Je hebt de termen wellicht wel eens voorbij horen komen. Een Bitcoin private key of public key. Dit zijn twee belangrijke onderdelen van de versleuteling van Bitcoin. In dit artikel zal ik uitleggen wat het precies is.

Cryptografie

Cryptografie wordt ook wel geheimschrift genoemd. Al honderden jaren wordt dit gebruikt om informatie te versleutelen. Belangrijke berichten versleutelen in een oorlog zodat je vijand het niet kan begrijpen bijvoorbeeld.

Een van de bekendste voorbeelden van cryptografie is misschien wel de enigma machine. Deze machine werd in de tweede wereldoorlog gebruikt door de Duitsers om versleutelde berichten te versturen. Pas toen deze codeermachine gekraakt was werd het mogelijk om deze berichten te lezen en hierop actie te ondernemen. Iedereen kon de berichten van de Duitsers onderscheppen, maar begrepen niet wat er stond omdat het versleuteld was. Alleen met de juiste sleutel kon het bericht ontcijferd worden.

enigma

Asymmetrische versleuteling

Asymmetrische versleuteling of publieke-sleutelcryptografie is een vorm van cryptografie. Deze techniek wordt gebruikt in crypto projecten als Bitcoin. Bij deze techniek heeft iedereen twee sleutels, een public key en een private key. Kort gezegd wordt de public key gebruikt om geld te ontvangen en de private key om het te versturen. Bij ieder Bitcoin wallet adres of welke crypto valuta dan ook horen zowel een private key als een/meerdere public keys.

Private key

Iedere wallet die je aanmaakt beschikt over één private key. Dit is de geheime sleutel die je nooit uit het oog moet verliezen. Dit is letterlijk de sleutel van je wallet. De private key wordt gebruikt om transacties te keuren en aan te tonen dat jij daadwerkelijk eigenaar bent van een wallet.

Dit proces gebeurt meestal op de achtergrond van een wallet, waardoor je deze sleutel niet actief gebruikt. Iedere keer dat je een transactie wilt doen vanuit je Bitcoin wallet wordt deze automatisch verzonden met behulp van je private key.

Het is dan ook enorm belangrijk om je private key goed te bewaren en niet prijs te geven aan anderen. Met de private key is het mogelijk om je volledige Bitcoin wallet op een andere computer op te starten. De private key is als het ware het wachtwoord waarmee je over het gehele saldo in de wallet beschikt.

Hackers proberen dan ook altijd deze sleutels buit te maken. Want vinden ze een private key? Dan kunnen ze waar ook ter wereld deze gebruiken om toegang te krijgen tot een wallet en het saldo te stelen.

Het gezegde in Bitcoin is dan ook: “Geen sleutel, Geen Bitcoin”. Laat je iemand anders je private key beheren? Dan ben jij in feite niet de eigenaar van je Bitcoin, maar degene die de private key beheert.

Public key

De public key is het wallet adres dat je ziet. Deze public keys worden aangemaakt vanuit de private key. Het is veilig om je public key op het internet te tonen. Dit is in feite je rekeningnummer, net zoals een IBAN-nummer. Mensen kunnen hier Bitcoin naar overmaken en alleen jij hebt er dan toegang tot met je private key.

Het is alleen mogelijk om een public key te genereren vanuit een private key. Het is niet mogelijk om dit andersom voor elkaar te krijgen. Dit heeft Satoshi Nakamoto zo ingebouwd in Bitcoin. Hij zei hierover:

“What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third party.”

Het idee hierachter is dat jij met je private key iedere transactie kan versleutelen. En doordat alleen jij beschikt over die sleutel, weet de ontvanger dat jij het bent. Hierdoor kunnen mensen anoniem geld naar elkaar versturen zonder elkaar te kennen of vertrouwen. Je weet altijd dat het saldo bij de juiste persoon terecht komt door het gebruik van de public en private keys. Een goed boek waar deze techniek nog beter uitgelegd wordt is Mastering Bitcoin.

Wat is een hardware wallet?

Het is dan ook duidelijk dat je je private keys veilig moet bewaren. Op veel exchanges beschik je niet over je eigen private key. Gebeurt er iets op de exchange waardoor ze de private key’s verliezen? Dan is iedereen die vertrouwen had in de exchange zijn saldo kwijt.

Dit is ook de reden dat er hardware wallets bestaan. Een Ledger Nano X, Trezor of Ledger Nano S is daarom een goede investering als je van plan bent te sparen in Bitcoin of andere crypto zoals bijvoorbeeld ARK of Ethereum.

Op een hardware wallet wordt namelijk je private key opgeslagen. Niet op een wallet op je computer of op een exchange, maar op het apparaat zelf. Door je private key op deze ‘USB-stick’ te bewaren staat het niet in verbinding met het internet.

Als je je Bitcoin wilt versturen moet je de hardware wallet aansluiten met de computer. Op dat moment kan de computer wallet je private key aflezen en wordt het saldo ingeladen. Vanaf dat moment kun je je crypto valuta versturen. Op het moment dat je de verbinding verbreekt kan de wallet je geheime sleutel niet meer lezen. Je private key staat dan weer veilig opgeslagen op je hardware wallet.

Heb je een paar 10tjes aan Bitcoin? Dan hoef je misschien nog niet direct een hardware wallet aan te schaffen. Maar zodra de bedrag wat hoger worden kan het al snel uit om je beveiliging wat te verbeteren. Een hardware wallet is hiervoor zeer geschikt.

Je doet er goed aan je hardware wallets te kopen bij een officiële partij. Zo weet je zeker dat er niet met het apparaat gerommeld is. Een goede Nederlandse partij is deze. Altijd gratis hulp bij installatie en twee jaar garantie. Nog niet overtuigd? Lees hier over de bitcoin verwachting.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.