Een discussiepunt dat maar terug blijft komen is die over het energieverbruik van bitcoin. Het lijkt maar niet op te houden. Het argument dat bitcoin meer energie verbruikt dan sommige landen wordt gebruikt om nieuwe beleggers af te schrikken, maar is het ook de waarheid?

De meningen verschillen

Het is duidelijk dat de meningen erg verschillen. Een hoop onderzoeken concluderen namelijk dat bitcoin meer stroom verbruikt dan sommige landen. Als we dit een-op-een vergelijken is dit waar, maar ook te kort door de bocht. Om nog maar een percentage te noemen: 84,1% van al het stroomverbruik van Nederland kan gedekt worden met het stroomverbruik van bitcoin.

Ook wordt vaak de vergelijking gemaakt met het stroomverbruik van bitcoin in vergelijking met een transactie via een reguliere bank bijvoorbeeld. Een ‘normale’ pintransactie zou namelijk veel minder stroom verbruiken. Vaak wordt er gekeken naar de energie die een transactie verbruikt. Meestal worden hier echter alle fysieke panden van banken, de ontelbare pinautomaten over de hele wereld en de hoofdkantoren (grote wolkenkrabbers) weggelaten uit de vergelijking om maar wat te noemen.

Verloren kapitaal door recessies

Onlangs kwam me nog een interessant artikel onder ogen. Hierin wordt ingegaan op het kapitaal dat verloren gaat gedurende een recessie die veroorzaakt wordt door het spelen met de rente door Centrale Banken en het handelen van de banken.

In het artikel wordt de crisis uit 2008 als voorbeeld gebruikt. Volgens schattingen werd er toen voor $ 33 biljoen aan kapitaal vernietigd in de recessie. Vervolgens wordt er een energiekosten plaatje geschets voor dit verloren kapitaal. Voor het creëren van 1 dollar aan kapitaal is ongeveer 1,5 kilowattuur nodig. 

In totaal is er ongeveer 50.000 Terawattuur nodig om dit verloren kapitaal te compenseren spreekt de schrijver van het artikel. Dit is ongeveer 500 – 1000 keer zo veel als het jaarlijkse verbruik van bitcoin (nu ongeveer 98.44 TWh).

Het is moeilijk om een goede vergelijking te maken met het exacte stroomverbruik van bitcoin op het totaal. Bitcoin verbruikt stroom voor het minen, dat is duidelijk. Het verbruikt echter naar schattingen ook minimaal 39% van de tijd groene stroom (meer dan veel andere industrieën en landen) en mining operaties vestigen zich op locaties waar er veel overtollige stroom is zoals ook in dit artikel uitgelegd wordt.

Het is wel duidelijk dat het een ingewikkelde discussie is. Voor beide standpunten is wel iets te zeggen, maar een volledig beeld schetsen lijkt onmogelijk. Hierbij is de invalshoek doorslaggevend als we de verschillende artikelen over dit onderwerp lezen. Een voorstander van bitcoin kijkt natuurlijk eerder naar de positieve kant van het verhaal dan iemand die de bitcoin liever ziet verdwijnen.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.