Leestijd: 3 minuten

We maken allemaal ‘gratis’ gebruik van grote zoekmachines zoals Google (83,58% marktaandeel), Baidu (7,26% marktaandeel) of Bing (6,07% marktaandeel). Deze zoekmachines verdienen geld door over ons te leren en ons te volgen op het internet. 

Hierdoor kunnen er op maat gemaakte advertenties weergegeven worden waar adverteerders goud geld voor betalen. Het enige probleem is dat we hierdoor geen objectieve zoekresultaten meer zien maar te maken krijgen met een filter bubble

Door de filter bubble zien we meer resultaten die in lijn zijn met ons eigen denkbeeld en niet de mening ‘van de tegenpartij’. Dit lijkt op hetzelfde probleem op sociale media waar we enkel voorgeschoteld krijgen wat we willen zien. 

Hierdoor krijgen mensen die ergens interesse in getoond hebben bijvoorbeeld veel te maken met meer van hetzelfde, soms radicale, video’s en berichten. Ook is het hierdoor mogelijk om ons onwetend te beïnvloeden voor bijvoorbeeld een verkiezing. 

Een goede onlangs uitgekomen documentaire op Netflix, The Social Dilemma, legt dit goed uit. 

In dit artikel gaan we het hebben over een alternatieve zoekmachine, namelijk Qwant. 

Wat is Qwant?

Qwant is een Franse zoekmachine die zich onderscheidt van de zoekgiganten als Google doordat het geen gebruikers ‘volgt’ op het internet. Ook toont het geen gepersonaliseerde zoekresultaten waardoor gebruikers ongefilterde zoekresultaten voorgeschoteld krijgt. Het probleem met de Filter bubble is hiermee opgelost. 

Je zou misschien denken dat het niet uit maakt welke zoekmachine je gebruikt. Je zou altijd dezelfde resultaten moeten krijgen bij bepaalde zoekopdrachten alleen dit is niet het geval. Hoe groot dit verschil is kun je alleen zelf uitvinden door dezelfde zoekopdracht te plaatsen in Google en Qwant

De Qwant zoekmachine is vergeleken met de concurrentie nog klein. Het heeft ongeveer 0,02% marktaandeel en iedere dag worden er ongeveer 10 miljoen zoekopdrachten gedaan via de zoekmachine. 

Qwant is gebaseerd op de Bing zoekmachine en heeft daarnaast een eigen ‘crawler’ waarmee ze het internet indexeren. In tegenstelling tot DuckDuckGo probeert Qwant niet direct de ‘anti-Google’ zoekmachine te zijn. Het wil het simpelweg anders doen. DuckDuckGo heeft zich vanaf de start direct uitgesproken als de zoekmachine die Google wil verslaan. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe verdient Qwant geld?

De Qwant zoekmachine moet ook geld verdienen en doet dit door het tonen van advertenties. Het grote verschil met Google is dat het alleen advertenties weergeeft die direct verbonden zijn aan je zoekopdracht en niet gebaseerd op de data die over je is verzameld. 

Qwant vs Google

Het grootste verschil tussen Qwant en Google is wel duidelijk. Het verschil zit hem vooral in het volgen van de gebruikers en het tonen van gepersonaliseerde zoekresultaten. Daarnaast blijkt uit een onderzoek dat Qwant minder mobiele batterij verbruikt. Helemaal wanneer je gebruikt maakt van de ‘dark theme’. 

Qwant vs DuckDuckGo

In de basis lijken deze zoekmachines sterk op elkaar. Ze hebben privacy beide hoog in het vaandel staan en zullen geen persoonlijke gegevens over je verzamelen. Het grote verschil tussen de twee is grootte. DDG bestaat ongeveer vijf jaar langer en heeft daardoor meer features zoals directe antwoorden op je vragen. Qwant daarentegen is gevestigd in Frankrijk waardoor je zeker weet dat het voldoet aan de Europese regelgeving.

Qwant instellen als zoekmachine

Qwant instellen als zoekmachine is naar mijn idee een geschikt alternatief voor Google. De resultaten zijn anders dan die van Google en hier zul je even aan moeten wennen in het begin als kun je nog steeds vinden wat je wil.

Ook is Qwant goed te gebruiken in combinatie met de Brave Browser. De combinatie van de twee maakt het anoniem surfen op het internet nog vollediger. Gebruik je de Brave Browser nog niet? Dan kun je die hier gratis downloaden voor mobiel en PC.

qwant instellen als zoekmachine

Qwant instellen:

  1. Download de Brave Browser
  2. Ga rechtsboven naar de instellingen en klik op ‘zoekmachines’
  3. Hier kun je de zoekmachine kiezen die de browser standaard moet gebruiken voor je zoekopdrachten (kan zowel op PC als mobiele telefoon)

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.