Je hebt vast wel eens van Mt Gox gehoord. De eerste Bitcoin exchange waarop je Bitcoin kon verhandelen. Ook was het de eerste exchange die in de problemen is gekomen door hacks. Ongeveer 850.000 Bitcoin gingen er verloren en de problematiek is nog te merken tot de dag van vandaag. Lees in dit artikel alles over de Mt Gox exchange, de verloren Bitcoin van Mt Gox en de Bitcoin hack.

Mt Gox, hoe het allemaal begon

Mt Gox was zoals veel mensen wel weten de eerste exchange waar gehandeld kon worden in Bitcoin. Maar dit was niet het beoogde doel van het domeinnaam mtgox.com. Eind 2007 is Mt. Gox opgericht door de programmeur Jed McCaleb. Hij is inmiddels ook beter bekend van zijn rol als co-founder van onder meer Stellar en Ripple. Maar Jed McCaleb had niet de intentie om direct een Bitcoin exchange te maken, want Bitcoin bestond toen nog niet eens.

Mt Gox is opgericht als handelsplatform voor het spel “Magic: The Gathering Online”. Dit was een fantasie kaart spel en het Mt Gox platform was bedoelt om de handel in deze kaarten mogelijk te maken. Dit heeft Jed McCaleb een tijdje gedaan, maar besloot uiteindelijk zijn tijd elders aan te besteden.

Pas toen hij in 2010 in aanraking kwam met Bitcoin besloot hij zijn oude domein te gebruiken als manier om Bitcoin te verhandelen. Er waren nog geen goede exchanges zoals er nu in overvloed zijn. Snel nam het trade volume op de Mt Gox exchange toe en begon de handel in Bitcoin serieus te worden.

Mark Karpeles
Mark Karpelès

De verkoop van Mt Gox aan Mark Karpeles

Deze handel wordt zo serieus op het platform dat McCaleb in maart 2011 besloot de exchange te verkopen. Hij had simpelweg niet de tijd om zich bezig te houden met het platform en besloot daarom de exchange te verkopen aan Mark Karpeles. Een Fransman die zich gevestigd had in Japan. McCaleb zei over de verkoop van Mt Gox het volgende:

To really make mtgox what it has the potential to be would require more time than I have right now. So I’ve decided to pass the torch to someone better able to take the site to the next level.

Een duidelijk voorbeeld van hoe spontaan de exchange opgericht is is het feit dat alle transacties van de exchange gingen over de privé rekening van McCaleb. Er was geen zakelijke rekening aanwezig en er was geen geoliede organisatie achter de exchange. Het was opgericht met het idee om wat te betekenen voor de Bitcoin gemeenschap, maar tot dat moment was het nooit echt serieus aangepakt. Zeker niet als je het vergelijkt met de omvang die de exchange toen al had.

Na de verkoop van Mt Gox in 2011 werd de exchange ondergebracht onder het bedrijf van Mark Karpeles, namelijk Tibanne Co. Ltd. Tibanne was de naam van zijn kat, zoals uitgekozen door zijn oma.

Trade on Mt Gox

Mt Gox hacks

Alles wat met Bitcoin te maken heeft loopt risico om gehackt te worden. Het is voor hackers natuurlijk erg aantrekkelijk om te proberen Bitcoin buit te maken. Het kan allemaal via het internet en als je beet hebt kun je hier veel geld mee buitmaken.

Het is dan ook logisch dat exchanges hiervan slachtoffer worden. Zeker in het begin, toen Mt Gox de grootste was, waren ze een makkelijk doelwit. Mt Gox was in zijn beste tijd verantwoordelijk voor ongeveer 70% van alle Bitcoin transacties.

Mt Gox hack in 2011

In 2011 kwam Mt. Gox in de problemen doordat vermoedelijk een computer van een controleur van de exchange buitgemaakt was. De hacker gebruikte zijn toegang tot de exchange om de Bitcoin prijs te manipuleren. Geschat wordt dat de hacker ongeveer 2000 Bitcoin buitgemaakt heeft van klanten van de exchange. Ook zijn er ongeveer 650 BTC gekocht voor een gemanipuleerde prijs van 1 cent.

