In dit artikel behandelen we Particl. Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je was online naar nieuwe schoenen aan het kijken en vervolgens krijg je een week lang alleen maar reclames voor schoenen te zien op de websites die je bezoekt. Blijkbaar gaat de informatie over jouw online zoekgedrag en shopping interesses razendsnel het internet rond en belandt het bij derde partijen die winst op je willen maken. Niet bij Particl.

Op het internet is jouw data niet meer van jou tegenwoordig. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat je data zonder je toestemming voor winstdoeleinden wordt gebruikt, ook kan gevoelige informatie zoals je rekeningnummer en woonadres in handen vallen van hackers.

De ontwikkelaars van het Particl project geloven in een andere online economie waarin privacy wordt gerespecteerd en de macht weer bij de individuele koper/verkoper komt te liggen in plaats van de online verkoop giganten. Particl werkt daarom aan een gedecentraliseerde en anonieme online marktplaats, met behulp van blockchain technologie. 

In dit artikel wordt uitgelegd hoe deze marktplaats werkt en wat de voor- en nadelen van een gedecentraliseerde marktplaats zijn. Daarnaast gaan we in op de Particl verwachting en kun je aan het einde van het artikel een link vinden naar een vertrouwde Nederlandse exchange waar je PART-tokens kunt kopen als je wilt investeren. Wat gaat de Particl crypto doen?

Hoe werkt de online marktplaats van Particl?

De marktplaats van Particl is volledig autonoom. Dat betekent dat er geen tussenpersoon of organisatie is die de betaling regelt tussen de koper en verkoper. Leuk feitje: De uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, werkte al aan een gedecentraliseerde marktplaats voordat hij verdween. Dit is te zien aan de originele Bitcoin code, hier te bekijken voor de liefhebber.

De ontwikkelaars van Particl werken aan negen aspecten die samen de online marktplaats vormen. Deze negen punten heb ik afgeleid uit een presentatie van Lina Seiche, zij is hoofd evenementen en vertegenwoordigt Particl bij externe communicatie. In dit artikel zet ik de belangrijkste punten uiteen, de hele presentatie kun je hier bekijken.

 1. De Particl Desktop Applicatie. Dit programma geeft je toegang tot de marktplaats. Je kunt hier producten kopen en verkopen en je wallet beheren. Je kunt je PART-tokens staken via de Desktop App om bij te dragen aan het verifiëren van het netwerk. Hiervoor ontvang je een percentage aan rente.
 2. Multi-currency support. Het Particl team wil de marktplaats zo toegankelijk mogelijk maken en wil daarom dat de marktplaats met verschillende soorten valuta kan worden gebruikt. De uiteindelijke visie is om alle conversie van verschillende valuta te laten gebeuren met atomic swaps; waarbij je met een enkele klik van valuta kan veranderen. 

  Atomic swaps zijn in de cryptocurrency wereld nog niet zo ver ontwikkeld dus zal een deel van het verkeer moeten worden omgeleid naar sites die je valuta voor je omwisselen, zoals Changelly. Op de achtergrond zijn voor alle transacties wel PART tokens nodig, dus als de marktplaats veel gebruikt wordt zal de vraag naar PART tokens stijgen.
 3. Gedecentraliseerde escrow functie. Een escrow is een derde rekening waarop het geld dat tussen twee personen moet worden overgemaakt wordt bewaard totdat beide partijen aan de voorwaarden van de overeenkomst hebben voldaan.

  Normaal gesproken beheert een derde neutrale partij de escrow rekening, maar Particl automatiseert dit met een smart contract. Zij noemen dit MAD (Mutually AssuredDestruction) Escrow. Dit houdt in dat koper én verkoper een aanvullende storting naar de escrow rekening maken.

