Er bestaan meer platformen en bedrijven die stablecoins uitgeven maar geen enkel bedrijf doet het op de manier van Maker. In dit artikel bekijken we Maker (MKR), MakerDAO en de DAI stablecoin.

Wat is Maker?

Maker (MKR) is een cryptocurrency platform ontwikkeld op het Ethereum netwerk. De token die gebruikt wordt op het netwerk is de MKR token en omdat het op Etheruem ontwikkeld is noemen we dit een ERC20 token.

De organisatie achter Maker is MakerDAO en deze is bekend als de uitgever van de DAI stablecoin. Veel organisaties proberen op verschillende manieren hun stablecoin zo ‘stabiel’ mogelijk te houden, in dit geval zo dicht mogelijk tegen de $1 aan. Bij Dai gebeurt dit met behulp van de Maker coin.

DAI stablecoin

DAI is een van de eerste stablecoins ontwikkeld op het Ethereum netwerk. Door verschillende strategieën te gebruiken is het doel van DAI om altijd zo dicht mogelijk tegen een waarde van $1 te zitten. Hierdoor wordt het een coin voor investeerders om hun geld te stallen in onzekere tijden. 

Doordat DAI ontwikkeld is op het Ethereum netwerk is het volledig decentraal en hoef je geen organisatie te vertrouwen. Je kunt namelijk alles volgen wat er met DAI gebeurt. Dit in tegenstelling tot andere stablecoins zoals Tether.

De ontwikkelaars van DAI nemen zelfs al hun vergaderingen op en plaatsen dit op het internet zodat iedereen het kan beluisteren.

Hoe wordt DAI uitgegeven?

DAI wordt uitgegeven door de organisatie MakerDAO en gebeurt door een CDP smart contract. Dit staat voor Collateralized Debt Position (CD). Concreet betekent dit dat alle DAI die uitgegeven wordt gedekt is door ETH tokens.

Je kunt alleen DAI krijgen door ETH in te leveren als onderpand. Feitelijk is de hoeveelheid DAI die je krijgt een schuld die later weer afgelost moet worden.

Om de prijs van DAI op een zo stabiel mogelijk niveau te houden wordt er ‘gespeeld’ met de rente die je moet betalen op je lening. Is er namelijk meer DAI in de markt dan nodig? Dan zal het rentepercentage stijgen om terugbetaling te stimuleren. 

Deze terugbetaling gebeurt in DAI en de terutbetaalde DAI zal geburnd worden zodat het aanbod lager is. Doordat het aanbod lager is zal de prijs weer stijgen en door dit mechanisme wordt de prijs van DAI stabiel rond de $1 gehouden.

Hoe werkt Maker?

De opgebouwde rente die je meet betalen over je DAI betaal je terug in de vorm van Maker (MKR). Ook de terugbetaalde MKR zal geburnd worden en dit gebeurt voor de investeerders in het netwerk. 

MKR kan namelijk niet gemined worden. In totaal zijn er nu ongeveer 1 miljoen MKR in omloop en wanneer MKR vernietigd wordt doordat er een terugbetaling gedaan wordt stijgt de prijs van de andere MKR tokens.

Wat kan ik met MRK tokens?

Naast dat het systeem erop gemaakt is om de supply van Maker crypto tokens te verlagen is het tevens ook een soort aandeel in het netwerk. MakerDAO is een volledig decentrale organisatie en iedereen die Maker bezit heeft stemrecht.

Zo wordt er op het netwerk gestemd over het rentepercentage dat aangehouden wordt. Maar ook de hoeveelheid leningen die uitgegeven mogen worden vallen hieronder. Met MKR koop je feitelijk een aandeel in het hele netwerk.

Maker koers verwachting

Maker is een compleet nieuw concept. Namelijk een financiële entiteit zoals banken dat tegenwoordig zijn, maar dan in de handen van de gebruikers zelf. De MKR token houders bepalen zelf wat er met het netwerk gebeurt, hoe hoog de rentes van DAI zijn en uiteindelijk of het project succesvol is. 

Dit zorgt voor een grote verantwoordelijkheid voor de MKR gebruikers, maar daarom ook voor een hoge mate van betrokkenheid. Iedereen is niet alleen bezitter van een paar tokens, maar zal actief bij moeten dragen aan het netwerk. Hierdoor kunnen MKR coin bezitters actief werken om hun portfolio waarde te laten groeien en dit is zeer interessant voor de Maker koers.

Hoe beter het netwerk functioneert, hoe meer mensen een DAI lening af zullen sluiten. En op het moment dat de DAI leningen weer terugbetaald worden zal je MKR token toenemen in waarde. Iedereen is er dus gebaat bij dat het DAI systeem goed werkt en dit draagt bij aan een positieve Maker koers verwachting. Het is zonder twijfel een enorm interessant project dat ingericht is om toe te nemen in waarde.

Historische Maker koers

Maker en DAI doen al even mee in de wereld van de cryptocurrency. Maker MKR heeft dan ook al veel pieken en dalen gezien. Hieronder zie je de live Maker koers.

Maker prijs voorspelling 2020 – 2026

Het is duidelijk dat Maker een interessant project is en als je het mij vraagt is de kans aanwezig dat de Maker koers in de toekomst flink toe zal nemen. Wat betreft de Maker prijs voorspelling voor 2020 tot 2026 lijkt die gedachte te kloppen.

De MKR prijs voorspelling voor 2020 aan het einde van het jaar is tussen de $337,384 en $420,534 ($ 806,817). Weet Maker meer mensen naar het platform te trekken kan dit tegen het einde van 2021 uitkomen op een MKR koers van $463.748. Zit het helemaal mee voor Maker? Dan is de prijs voorspelling voor 2026 nog vele malen hoger. Dit zou in het beste geval zelfs uit kunnen komen op een koers van $1446,77.

Uiteraard weet niemand precies wat de MKR koers in de toekomst zal doen. Het is in ieder geval een interessant project waarbij de gemeenschap en bezitters gestimuleerd worden actief met het project bezig te zijn. Hoe meer mensen zich aan zullen sluiten bij Maker en DAI, hoe beter dit is voor de koers verwachting.

2021: $ 2,192
2022: $ 2,505
2023: $ 3,218
2024: $ 4,015
2025: $ 4,464
2026: $ 5,274
2027: $ 5,062
2028: $ 6,941

Maker kopen

Heb je besloten dat Maker een goede aanvulling is op je portfolio en wil je Maker kopen? Dan kan je dit doen op verscheidene exchanges waaronder die van Bitvavo. Heb je hier nog geen account? Maak die dan aan via deze link en betaal in je eerste week geen handelskosten.

ExchangeOmschrijvingRating
Bitvavo (Onze aanrader!☝️)De beste keuze in NL. De laagste handelskosten & eenvoudig te gebruiken. Ontvang een welkomstbonus bij je inschrijving! 4,2/5Bezoek exchange
eToroGrootste social trading platform ter wereld. Handel zonder moeite mee met experts en profiteer van hun winst!4,2/5Bezoek exchange
BinanceDe grootste exchange ter wereld, groot assortiment en veel extra’s zoals staking & ICO’s2/5Bezoek exchange

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?