Deze hack heeft ervoor gezorgd dat de veiligheidsmaatregelen aangescherpt werden. Voorheen werd alle Bitcoin bewaard op een online wallet, maar de hack resulteerde in een transactie van 424.242 Bitcoin naar een cold-storage wallet. Een hardware wallet die niet in verbinding stond met het internet. Dit is nog steeds de veiligste manier om je Bitcoin en andere crypto te bewaren. Goede voorbeelden van een hardware wallet zijn de Ledger Nano S en de Ledger Nano X.

Problemen bij Mt Gox

Voor een Bitcoin exchange met ruim het meeste handelsverkeer ter wereld zou verwacht mogen worden dat alles op rolletjes zou lopen achter de schermen. Maar dat was niet het geval. Achteraf bleek van oud medewerkers dat het een ongeorganiseerde bedoeling was.

Zo werd Mt Gox in 2013 aangeklaagd door een zakelijke partner, namelijk Coinlab. Deze partij klaagde Mt Gox aan voor $75 miljoen vanwege een breuk van de contractuele voorwaarden. Mt Gox zou alle Amerikaanse klanten aan Coinlab afstaan, maar dit is uiteindelijk nooit gebeurt.

Daarnaast is de exchange in de problemen gekomen doordat ze volgens de US Department of Homeland Security niet voldeden aan alle licentie voorwaarden. Dit resulteerde in een beslaglegging van meer dan $5 miljoen. Maar het probleem dat de exchange uiteindelijk de das om heeft gedaan moest nog komen.

De Mt Gox hack

De hack waar Mt Gox mee te maken kreeg in 2014 bleek van een nog veel groter kaliber. Op 7 februari van dat jaar werd de mogelijkheid tot het opnemen van Bitcoin stopgezet op de exchange. Als uitleg gaf de exchange hierbij dat het ging om het verkrijgen van inzicht in het proces achter de schermen.

Maar eind februari werd alle handel in Bitcoin op de exchange stilgelegd en ging de site offline. Uit gelekte documenten bleek diezelfde maand nog dat er ongeveer 750.000 Bitcoin gestolen was van gebruikers en nog eens 100.000 van Mt Gox zelf.

In totaal werden dus ongeveer 850.000 Bitcoin buitgemaakt. Op het moment van schrijven van dit artikel staat de prijs op ruim € 3500 per Bitcoin, reken zelf maar uit hoeveel die buitgemaakte BTC nu waard zouden zijn (veel!).

Achteraf bleek dat de hack al jaren aan de gang was. Het is nog steeds niet volledig duidelijk hoe de dader(s) te werk zijn gegaan, maar er zijn in ieder geval private keys buitgemaakt. Deze sleutels zijn de daadwerkelijke toegang tot de Bitcoins.

Jarenlang werd rustig Bitcoin van de exchange gehaald, tot het bekende totaal van 850.000 in 2014. De mensen die hun Bitcoin aan de exchange toevertrouwd hadden en dit niet hadden opgeslagen op een hardware wallet waren al hun geld kwijt.

Mt Gox na de hack

Na de hack werd de exchange failliet verklaard en moest uitgezocht worden wat er gedaan moest worden aan alle gedupeerden. Niemand kon in principe aanspraak maken op zijn eigen Bitcoin, omdat het allemaal gestolen was en hier geen verzekering voor is.

In maart 2014 publiceerde Mt Gox dat ze op een oud bestand nog zo’n 200.000 Bitcoin gevonden hadden. Dit bleek dus toch niet gestolen. Deze Bitcoin is nog in beheer van de curator verantwoordelijk voor de afhandeling van de Mt Gox problemen.

Ook de CEO Mark Karpeles werd in 2015 opgepakt. In het onderzoek na de hack kwam al snel naar boven dat de exchange ernstig geleden had onder zijn management. Niemand had toegang tot de Bitcoin behalve Karpeles en maar weinig mensen hadden het idee dat hij wist waar hij mee bezig was.

De resterende 650.000 verdwenen Bitcoin zullen waarschijnlijk nooit meer teruggevonden worden en de gedupeerden kunnen hier waarschijnlijk naar fluiten. Na de hack zijn mensen de straat op gegaan om te protesteren, en dit heeft bijzondere beelden opgeleverd.

