Leestijd: 3 minuten

Meest recente update: 26 maart 2022 by Kaj

De wereld van de Decentralised Finance (DeFi) is een relatief nieuwe ontwikkeling en draagt bij aan de nieuwe opmars van cryptocurrency. Een belangrijke reden hiervoor is dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld bitcoin beleggers nu een passief inkomen kunnen verdienen met hun belegging door middel van liquidity mining.

Wat is liquidity mining?

liquidity mining oftewel Yield Farming is het verlenen van liquiditeit aan een Decentrale Exchange (DEX). Door cryptocurrency te storten en beschikbaar te stellen aan de DEX is de exchange liquide en kunnen de gebruikers via het protocol handelen. In ruil voor het bieden van liquiditeit ontvang jij een gedeelte van de handelskosten die gemaakt worden op de DEX.

Een decentrale exchange heeft geen eigen order boek maar werkt via een Automated Market Maker. Gebruikers handelen tegen elkaar en het protocol zoekt de beste partner op het protocol om mee te handelen. Hiervoor is liquiditeit nodig om twee traders met elkaar te kunnen verbinden en de benodigde tokens ‘om te wisselen’ (token swaps).

Het swappen van de tokens gebeurt in een liquidity pool en traders betalen een fee voor het swappen van de tokens. Het percentage dat iemand moet betalen over de trade verschilt per project. De liquidity pool waarin de swap gedaan wordt int deze handelskosten en distribueert dit automatisch aan alle liquidity providers (LP).

Een liquidity pool is in feite een verzameling van twee cryptocurrency. Deze twee cryptocurrency samen vormen een tradingpair op een DEX, bijvoorbeeld ETH/LINK. In dit geval heeft de pool dus liquidity providers nodig voor zowel Ethereum als Chainlink om een werkende liquidity pool te hebben. De LP krijgen hiervoor de handelskosten die van toepassing zijn in deze pool. Een liquidity pool is een smart contract op het protocol dat de swap van de twee coins regelt. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Risico’s van liquidity mining

De DeFi wereld is nog relatief nieuw en dit geldt helemaal voor de projecten die binnen no-time uit de grond gestampt zijn de laatste jaren. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Aangezien het gaat om een DEX kan een klein foutje in de code zorgen voor een ‘exploit’. Een fout waar een hacker gebruik van kan maken door bijvoorbeeld een liquidity pool leeg te halen.

Hackers kunnen bij een grote fout de regels van een liquidity pool of volledig project helemaal veranderen en hier misbruik van maken. Enkele bekende voorbeelden van een exploit zijn: Yearn.Finance flash loan attack ($ 11 miljoen), Alpha Homora Iron Bank exploit ($ 37 miljoen) en Meerkat Finance exploit ($ 13 miljoen).

Bekende liquidity mining projecten

Het is goed om je bewust te zijn van de risico’s. Overigens zijn er veel projecten die nog nooit slachtoffer zijn geworden van hacks en waar beleggers dankbaar gebruikmaken van de liquidity mining functionaliteiten. Dat is logisch, want als je denkt aan je eigen cryptocurrency wallet dan ontvang je daar vaak geen rente over. Door je cryptocurrency te stallen in een liquidity pool krijg je dit wel en deze percentages kunnen soms flink oplopen.

Bekende voorbeelden van projecten waarop je gebruik kunt maken van liquidity mining zijn: UniSwap (gem. 0,3% handelskosten), Bancor (0,1 – 5% handelskosten), Balancer (0,01 – 8,45% handelskosten). Het yield percentage dat je ontvangt (de APR – Annual Percentage Rate) verschilt per trading pool en kans soms wel oplopen tot tientallen procenten rendement per jaar.

Interessant aan sommige projecten in de DeFi wereld is dat ze automatisch je inleg verdelen tussen de pools met de hoogste APR. Yearn.Finance is hier een goed voorbeeld van. In 2020 werd dit project gelanceerd omdat de maker het vervelend vond om iedere dag onderzoek te moeten doen naar de pools met het hoogste rendement. Het mooie aan de DeFi wereld is dat iedereen dit soort producten kan ontwikkelen, koppelen aan liquidity pools en op de markt kan brengen.

Conclusie

Liquidity mining is een hele interessante manier om rendement te verdienen op je crypto beleggingen. Het is goed om je bewust te zijn van de risico’s, maar ook zeker de moeite waard om het eens te proberen. Het is zonde om veel geld in cryptocurrency te hebben en hier geen rente over te ontvangen. Met de DeFi wereld worden constant nieuwe financiële producten gemaakt en liquidity mining is een hele interessante om mogelijk hele lucratieve.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.