Leverage trading oftewel het handelen met een hefboom is een systeem waardoor handelaren een positie kunnen open die groter is dan hun inleg. Dit betekent concreet dat een handelaar veel meer winst (of verlies) kan maken en wordt veel gebruikt, ook in de wereld van Bitcoin en cryptocurrency. 

Leverage betekenis

Leverage is in dit geval de hefboom die gebruikt wordt bij het handelen. Bij het handelen met leverage kun je namelijk meer geld gebruiken voor een trade dan je hebt. Wat leverage doet is in feite een hefboom gebruiken om met een hogere waarde te kunnen handelen. 

Met een saldo van €100 (in bijvoorbeeld Bitcoin) kun je met een hefboom van 1:100 een positie innemen met een waarde van €10.000. Zodra je investering stijgt met bijvoorbeeld 1% is je positie op dat moment €10.100 waard gezien je leverage. Dit heeft je een winst van €100 op je investering opgeleverd. 

Het risico van het handelen met leverage is dat ook je verlies onderhevig is aan die hefboom. Verlies je in dit geval 1%? dan is je investering nog maar €9.900 waard en ben je je volledige inleg kwijt. 

Bovenstaande is uiteraard een voorbeeld en het is absoluut niet verstandig om te handelen met een leverage van 1:100. De juiste hefboom is voor iedereen verschillend. Als je weet wat je doet kun je een hogere leverage overwegen, maar ben je het nog aan het leren dan is het leverage tot maximaal 1:10 aan te raden.  

Wat is een margin call?

Zoals je ongetwijfeld weet gaat een trade niet altijd goed. Je kunt veel winst maken met het handelen met leverage, maar je zult ook verliesgevende trades zien. Een broker let natuurlijk goed op de trades die open staan, helemaal als ze gemaakt zijn met leverage. Dit betekent dat er ook geld van de broker in jouw trade zit.

Een margin call is de berichtgeving van je broker dat je saldo onder een bepaald bedrag gekomen is. Je moet namelijk een zogenoemde onderhoudsmarge aanhouden die je broker eventueel kan incasseren om verliezen te herstellen. Waardeer je niet snel genoeg je account op? Dan zal de broker je trade sluiten en je inleg incasseren.

In het eerder genoemde voorbeeld had je zelf een inleg van €100 en een leverage van 1:100. Je opende een trade met een totale waarde van €10.000. Daalt nu je investering met 1%? Dan is je investering nu nog maar €9.900 waard. 

De €100 euro verlies op je positie is precies jouw inleg en je broker zal je daarom een margin call sturen of zelfs direct je positie sluiten afhankelijk van de broker. Soms geeft de broker je de optie om je saldo aan te vullen, maar soms kun je ook in een klap alles kwijt zijn. 

Leverage trading crypto

Het handelen met een hefboom is een geavanceerde tool voor de gevorderde handelaar. Begin je net met handelen? Dan is het niet verstandig om direct (met hoge) leverage te traden. Ook is het op de meeste exchanges niet mogelijk om te handelen met leverage. Wil je leverage trading met cryptocurrency? Dan zijn er een aantal geschikte exchanges, zoals Bitmex.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.