Leestijd: 3 minuten

Margin trading is het kopen van activa om te verhandelen met andermans geld. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar wordt enorm veel gedaan. Niet alleen in de aandelenmarkt is dit mogelijk, maar je kunt bijvoorbeeld ook op Binance margin trading doen. In dit artikel leggen we je alles uit over margin trading.

Margin trading

Margin trading gebeurt op exchanges die hiervoor de tools bieden, bijvoorbeeld Binance en BitMEX. Hier maak je een margin rekening aan en daarmee krijg je de beschikking over grotere bedragen om mee te handelen. Dit maakt margin trading interessant voor mensen die weten wat ze doen, maar het brengt ook veel risico’s met zich mee.

Op een margin rekening is het vaak de exchange die het extra kapitaal biedt aan de gebruikers om in te zetten bij de trades. In de wereld van de cryptocurrency en DeFi zie je ook steeds vaker dat dit kapitaal ingelegd wordt door andere gebruikers. Deze kapitaalverstrekkers ontvangen dan rente over hun crypto-inleg.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Margin trading definitie

Margin trading verwijst naar het proces waarbij individuele investeerders meer aandelen kopen dan ze kunnen veroorloven. Hiervoor gebruiken ze het kapitaal beschikbaar gesteld door de exchange als lening. Hierdoor kan een investeerders speculeren op de koers van de asset en handelen met grotere bedragen. Hierdoor kan de winst, maar natuurlijk ook het verlies groter zijn.

Hoe werkt margin trading?

Margin trading is in feite gewoon het handelen met geleend geld. In een margin account moet je altijd zelf geld hebben staan (minimum margin) en je kunt dit aanvullen door geld te lenen. Hierdoor kun je meer aandelen kopen met dezelfde eigen inleg. 

Laten we als voorbeeld zeggen dat je € 10.000 aan Bitcoin op je margin account hebt staan en hiermee wilt handelen. Wil je € 20.000 aan Bitcoin verhandelen dan kun je dit doen met een 50% margin. Dit betekent dat 50% van je gewenste bedrag gekocht wordt met eigen inleg en dat voor de andere 50% een lening afgesloten wordt. 

Er is altijd een gedeelte eigen inleg nodig bij het handelen met margin. Dit wordt als onderpand gehouden en wordt door de exchange gebruikt om het verlies van de lening mee te dekken. Het minimum verschilt per exchange en het is belangrijk dit goed te begrijpen. Kom je onder dit minimum? Dan riskeer je namelijk een margin call.

Wat is een margin call?

Een margin call komt voor wanneer de waarde van het gedeelte van de investeerders onder het minimum komt. In de meeste gevallen ontvang je als investeerder in dit geval een bericht van de exchange met het vriendelijke doch dringende verzoek je ‘maintenance margin’ (je minimale tegoed) te verhogen.

De investeerder moet in dit geval zo snel mogelijk nieuw geld (of Bitcoin in dit voorbeeld) storten om aan deze minimum te voldoen. Lukt dit niet? Dan loopt de investeerder het risico om geliquideerd te worden. Niet een liquidatie die je wel eens op het nieuws voorbij hoort komen, maar een liquidatie van assets. De exchange verkoopt in dit geval het resterende saldo van de investeerder om het verlies te dekken. 

Als er geen gehoor gegeven wordt aan een margin call mag de exchange ook andere open positief verkopen om tot dit minimum te komen. Dit kan zonder de toestemming van de investeerder gebeuren, volledig geautomatiseerd. Hier boven op kan ook nog een fee gerekend worden voor de handeling, wat betekent dat je als investeerder nog meer kwijt bent.

Margin trading in crypto markten

In principe is het beter om te handelen in minder volatiele markten als we het over margin trading hebben. Helemaal in de crypto wereld willen de koersen nog wel eens schommelen. Weet jij precies wat er gaat gebeuren door Technische Analyse? Dan kan margin trading zeer nuttig zijn. Je kunt namelijk met meer geld handelen en hierdoor aanzienlijk meer winst pakken.

Het omgekeerde is ook waar. Gaat de koers omlaag in plaats van omhoog, dan moet je zorgen dat je altijd genoeg geld op je margin account hebt staan om een margin call te voorkomen. Zo moet je dus meer geld inleggen voor een trade dan je in eerste instantie bedoelt had. 

Binance margin trading

Binance margin trading is misschien een van de meest toegankelijke platformen voor de cryptocurrency markt. In ieder geval het platform met de meeste gebruikers. Na het inloggen bij Binance (je kunt hier een account aanmaken) vind je onder ‘handelen’ in het menu ‘margin’. Hier vind je het dashboard, moet je akkoord gaan met de voorwaarden en kun je beginnen met margin trading op Binance. 

Je kunt tegoeden, bijvoorbeeld Binance Coin overboeken naar je margin wallet en beginnen met het lenen en traden. 

BitMEX margin trading

BitMEX margin trading werkt in principe hetzelfde. Op BitMEX kun je leverage trading doet, dit betekent dat je handelt met een hefboom. Ook hiervoor heb je margin nodig en kun je zelfs tot 100 x je eigen inleg geld lenen. Dit laatste voorbeeld is in theorie mogelijk, maar absoluut niet verstandig. Een kleinere hefboom wordt wel regelmatig gebruikt door de gevorderde handelaar. Een account op BitMEX kun je hier aanmaken om rond te kijken.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.