Leestijd: 4 minuten

Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj

De groei van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen blijft gestaag doorgaan en dit blijft niet onopgemerkt. Steeds meer grote partijen zien cryptovaluta als een interessante investering of willen zelf producten ontwikkelen. Een van de belangrijkste geïnteresseerden is Facebook met de Libra coin.

In dit artikel gaan we het hebben over Facebook, Libra en de potentie van dit ‘project’. We gaan in op de deelnemers van de Facebook Libra Association en de Libra coin.

Wat is Libra?

Libra is een globale valuta en financiële infrastructuur in de eigen woorden van Facebook. Het is een digitale valuta en betalingsnetwerk gemaakt door de socialmediagigant welke moet functioneren als een stablecoin.

Met de libra coin kunnen mensen op termijn gewone betalingen doen, bijvoorbeeld de boodschappen of geld overboeken naar vrienden. Dit allemaal over het netwerk van Facebook en voor minimale transactiekosten. 

Ook wordt het mogelijk om de Libra coin uit te geven via third-party wallet apps en via de eigen Calibra wallet van Facebook. Deze laatste wordt geïntegreerd met onder andere Facebook Messenger en Whatsapp.

Wat je hieruit mogelijk al opmaakt is dat de Libra coin direct beschikbaar zal zijn voor alle gebruikers van Facebook en dit zijn er nog al wat. De ruim 2,7 miljard mensen komen hierdoor in aanraking met de Libra coin en het principe van digitale valuta. Dit kan een grote bedreiging zijn voor het bankwezen zoals we dat kennen.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Libra Association

Het beheer over de Libra coin zal niet alleen liggen bij Facebook, daarom is er de Libra Association in het leven geroepen. Dit is een onafhankelijke groep betrokkenen met een eigen bestuur en leden.

Om deel uit te maken van de Association hebben bedrijven ten minste $10 miljoen moeten investeren. Ieder lid heeft een eigen stem en kan daarmee de richting bepalen van de ontwikkeling van de Libra coin en het gebruik in de echte wereld.

De leden bestaan uit grote en bekende bedrijven, waaronder: Coinbase, Lyft, Shopify, Uberk Spotify en Xape. 

Is de Libra coin een cryptocurrency?

Nee, de Libra coin is geen echte cryptocurrency. Wél wordt dit vaak zo genoemd in de media. Er zijn flink wat verschillen met een cryptocurrency zoals Bitcoin en Facebook’s Libra. 

Een belangrijke eigenschap hiervoor is bijvoorbeeld de decentraliteit. Hoeveel invloed kan een partij als Facebook uitoefenen op het project? Op dit moment lijkt het erop dat Facebook en de Association de touwtjes nog in handen hebben, al willen ze hier wel langzaam vanaf. 

Ook is de Libra coin anders dan Bitcoin in de manier waarop de waarde bepaald wordt. Libra is een stablecoin, een representatie van een verzameling fiat geld. De vraag wordt niet bepaald door vraag en aanbod of ‘wat de gek ervoor geeft’. 

Waar Bitcoin en Libra wel overeen komen, en dit lijkt de enige overeenkomst, is dat ze bedien draaien op de blockchain

Calibra

Calibra is de wallet waarmee de digitale valuta van Facebook gebruikt kan worden. Deze wallet zal voor iedereen te downloaden zijn en wordt geïntegreerd met alle producten van Facebook, waaronder Messenger en Whatsapp.

De verwachting is daarnaast dat het geïntegreerd zal worden met de partners uit de Association, zoals Uber en Lyft. 

Met de Calibra wallet van Facebook moet de Libra coin dus te gebruiken zijn voor iedereen. In eerste instantie zal het gaan om het doen van betalingen en het versturen van geld. Later moeten er ook geavanceerde producten op gemaakt worden, zoals het betalen van rekeningen en voor het reizen met openbaar vervoer. Allemaal vanuit de Calibra wallet.

Het doel van Libra

Het doel van de Libra coin is om iedereen toegang te geven tot een goedkoop financieel netwerk. In de wereld zijn er ongeveer 1,7 miljard mensen zonder bankrekening. Wel hebben deze mensen vaak internet tot hun beschikking en zelfs Facebook.

Het betalen van hoge kosten en het wachten op geld is in theorie niet meer nodig met de Libra coin. Gemiddeld liggen internationale transactiekosten op 7% en dit is een hoop voor mensen die geld terug naar huis sturen. 

Op het moment dat de Libra coin daadwerkelijk uitgerold wordt beschikken al deze mensen over een manier om geld te versturen en te ontvangen. Het vormt hiermee dan ook een bedreiging voor banken. Waarom zou iemand in een ontwikkelingsland hiervoor nog hoge kosten betalen als het praktisch gratis kan via Libra?

Kritiek

Met het doel van de Libra coin nog in het achterhoofd komen we ook direct aan bij de kritiek op Facebook’s Libra. Op dit moment kan Facebook de mate van gebruik op het platform eigenlijk al niet aan. De hoeveelheid nep informatie die in omloop is kan niet overzien worden en hebben grote gevolgen, helemaal in ontwikkelingslanden. 

Facebook is de beheerder van veel informatie die mensen te zien krijgen. Op de schaal waarop Facebook hiervoor verantwoordelijk is blijkt het eigenlijk onmogelijk om dit goed te doen. 

Krijgt Facebook ook nog voet aan de grond op de markt van betalingen dan beheert Facebook niet alleen de informatie die mensen te zien krijgen, maar ook het geld dat mensen bezitten. In theorie enge praktijken.

Het grote verschil tussen de Libra coin en bijvoorbeeld Bitcoin is dan ook het beheer dat mensen hebben over hun eigen geld. Bitcoin is decentraal en niet in handen van een socialmediaplatform. 

De gevolgen van social media werden pas jaren later duidelijk en Facebook heeft het niet voor elkaar gekregen de groei bij te benen. Het blijft afwachten hoe de Libra coin zich zal ontwikkelen, maar het beheren van de financiën van miljarden mensen is een grote verantwoordelijkheid voor een bedrijf.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de Libra coin koers bepaald?

De Libra coin koers wordt bepaald aan de hand van onderliggende fiat valuta zoals de euro en de dollar. Er wordt gestreefd altijd een vaste waarde te behouden. Dit maakt het een stablecoin.

Is Libra een cryptocurrency?

Libra coin is geen cryptocurrency. We leggen je op deze pagina precies uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

Wat is de beste wallet voor Libra?

De wallet die gebruikt gaat worden voor de Libra coin is Calibra van Facebook. Deze zal mogelijk geïntegreerd worden met andere apps zoals Whatsapp en Messenger.

Hoe koop je Libra coin?

Je kunt Libra coin kopen vanuit de Calibra wallet zodra het project volledig uitgerold is. Je wisselt je euro, dollar of andere valuta om voor de Libra coin. Dit kun je vervolgens gebruiken op alle aangesloten platformen.

Is Libra coin een goede investering?

De Libra coin is niet bedoelt als investering. Het is gemaakt om betalingen mee te doen en om volatiliteit juist tegen te gaan. Kijk op deze pagina voor crypto koers verwachtingen.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.