Leestijd: 4 minuten

Een trend die steeds populairder wordt zijn de NFT’s. De Non Fungible Tokens. Projecten die het mogelijk maken nemen in waarde toe en verzamelaars proberen er zoveel mogelijk te krijgen. Dit roept de vraag op wat een NFT precies is. We bekijken in dit artikel de Non Fungible Token.

Wat is een NFT?

Een NFT oftewel een Non Fungible Token is een digitale asset dat een directe representatie is van iets. Dit klinkt misschien wat vaag en dat komt omdat je daadwerkelijk van alles een NFT kunt maken. Je kunt namelijk een NFT maken van bijvoorbeeld kunst, verzamelkaarten zoals Pokémon, digitale huizen of sportkaarten. Ook digitale items in een spel kunnen met behulp van een NFT daadwerkelijk jouw eigendom worden.

Een NFT is een token die het eigendom van iets aangeeft. Hiermee kan digitale schaarste gemaakt worden van eigenlijk alles wat je verzint. Misschien het duidelijkste voorbeeld is de game industrie. Normaal gesproken werk je hard om te sparen voor een in-game item, maar echt van jou is het niet. Het is iets in het spel.

Met een non fungible token wordt er door middel van cryptografie data aan het betreffende item toegevoegd. Dit dient als bewijsmateriaal dat jij eigenaar bent van het item en je kunt het zelfs verkopen mocht je dat willen.

Een ander voorbeeld van deze schaarste is een festival kaartje. In principe zijn het allemaal dezelfde kaartjes met dezelfde eigenschappen, toegang tot het festival. Zodra je het koopt wordt er echter data toegevoegd zoals je naam, de data van het event, de locatie en een unieke barcode. Deze laatste geeft alleen jouw toegang tot het festival met dit kaartje. Hierdoor wordt het daadwerkelijk jouw kaartje. 

Ben jij al binnen? Dan is het niet mogelijk voor iemand anders om nog met jouw kaartje binnen te komen. Wél kun je het nog verkopen en eigenlijk mee doen wat je wilt. Van een stuk papier of digitale ticket is op deze manier een uniek en schaars document gemaakt. Er zijn maar een x aantal toegangskaarten voor een festival te krijgen. 

Belangrijke eigenschappen voor een NFT zijn:

  • De tokens werken niet onderling van elkaar. Je kunt een digitaal festival ticket niet op een spel zetten bijvoorbeeld. Het zijn allemaal unieke tokens.
  • Het is niet mogelijk om een token op te delen. Je kunt niet handelen in een half festival ticket.
  • De herkomst is te achterhalen. Een kunstwerk bijvoorbeeld is helemaal terug te herleiden naar de artiest die het gemaakt heeft. Namaak kan hiermee dus voorkomen worden, die bevatten niet de unieke data.
  • De tokens zijn onverwoestbaar. Alle tokens worden uitgegeven op de blockchain en staan daarom vast. Het eigenaarschap van een NFT is daarom permanent in tegenstellen tot het ‘kwijt raken’ van een voetbalplaatje oid.

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Voordelen van non fungible tokens

We hebben al enkele voordelen genoemd en de toepassingen zijn eigenlijk oneindig. De reden van de hype is onder andere de waarde die bepaalde producten hebben. We zijn er nu nog relatief vroeg bij en zien daarom dat bepaalde dingen die maar één keer uitgegeven kunnen worden voor veel geld verkocht worden. De hoop is natuurlijk dat dit soort dingen later meer waard worden.

Een interessant voorbeeld hiervan is de verkoop van Tweets. Jack Dorsey, de bedenker van Twitter, verkoopt namelijk de eerste tweet ooit op het platform als een NFT. Op het moment van schrijven is hiervoor $ 2,5 miljoen geboden. Je kunt dus zelfs eigenaar worden van Tweets. In dit geval kun je iedere tweet wel zien als een speelkaart en de eerste tweet ooit is natuurlijk erg zeldzaam en hopelijk ook veel meer waard in de toekomst.