  Deze storting krijgen ze pas terug als alles volgens afspraak is verlopen. Is één van de partijen niet eerlijk? Dan verliezen beide partijen de aanvullende storting.
 4. Gedecentraliseerd beheer. Niemand is eigenaar van de webwinkel. Alle gebruikers samen beheren de marktplaats, dit gebeurd door het stemmen met PART-tokens. Als er een frauduleus artikel wordt verkocht kunnen gebruikers dit aangeven en verliest de verkoper aan reputatie. Heeft een artikel of een verkoper een hele slechte reputatie? Dan wordt deze automatisch verwijderd nadat er een zeker punt is bereikt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kopers die zich niet aan de afspraken houden.
 5. Een gedecentraliseerde berichten app. Zo kunnen koper en verkoper individueel en anoniem met elkaar communiceren.
 6. Lage kosten. Particl wil de fees zo laag mogelijk maken. Net laag genoeg om het spammen van het netwerk te voorkomen. In tegenstelling tot online webwinkels zoals Amazon en Ebay zijn er geen kosten om je account aan te maken en geen extra kosten die je aan een derde partij moet betalen.. Er is alleen een listing fee (om je product te koop aan te bieden) en de transactiekosten die aan cryptobetalingen zijn gebonden.
 7. Bubbles. Hiermee wordt bedoeld; de mogelijkheid om je producten alleen te verkopen aan personen die jouw verkooplink bezitten. Dit zorgt voor extra anonimiteit mocht dit gewenst zijn.
 8. Anonimiteit als standaardinstelling. Betalingen en transacties op het Particl netwerk zijn anoniem. Particl maakt gebruik van zogenoemde RingCT transactions. De grootste privacy coinMonero, maakt hier bijvoorbeeld ook gebruik van. De ontwikkelaars van Particl houden uiteraard de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacy en crypto nauwlettend in de gaten.
 9. Schaalbaarheid. In het geval van een sterk toenemende populariteit van de open marktplaats is het belangrijk dat het netwerk niet overbelast raakt. Particl maakt daarom onder andere gebruik van Segwit transacties die gebruikt zijn om het Bitcoinnetwerk op te schalen. Ook worden bijvoorbeeld afbeeldingen niet on chain opgeslagen om de belasting op het netwerk te verlagen.

De voordelen van een gedecentraliseerde marktplaats

De belangrijkste voordelen van een gedecentraliseerde webwinkel zoals Particl die wil maken zijn dus: Data bescherming door anonimiteitsfuncties, geen regels die opgelegd kunnen worden door grote bedrijven en een verlaging van de kosten voor verkoper én koper. Het belang van goede databescherming blijkt onder andere uit het recente schandaal omtrent Cambridge Analytica, waarbij de data van miljoenen mensen werd gebruikt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. 

Niet gebonden zijn aan een derde partij zoals Amazon of Ebay heeft het voordeel dat een derde partij niet kan bepalen wat je wel of niet mag kopen of verkopen. Bovendien kun je door het wegnemen van de middleman een hoop kosten besparen. Door het vertrouwen dat blockchain technologie biedt hoef je niet meer te betalen aan een online web Gigant om er verzekerd van te zijn dat het handelen eerlijk verloopt.

Als je meer wilt weten over de mogelijke kostenbesparingen raad ik je dit interview met Albin Cauderlier aan. Hij is de oprichter van Mubiz; een online gateway voor gedecentraliseerde marktplaatsen. 

Mogelijke valkuilen

De eerste valkuil die mij te binnen schiet, is de mogelijkheid dat criminele activiteiten gefaciliteerd zouden kunnen worden met een anonieme marktplaats waar geen centrale controle over is. Ik vraag me af hoe je dat kunt voorkomen.

Wellicht zou de reputatiefunctie die Particl wil maken uitkomst kunnen bieden. Aan de andere kant is het misschien toch moeilijk te voorkomen dat criminelen een online markt vinden voor hun producten, dat soort websites zijn er namelijk al.

Een tweede punt is dat het concept van Particl nog gedeeltelijk hypothetisch is. De open online marktplaats is namelijk nog in ontwikkeling. Momenteel is het team de code druk aan het testen, dus het is nog de vraag of het ook gaat werken zoals verwacht.

Het Particl team is echter één van de meest actieve teams als het gaat om het uitbrengen van code, dus het is duidelijk dat er hard aan gewerkt wordt. Als we het team moeten geloven zal de beta versie van de marktplaats snel beschikbaar zijn. 

Wat doet de Particl koers?

Particl is niet tot stand gekomen vanuit een normale token sale. Het is een swap geweest van ShadowCash (SOC) met een ratio van 1:1. Daarnaast konden bezitters van SOC kiezen om extra bitcoin te betalen voor meer Particl coin. In totaal is hiermee tussen 16 maart en 12 april 2017 590 Bitcoin opgehaald.

