Bitcoin is op dit moment bezig om alle records te verbreken. Dat betekent dat de koers hard aan het stijgen is, er veel nieuws over Bitcoin geschreven wordt en dat er een hoop nieuwe mensen instappen. Voor de mensen die nieuw zijn in de Bitcoin wereld (en de oud gedienden) vertellen we je in dit artikel enkele belangrijke zaken waar je op moet letten om gedoe te voorkomen.

Zelf onderzoek doen

Zelf onderzoek doen is een van de belangrijkste dingen in de wereld van de cryptocurrency. Er zijn talloze websites, YouTube kanalen en goeroes die je van alles wijs willen maken over Bitcoin of die ene altcoin. Helaas zit hier alleen een addertje onder het gras. 

Lang niet iedereen heeft namelijk jouw educatie als einddoel. Veel mensen proberen je te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door een hoop positief nieuws over een bepaalde coin te schrijven in de hoop dat je instapt. 

Doe altijd je eigen onderzoek en laat je niet beïnvloeden door anderen. Het is jouw geld dat je investeert en je kunt dit niet verhalen op het moment dat je het verliest. Sta daarom altijd achter je eigen keuzes.

Het doen van onderzoek naar crypto koers verwachtingen en het lezen van het laatste Bitcoin nieuws is altijd goed. Zolang je je ervan bewust bent dat niemand met 100% zekerheid kan zeggen wat er gaat gebeuren. Neem daarom alles met een korreltje zout en gebruik de informatie die je leest enkel als materiaal om je eigen visie te ontwikkelen. 

Bescherm je private key

Bij Bitcoin heb je geen medewerker die je kunt aanspreken op het moment dat je je wachtwoord vergeten bent. Daarnaast is Bitcoin volledig online en peer to peer. Je bent zelf voor 100% verantwoordelijk voor de beveiliging van je crypto tegoeden.

Iedere cryptocurrency / wallet heeft namelijk een eigen private key. Dit kun je wel zien als het wachtwoord van je crypto kluis. Het grote verschil met een normale kluis en een crypto kluis is dat je crypto kluis door iedereen te bereiken is met een private key.

Geef jij je private key aan hackers door het bijvoorbeeld op een scam site in te vullen? Dan kunnen ze van waar ook ter wereld je cryptocurrency stelen. Ook gaat dit op voor exchanges. Laat je een hoop geld op die exchanges staan? Dan beheren zei je cryptocurrency voor je. Gaat de exchange failliet of gaat de eigenaar er vandoor met alle private keys? Dan kun jij fluiten naar je centen.

Een hardware wallet is een zeer goede oplossing voor het beveiligen van je crypto tegoeden. Toch moet je ook hiermee voorzichtig zijn. Voer nooit zomaar ergens op het internet je private key in, de kans is groot dat je het dan verliest. 

Phishing

Omdat er zoveel geld in cryptocurrency om gaat is het een makkelijk doelwit voor hackers. Weet een hacker namelijk in te breken op je wallet door bijvoorbeeld de private key of je wachtwoord van een exchange te bemachtigen? Dan kan er veel geld buitgemaakt worden. 

Let op het internet en in e-mails in het bijzonder goed op de links waarop je klikt. Klik in principe nooit op een link vanuit je e-mail en check altijd de URL van een exchange voordat je je inlog gegevens invoert.

Hackers proberen namelijk vaak goed nagemaakte websites aan je voor te schotelen van bijvoorbeeld Binance. Voer jij op deze neppe website je gegevens in dan gaan deze direct naar de hackers en verlies jij je geld. 

Ook e-mails die van bijvoorbeeld Ledger lijken te komen zijn soms van hackers. Krijg je een mailtje van Ledger dat je iets moet wijzigen aan je wallet? Controleer dat dan even, maar log nooit in via een link in je mail. Log gewoon via de normale manier, bijvoorbeeld Ledger Live, in en kijk of er aandachtspunten zijn. Zo weet je zeker dat je altijd up to dat bent op een veilige manier.

Musk spam bot
Voorbeeld van een spam bot op Twitter

Is het te mooi om waar te zijn? Neen.

Wie wil dat nu niet? Gratis geld krijgen. Het enige wat je hiervoor moet doen is een klein beetje Bitcoin storten en Elon Musk zelf maakt jouw x 10 Bitcoin over omdat hij een goede bui heeft. Man, ging het altijd maar zo makkelijk..

Helaas, zo werkt het niet. In principe gaat niemand je gratis Bitcoin geven, helemaal niet via sociale media. Dit is een zeer populaire manier van scammers om je Bitcoin te stelen. Maak jij Bitcoin of Ethereum over in de hoop meer terug te krijgen? Dan ben je je geld kwijt. 

In het verleden zijn hier veel slachtoffers voor gevallen en naarmate de Bitcoin of Ethereum koers omhoog gaan zullen dit soort scams zich blijven ontwikkelen. Het wordt namelijk interessanter aangezien het meer geld waard is. 

Conclusie

Bitcoin en de cryptocurrency wereld zijn zeer interessant om te volgen, helemaal met het oog op digitalisering en de groei potentie van de Bitcoin koers. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee zoals we enkele besproken hebben in dit artikel.

Wees je er bewust van dat jij alleen verantwoordelijk bent voor het beheer van je crypto. Niemand gaat je zomaar gratis geld geven en mensen hebben soms een dubbele agenda. Dat klinkt allemaal erg negatief, maar zolang je je hiervan bewust bent is er niets aan de hand.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.