Toepassingen voor spellen staan ook nog in de kinderschoenen, maar zijn zeer interessant. Wie heeft niet ergens nog spellen die niet meer gespeeld worden, maar waar nog wel veel items op staan. Je hebt er veel tijd in gestoken om de items te verkrijgen, maar kunt er niets meer mee.

Zouden alle in-game items non fungible tokens zijn dan zou je ze nog kunnen verkopen aan iemand die er baat bij heeft. Een in-game marktplaats voor items zou dan zelfs lucratief kunnen zijn. Zo ontstaat er niet alleen een economie in een spel, maar daadwerkelijk een economie waar je iets aan hebt in de buitenwereld. Die in-game items kunnen verkocht worden voor bijvoorbeeld cryptocurrency om zelfs aan gamen een zakcentje te kunnen verdienen.

NFT’s in de kunstwereld

In de handel van kunstwerken is een eigendomsverklaring en een authenticiteitsverklaring onmisbaar. Een goede schilder kan tegenwoordig een hoop meesterwerken namaken, maar dat betekent niet dat de werken ook dezelfde waarde hebben. Een kunstwerk krijgt zijn waarde doordat er maar één van gemaakt is. 

Kunstenaars van tegenwoordig kunnen een NFT koppelen aan het kunstwerk waardoor problemen van het namaken niet meer voorkomen en lucratief zijn. Een NFT is niet na te maken en dit probleem is dan ook snel uit de wereld geholpen. 

Een voorbeeld hiervan is de artiest Grimes (ook de echtgenoot van Elon Musk). Ze heeft onlangs kunstwerken verkocht ter waarde van ongeveer $ 6 miljoen. Het ging in dit geval om digitale kunstwerken. Sommigen waren uniek en van anderen duizend uitgegeven. Mensen konden bieden op een van de NFT’s om daadwerkelijk eigenaar te worden van de kunst. 

Marktplaatsen

Er ontstaan steeds meer marktplaatsen waar mensen deze NFT’s kunnen kopen en verkopen. Door de schaarste die er gemaakt is met de NFT kan dit oplopen. Een voorbeeld hiervan is de Tweet van Jack Dorsey, maar ook de kunstwerken van Grimes. Op het moment dat Grimes populairder wordt en mensen eigenaar willen worden van die kunstwerken zullen ook de NFT’s die eerder verkocht zijn toenemen in waarde.

Populariteit

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk er een NFT van te maken. De cryptocurrency projecten die dit doen zijn behoorlijk in waarde gestegen. Zo gingen onder andere Rarible (RARI), Enjin Coin (ENJ) en Terra Virtua Kolect (TVK) en flink omhoog in de waarde. Dit zijn projecten waarvan de tokens verbonden zijn aan een marktplaats voor NFT’s en digitale in-game items. Hieruit blijft wel dat investeerders verwachten dat non fungible tokens in de toekomst een rol zullen spelen in ons online leven en waarom ook niet?

In-game items worden op dit moment al gekocht en verkocht. Het probleem is alleen dat het heel moeilijk is om te doen. Met een NFT verbonden aan een item en een marktplaats waar je dit gemakkelijk met bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum kunt kopen wordt dit hele proces een stuk eenvoudiger. Mensen kunnen een spel spelen om een zakcentje te verdienen en items kopen die ze graag willen hebben. Dit zonder gedoe en kans om opgelicht te worden.

Voor kunstenaar geldt hetzelfde. Je kunt nu een beperkte hoeveelheid van je kunst verkopen en delen met je fans. De keuze is reuze wat betreft NFT’s  en de toekomst zal uitwijzen in welke mate we er gebruik van zullen maken. Met de digitalisering van onze samenleving in het achterhoofd is het een logische stap dat straks ook onze fysieke en digitale items eenvoudig als ons bezit gehouden kunnen worden met behulp van een non fungible token. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.