Een van de eerste écht grote cryptocurrency naast bitcoin was Litecoin. De coin is gemaakt als een echte online currency, onder andere omdat de bedenker wat vraagtekens had bij de manier waarop dit gemaakt is bij Bitcoin. Litecoin deelt dus de code met bitcoin, maar heeft enkele belangrijke verschillen die het minen en vooral de acceptatie als betaalmiddel ten goede zouden moeten komen.

De oprichter van Litecoin heeft inmiddels (de meeste van) zijn LTC coin verkocht, maar het project doet nog steeds goed mee in de crypto wereld. Helemaal voor een project dat dateert uit 2011 is dit bijzonder.

Dit is precies de reden dat we in dit artikel Litecoin (LTC) onder de loep nemen. We bekijken de use-case en de geschiedenis van het project en gaan in op de Litecoin verwachting. Ook behandelen we natuurlijk de Litecoin crypto en de eigenschappen van het betalingsnetwerk die verschillen van bitcoin. Hiermee hoop ik je een beter beeld te geven over het project en de potentie voor de toekomst.

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een cryptocurrency welke speciaal ontworpen is als betaalmiddel. Litecoin is gedecentraliseerd en het streven is om zonder tussenkomst van derden bijna gratis transacties te kunnen doen. De munt is afgeleid van de code van Bitcoin en het project wordt daarom ook wel het kleine zusje van Bitcoin genoemd.

Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het algoritme dat wordt gebruikt om de coin te minen. Bitcoin maakt gebruik van het SHA-256 algoritme, waar Litecoin het ‘scrypt’ algoritme gebruikt. Dit laatste algoritme zorgt ervoor dat er minder rekenkracht nodig is om de munt te kunnen minen (Proof of Work).

Bij Bitcoin groeit de moeilijkheidsgraad sterker naarmate het netwerk groeit. Mensen kunnen inmiddels al niet meer met hun eigen laptop minen, maar hebben hiervoor veel (en vaak dure) apparatuur nodig.

Litecoin is gemaakt door Charlie Lee, een programmeur en oud-werknemer van Google. Op 7 oktober 2011 introduceerde hij het project op GitHub. Eén week later was de lancering. In november 2013 bereikte LTC voor het eerst een market cap van één miljard dollar. Inmiddels is dit al vele malen hoger.

Bitcoin en Litecoin lijken veel op elkaar. Dat is de reden dat het ook wel het kleine broertje van bitcoin genoemd wordt. Wat de code betreft zijn er een aantal veranderingen aangebracht aan Litecoin. Zoals ik al aangaf, is de LTC coin bedacht als betaalmiddel en naar de visie van Charlie Lee. Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij een aantal zaken gewijzigd in de code van Litecoin:

 • Bij Litecoin wordt er iedere 2,5 minuten een block gemaakt. Bij Bitcoin is dit ongeveer iedere 10 minuten. Dit betekent concreet dat de transacties 4x de snelheid hebben van bitcoin. Volgens Lee zijn snelle transacties noodzakelijk wanneer het project wil dienen als betaalmiddel. Iemand die Litecoin accepteert hoeft minder lang te wachten op een transactie. 
 • De LTC coin heeft een maximale circulatie van 84 miljoen LTC. Ook dit is precies 4 keer het aantal van Bitcoin. Dit betekent dat Bitcoin schaarser is, waardoor over het algemeen de prijs hoger ligt. Litecoin heeft 4 keer het aantal coins van Bitcoin, waardoor er meer in omloop kan zijn om mee te betalen. 
 • Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het algoritme dat gebruikt wordt voor het minen. Bitcoin maakt gebruik van SHA-256 en hierdoor wordt de moeilijkheidsgraad steeds groter naarmate het netwerk groeit. Litecoin maakt gebruik van het ‘scrypt’ algoritme. Dit is speciaal ontworpen om deze groei van de moeilijkheidsgraad tegen te gaan. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om te minen, ook voor kleinere miners. 

Wat doet de Litecoin koers?

In de tijd dat Litecoin begon bestond een ICO nog niet echt in de crypto wereld. Er werd daarom ook geen token sale gehouden. Op dag 1 van de start kwamen er in totaal 500.000 LTC tokens ter wereld via een ‘instamine’. Lee en vroege ontwikkelaars kregen hier het grootste gedeelte van. Voor de rest zijn alle tokens via het mining proces ter wereld gekomen.

Op 5 mei 2013 vinden we de Litecoin crypto voor het eerst terug op coinmarketcap. De koers was toen $ 4,40, maar dit zou snel omhoog schieten in de bull markt die rond de jaarwisseling van 2014 plaats vond. Dit is een trend die we vaker terugzien tijdens een bull markt over de jaren. De actuele Litecoin koers is $ 66.19.

