Leestijd: 3 minuten

Het is bekend dat liefhebbers van bitcoin de cryptocurrency graag “digitaal goud” noemen, wat hun geloof uitdrukt dat het kan functioneren als een waardebewaarder op dezelfde manier als goud traditioneel heeft gedaan.

Een jaar geleden, toen de consumentenprijzen sneller stegen dan sinds 1982 en de economie er wankel uitzag, maakte men zich zorgen dat hun gespaarde dollars hun koopkracht zouden verliezen. Het was hét moment om opnieuw relaties aan te knopen met veilige havenactiva waarop men kan vertrouwen om in moeilijke tijden stabiele waarden aan te houden.

Gelovers in bitcoin verwachtten dat hun activa zonnige tijden tegemoet ging, maar dat gebeurde niet. Integendeel, zijn waarde was gehalveerd sinds november 2021, toen hij $69.000 bedroeg. “Bitcoin is nog vroeg in zijn rijpheidscurve om stevig in de categorie ‘digitaal goud’ geplaatst te worden”, sprak Luno’s Vijay Ayyar uit.

Goud deed het echter een stuk beter, in lijn met zijn historische reputatie. In tegenstelling tot bitcoin is goud tastbaar, mainstream en toegankelijk voor een grote verscheidenheid aan economische klassen die willen investeren. Centrale banken over de hele wereld vallen ook terug op het metaal wanneer het tijd is om de financiële stabiliteit te herstellen.

Het werd echter ingewikkelder in de eerste week van oktober 2022, toen zowel bitcoin als goud een winst van 3% boekten en de 30-daagse correlatie tussen de twee activa het hoogste niveau in een jaar bereikte. Misschien maakte bitcoin zich los van zijn risicovolle activa en knoopte het zijn relatie met goud weer aan. “We zouden een lichte ontkoppeling van de crypto- en aandelenmarkten kunnen zien, wat tot uiting komt in de stijgende correlatie van bitcoin met goud”, suggereerde Clara Medalie van Kaiko.

Hoe moet goud worden afgewogen tegen bitcoin als hedge tegen economische onzekerheid? Ga nu met ons mee om deze vraag te onderzoeken.

Volatiliteit

Bitcoin staat bekend als gevoelig voor de invloed van zowel de reguliere media als de sociale media. Regelgevende maatregelen tegen crypto’s drukken vaak de prijzen, en berichten in de sociale media van beroemdheden hebben bewezen dat ze de prijzen naar plotselinge, nieuwe hoogten kunnen stuwen. Handelaren associëren bitcoin met impulsieve en extreme besluitvorming, en we zien dit in paniekverkopen of hype-gedreven kooppogingen.

Goud daarentegen leeft en sterft niet door de nieuwsberichten die we zien. De waarde ervan is  gebaseerd op een oude en gevestigde markt, en mensen lijken geen fasen door te maken waarin ze hun geloof verliezen in de kracht ervan om waarde te behouden.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Liquiditeit

Als u goud bezit en het wilt verkopen, zult u waarschijnlijk merken dat u dit vrij snel kunt doen, waardoor het een zeer liquide actief is. Afhankelijk van uw persoonlijke prioriteiten kan dit een belangrijke kwaliteit zijn om naar te kijken wanneer u van plan bent te investeren.

Als u echter zo snel mogelijk 600 bitcoins moet verkopen, kan het langer duren dan u had gehoopt. Vanaf vorig jaar stond de crypto-beurs Coinbase klanten bijvoorbeeld alleen toe digitale valuta ter waarde van $50.000 op één dag te verzilveren. Als de waarde van één bitcoin dit bedrag overschrijdt, zou u slechts één Bitcoin in stappen kunnen liquideren.

Milieu-impact

Bitcoin mining is alom bekritiseerd omdat het enorme hoeveelheden energie verbruikt en prioriteiten op het gebied van groen leven in gevaar brengt. Toen Tesla CEO Elon Musk dit aanhaalde als de reden waarom zijn bedrijf bitcoinbetalingen zou weigeren, daalden de muntprijzen. Goudwinning is eerlijk gezegd ook niet ongevaarlijk voor het milieu. Het is bekend dat het de biodiversiteit aantast en het water vervuilt met giftige stoffen. Mijnbouwoperaties zijn zelfs bekritiserd voor het verwaarlozen van mensenrechten.

Bruikbaarheid

Goud wordt gebruikt in de juwelenindustrie, maar ook in de tandheelkunde en bij de vervaardiging van elektronische apparaten. De veelzijdige bruikbaarheid heeft ertoe bijgedragen dat de prijs van het metaal door de jaren heen stabiel is gebleven. Bitcoin kan worden gebruikt om dingen te betalen, maar dit gebruik is nog geen gemeengoed. Op dit moment wordt het vooral gebruikt als speculatief handelsinstrument, waardoor sommigen rijk zijn geworden, maar anderen hun spaargeld zijn kwijtgeraakt. DeFi (decentralized finance) vertegenwoordigt het vooruitzicht van een andere use-case voor crypto als voertuig voor een op internet gebaseerde financiële wereld waar de touwtjes in eigen handen zijn, in tegenstelling tot die van de bank, maar dit moet nog werkelijkheid worden.

Tot slot

Ondanks deze verschillen blijft het waar dat zowel goud als bitcoin u de mogelijkheid bieden om de portefeuille waarin u investeert te diversifiëren, en dat beide een vaste hoeveelheid in de wereld hebben. De hoeveelheid goud in de aardkorst is niet onbeperkt, en er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins zijn.

Wat betreft het fungeren als inflatiehedge, moet worden opgemerkt dat de hernieuwde correlatie tussen bitcoin en goud afgelopen oktober niet erg sterk was, maar slechts enigszins positief. Volgens Charlie Morris van ByteTree Asset Management zal de correlatie halverwege dit jaar afnemen of negatief worden.

Clara Medalie van haar kant zegt dat het nog “te vroeg is om te zeggen” of deze correlatie zal aanhouden of niet.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.


0 CommentsClose Comments

Leave a comment