Als we de Particl koers bekijken op coinmarketcap zien we dat de eerste notering ook dateert uit die tijd. Op 23 juli 2017 zien we de koers al eerste terug en beleggers konden de token toen kopen voor $ 5,80. De actuele Particl koers is $ 0.393722.

Als we kijken naar het hoogste punt ooit zien we dat de PART All Time High staat op een waarde van $ 50.62 (January 14, 2018). Dat is alweer 1719 dagen geleden. Sinds de start van het project is er een marketcap verzamelt van $ 4,922,755. Daarmee staat de Particl crypto op plaats 1151 van grootste projecten.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Particl verwachting 2022 – 2027?

Het is erg moeilijk om een exacte voorspelling te doen te doen voor Particl, of welke andere cryptocurrency dan ook. Het is verstandig om bij het opstellen van de Particl coin verwachting te kijken naar verschillende factoren zoals de use-case, de historische koers en vooral ook de activiteit van het team.

De use-case is interessant. Online privacy bij het doen van aankomen is ver te zoeken en de internetgiganten verzamelen naar hartenlust data. Dit betekent dat wanneer de online marktplaats van de grond komt de markt direct heel groot is. Daarnaast ben je als Particl aan het concurreren met de grootste bedrijven ter wereld, dus kun je je afvragen hoe groot de kans van slagen is.

Als we kijken naar de Particl verwachting voor 2022 moeten we zoals bij iedere andere crypto concluderen dat deze termijn eigenlijk te kort dag is. Binnen één jaar zijn voornamelijk de grillen op de markt belangrijk voor de koers, in mindere mate de ontwikkeling van het project zelf.

Kijken we verder vooruit naar de Particl verwachting voor 2027? Dan is de termijn in ieder geval lang genoeg. De vraag rest nu alleen nog of de ontwikkelaars van het project genoeg in huis hebben om er iets moois van te maken en dit is iets wat iedereen voor zichzelf zou moeten bepalen.

Het is duidelijk dat de use-case in ieder geval interessant is. Gaat Particl toch nog aan slaan dan zou het hard kunnen gaan met de koers zoals we ook zagen tijdens de bull markt in 2018. De koers steeg toen binnen een paar maanden met 832%.

* Currency in USD
Historical Price for Particl
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de PART coin?

De Particl coin heeft een duidelijke use-case en dat is nauw verbonden met de marktplaats. Met de PART token kun je geld verzenden via het netwerk naar wie ook ter wereld en producten kopen zonder dat al je data in de handen van de webshops komt.

Daarnaast is de Particl crypto als het ware een aandeel in het platform zelf. Daarmee bedoel ik dat wanneer de marktplaats meer gebruikt gaat worden, de token populairder wordt en daarmee dus ook in prijs zal stijgen. Hiervoor is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid tokens in oploop (supply) en de trend van de koers op korte termijn.

Huidige supply12,503,139 PARTMaximale supply0 PART
% verschil 24u39.35%% verschil 7D17.08%

Waar Particl kopen?

Partile is te verkrijgen op verschillende exchanges, zoals Bittrex. We raden je aan om via een vertrouwde exchange zoals Bitvavo crypto te komen en dit vervolgens om te wisselen voor de Particl coin. Heb je nog geen account maar wil je dit wel gaan dan? Maak dan hieronder een gratis account aan en profiteer van de welkomstbonus.

ExchangeOmschrijvingRating
Bitvavo (Onze aanrader!☝️)De beste keuze in NL. De laagste handelskosten & eenvoudig te gebruiken. Ontvang een welkomstbonus bij je inschrijving! 4,2/5Bezoek exchange
eToroGrootste social trading platform ter wereld. Handel zonder moeite mee met experts en profiteer van hun winst!4,2/5Bezoek exchange
BinanceDe grootste exchange ter wereld, groot assortiment en veel extra’s zoals staking & ICO’s2/5Bezoek exchange

Het laatste Particl nieuws

Op deze pagina hebben we je hopelijk iets meer kunnen vertellen over de belangrijke factoren rondom de Particl verwachting. De use-case is duidelijk, de historische koers belangrijk. De laatste factor die je zou moeten overwegen is het Particl nieuws. Volg dit vooral op twitter, zodat je ook direct kunt zien hoe actief het team nog is en wat de laatste nieuwtjes zijn.

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?