De Litecoin All Time High staat op een waarde van $ 410.26 (May 10, 2021). Deze koers werd 372 dagen geleden bereikt. Op het moment heeft Litecoin een market cap van $ 4,649,932,398 en hiermee staat het op plek 19 van de grootste crypto projecten.

Ik noem je deze koersdata omdat het verstandig is dit in de gaten te houden. De meesten gaan bij hun keuze om te investeren in Litecoin enkel en alleen af op hype berichten. Veel beter is het naar mijn idee om de LTC koers in de gaten te houden over een langere periode. Je kunt zo trends ontdekken hiervan profiteren. Hieronder vind je daarom de Litecoin koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Litecoin verwachting 2022 – 2027?

Er is in het verleden al veel geschreven over de LTC koers en ook veel voorspellingen gedaan. Uiteindelijk zijn er veel factoren die deze Litecoin koers verwachting kunnen beïnvloeden. Veel beter is het om te kijken naar de use-case en de geschiedenis van het project.

Wat betreft de use-case zit het wel goed met Litecoin. Digitale betalingen zijn de eerste echte use-case van de crypto markt in zijn algemeen en Litecoin is op het moment van schrijven een van de meest geaccepteerde cryptocurrency ter wereld.

Dit betekent dat wat betreft de meest basic use-case Litecoin een van de grootste is en dat wekt vertrouwen. Je kunt Litecoin daadwerkelijk gebruiken waarvoor het gemaakt is. Dat kun je van veel crypto’s niet zeggen. Wat dat betreft is het dan ook interessant om dieper in de Litecoin crypto te duiken.

Goed is het om ook gelijk iets te noemen waar veel beleggers in Litecoin een zure nasmaak aan overgehouden hebben. Dit was namelijk het ‘uitstappen’ van de oprichter in 2017.

Hij deed dit om afstand te nemen van het project zodat het minder van hem afhankelijk is. Met deze stap is niets mis, want de oprichter van Bitcoin kennen we ook alleen onder het pseudoniem satoshi en is al jaren niet meer bij het project betrokken.

Het werd echter na een aantal maanden duidelijk dat het moment van verkopen het hoogtepunt van de ltc koers bleek te zijn (in ieder geval voor de jaren die volgden op zijn verkopen van Litecoin). Dit heeft dan ook voor veel gespreksstof gezorgd. Mensen die niet verkochten of juist op dat moment ingestapt zijn stonden relatief snel weer onder water.

Dit terwijl Lee er veel geld mee verkregen heeft. Hoeveel hij precies verkocht heeft is alleen onduidelijk. Een (groot) gedeelte is vervolgens gedoneerd aan de Litecoin foundation en hiermee is onder andere kooigevechten gesponsord dus dit heeft bijgedragen aan de bekendheid van het project. 

Inmiddels zijn er nog meer samenwerkingen aangegaan met partijen als UNICEF. Dit zorgt niet alleen voor een goed imago en bekendheid, maar helpt ook nog kinderen.

Als we kijken naar de Litecoin verwachting voor 2022 is dit moeilijk te voorspellen. Op de korte termijn kan er veel veranderen in de crypto markt. Denk hierbij aan negatief Litecoin nieuws, maar ook plotselinge gebeurtenissen zoals we gezien hebben met het uitbreken van Corona.

Wat betreft de Litecoin verwachting voor 2027 is dit anders. Als het gaat om ’trackrecord’ is Litecoin een van de langstlopende, succesvolste crypto projecten. De kans is dan ook groter dan bij de meeste crypto’s dat we het over een aantal jaar nog terugzien. Gedurende een bull markt stijgt Litecoin vaak aanzienlijk en de kans op een + 100% of zelfs meer is dan ook zeer aannemelijk.

* Currency in USD
Historical Price for Litecoin
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de LTC coin?

De Litecoin coin heeft een verfrissend simpele use-case, je kunt er namelijk mee betalen. Winkeliers en webshops kunnen het accepteren net zoals ze doen met creditcard betalingen of iDeal. Als je het LTC nieuws in de gaten houdt zie je ook constant nieuwe bedrijven voorbij komen die het accepteren. Dit wekt vertrouwen voor de toekomst.

We hebben het dus over de use-case gehad. Ook is het goed om naar de eigenschappen te kijken. Litecoin en dus ook de LTC token lijken op Bitcoin. In principe is alles x 4 gegaan. De gedachte hierachter is dat het iets beter is voor betalingen als er iets meer coins zijn en de snelheid iets hoger is.