Mt Gox money

Mark Karpeles is in juli 2016 vrijgelaten uit de gevangenis door zijn borgsom te betalen. De afhandeling van het hele debacle is nog steeds aan de gang en het is nog maar afwachten wat er gaat gebeuren voor de gedupeerden.

Uit eerdere uitspraken van de rechtbank is gebleken dat gedupeerden worden vergoed voor hun verlies, gebaseerd op de Bitcoin prijs rond de tijd van de hack, namelijk $400 per Bitcoin. Op het moment van deze uitspraak was de Bitcoin echter rond de €15.000, wat zou betekenen dat Karpeles het resterende zelf mag houden volgens het Japanse recht. Dit was op dat moment ongeveer 2 miljard waard.

In 2018 mochten mensen weer een nieuwe claim indienen, die ervoor moet zorgen dat ze een vergoeding krijgen aan de hand van de huidige waarde van Bitcoin en niet de waarde uit het verleden. Maar hoe dit zal aflopen is nog steeds niet duidelijk. Karpeles heeft overigens aangegeven dit geld niet te willen. Hij wil gewoon verder met zijn leven en dit zal nooit gaan als hij er met miljarden vandoor gaat.

De verkoop van de Mt Gox Bitcoin

De resterende Bitcoin in het bezit van Mt Gox vallen onder de verantwoordelijkheid van de curator Nobuaki Kobayashi. Hij is verantwoordelijk voor de afhandeling van de schulden van Mt Gox. Al lange tijd werd er gevreesd dat deze curator op termijn de resterende Bitcoin moest verkopen om schulden te kunnen betalen.

Maar wanneer hij dit allemaal tegelijk doet zal dit flinke invloed kunnen hebben op de prijs van Bitcoin. De prijs wordt namelijk gevormd door vraag en aanbod. En wanneer er ineens heel veel aanbod is zal de prijs flink dalen.

De ‘Mt Gox Whale’ heeft aangegeven veel Bitcoin en Bitcoin Cash te hebben verkocht eind 2017 en begin 2018. Dit was precies het moment dat de Bitcoin hard steeg, maar net zo hard weer is gedaald. Veel mensen vrezen dan ook dat deze transacties bijgedragen hebben aan de dalende prijs van Bitcoin. Hoewel de curator zelf aangeeft de Bitcoin buiten de reguliere markt om te hebben verkocht, is het nog maar de vraag of het de prijs niet heeft beïnvloed.

Hoe kan ik voorkomen Bitcoin te verliezen

De grootste gedupeerden in dit hele verhaal zijn zonder twijfel de mensen die Bitcoin hadden staat op de Mt Gox exchange. Er zijn gevallen bekent van mensen die al hun spaargeld zijn verloren en dit misschien nooit meer terug zullen krijgen.

Voorop staat dat Bitcoin en Cryptocurrencies zoals gezegd een gewild doelwit zijn voor hackers. Veel geld in de vorm van crypto valuta staat op het internet en daar weten hackers wel raad mee. Hoe goed je ook denkt je Bitcoin te bewaren, veilig ben je nooit 100%.

Maar om ervoor te zorgen dat je het hackers zo moeilijk mogelijk maakt doe je er goed aan je crypto te bewaren buiten het internet. Dit kun je heel eenvoudig doen met een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick waar je de private keys van je crypto op kunt bewaren.

Om toegang te krijgen tot je crypto moet je deze USB-stick aansluiten aan de computer. Alleen dan kan de computer je private key uitlezen en beschik jij weer over je Bitcoin. Zelf gebruik ik hiervoor de Ledger Nano S. Je kunt hier mijn review lezen over deze hardware wallet. Inmiddels is er ook een nieuwer model uitgebracht, namelijk de Ledger Nano X.

De Mt Gox exchange heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bitcoin. En het is waarschijnlijk ook niet de laatste keer geweest dat we iets horen over deze exchange. Wil je nou meer informatie over de geschiedenis van Bitcoin? Dan is het boek Digital Gold hier zeer geschikt voor. In dit boek wordt verteld over de geschiedenis van Bitcoin en de Mt Gox exchange komt hier ook uitgebreid aan bod.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.