en verloren) hebben met investeren. Dit gaat op voor de normale aandelenmarkt, maar ook zeker voor Bitcoin en cryptocurrency. Laten we voorop stellen dat niemand zeker weet hoe de Bitcoin koers zal verlopen.

Wel laten de genoemde punten duidelijk zien dat er een stijgende lijn in zit. Het kopen van Bitcoin kan daarom een keuze zijn om te profiteren van deze trend. Dit kun je doen op verschillende manieren;

HODL: Koop Bitcoin (of cryptocurrency) en hou dit vast. Het heeft geen zin om iedere dag naar de koersen te kijken. Met deze strategie verkoop je het toch niet. Je bewaart het voor de lange termijn. Bijvoorbeeld je oude dag.

Kopen en bewaren: Je koopt Bitcoin en speelt daarnaast handig in op correcties. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Bitcoin soms hard omlaag (en omhoog) gaat. In dit geval bewaar je Bitcoin voor de lange termijn en koop je bij zodra er een grote daling plaatsvindt.

Hierdoor kun je op bepaalde momenten relatief goedkoop extra BC aanschaffen. De gedachte hierachter is dat je hiervan kunt profiteren zodra de koersen weer stijgen.

Dollar cost averaging: Een andere manier om mee te doen met de Bitcoin trend is dollar cost averaging (DCA). Met deze methode koop je iedere dag / week / maand voor een vast bedrag aan Bitcoin of cryptocurrency. Dit kan bijvoorbeeld altijd x% van je salaris zijn, iedere maand een x-bedrag of wat dan ook. 

Belangrijk hierbij is dat je dit altijd op vaste momenten doet en in principe altijd met hetzelfde bedrag. Hierdoor koop je over de lange termijn gemiddeld in en alle kleine beetjes tellen op termijn zeker aan.

Exchanges

Er zijn een hoop exchanges die je kunt gebruiken om te handelen in Bitcoin en cryptocurrency. Je vind op deze pagina een overzicht met goede exchanges. Op Bitvavo bijvoorbeeld kun je eenvoudig euro’s storten met iDeal. Ook winsten betaal je direct weer uit op je bankrekening. Je kunt vanuit de Bitvavo exchange ook eenvoudig je Bitcoin storten op een hardware wallet zoals een Ledger Nano X of Trezor. Zo weet je zeker dat je geen Bitcoin verloren hebt op het moment dat je van je oude dag wilt genieten.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.