De schaarste op het moment kun je bekijken door de huidige supply (70,297,896 LTC) te vergelijken met de maximale supply (84,000,000 LTC). Hoe meer tokens er al zijn uitgegeven, hoe schaarser het is in de toekomst. Blijven meer mensen Litecoin gebruiken als betaalmiddel dan zal dit zijn invloed gaan hebben op de waarde van Litecoin in de toekomst.

In de afgelopen zeven dagen was het koersverschil van Litecoin -29.57%. Hou je de koers goed in de gaten en zie je afwijkingen van normaal? Dan kun je hier snel op inspelen door te kopen of juist te verkopen.

Waar Litecoin kopen?

Besluit je nou dat LTC een geschikte aanvulling is voor je portfolio? Dan kun je Litecoin kopen of minen. LTC kopen kun je gemakkelijk doen op vele exchanges waaronder Bitvavo. Je stort je euro’s met iDEAL en laat eventuele winsten weer direct uitbetalen op je bankrekening.

Er is nu ook een actie; Maak je via onderstaande link een account aan? Dan hoef je de eerste week tot € 1000 aan handelskosten niet te betalen. Dit kan je veel geld besparen wanneer je het project wil toevoegen aan je portfolio. Je zou het alleen moeten kopen als je verwacht dat de Litecoin waarde in de toekomst hoger wordt.

 1. Stort euro’s via Bitvavo
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Het laatste Litecoin nieuws

We hebben het in dit artikel al gehad over de use-case en de coin data. Ik hoop je hiermee een beter beeld te hebben gegeven van het project. Door je goed in te lezen en de data te vergelijken met andere projecten heb je een groot voordeel ten opzichte van mensen die alleen de hype berichten lezen.

Wat dat betreft is het enige dat nog ontbreekt het Litecoin nieuws. Dit kun je het beste lezen op de officiële accounts van Litecoin zelf. Op bijvoorbeeld YouTube zie je alleen maar mensen die je astronomische koers verwachtingen willen schetsen. 9 van de 10 keer klopt hier alleen weinig van. Door het nieuws rondom Litecoin in de gaten te houden blijf je op de hoogte en kun je de beste keuze maken.

FAQ

Litecoin is een cryptocurrency gemaakt als online betaalmiddel. Het lijkt in de basis veel op bitcoin en bestaat al bijna sinds het begin. Het project heeft een market cap van $ 4,649,932,398 en daarmee staat het op plaats 19 van coinmarketcap. De actuele Litecoin koers is $ 66.19 en in de afgelopen 24 uur was het handelsvolume $ 617,364,836.

Niemand kan je met zekerheid zeggen of de Litecoin koers gaat stijgen of dalen. Wel is duidelijk dat het project al lang bestaat en dat het meegegroeid is met de crypto markt in het algemeen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat dit in de toekomst blijft gebeuren.

De Litecoin coin oftewel de LTC coin is de coin die je gebruikt als betaalmiddel met het project. Daarnaast koop je het als je vertrouwen hebt in de toekomst, als je verwacht dat het meer waard wordt. Je kunt met de LTC crypto betalen in winkels en online.

De Litecoin koers in euro is 63,58 .

De Litecoin koers in dollar is $ 66.19.

De Litecoin koers stijgt als er meer kopers dan verkopers op de markt zijn. Verkopers kunnen een hogere prijs vragen voor hun tokens, de kopers kopen het toch wel omdat het vertrouwen hoog is.

De Litecoin koers daalt omdat er meer verkopers dan kopers op de markt zijn. Minder mensen willen de LTC coin kopen en daarom moeten de verkopers hun prijs omlaag doen om toch de tokens kwijt te kunnen.

Iedere crypto heeft een eigen wallet en dat geldt zeker voor Litecoin. Toch blijft de beste manier op je Litecoin te bewaren een crypto hardware wallet waarmee je je LTC los van het internet kunt bewaren.

Litecoin is praktisch op iedere exchange te krijgen. Wij als Nederlanders hebben de luxe dat we het op Bitvavo kunnen kopen. Verder hebben we nog een overzicht voor je gemaakt met andere goede crypto brokers.

MoneyTalks community & beste exchanges

Alles te weten komen over de werking van crypto en belangrijker nog, het geld verdienen met cryptocurrency? Met deze MoneyTalks community van Madelon Vos heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Kom in contact met andere traders, stel al je vragen en krijg dagelijkse technische analyse.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

Ben je als ondernemer met Bitcoin en crypto bezig? Dan vind je hier meer informatie over Bitcoin voor bedrijven en de tools die je hiermee kunnen helpen.

Anoniem surfen op het internet? Gebruik een VPN en word nergens meer gevolgd. Pak hier je korting!

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?