Iedere maand kopen er mensen voor het eerst Bitcoin of cryptocurrency. Het is natuurlijk leuk, maar het moet wel goed gebeuren. Helemaal wanneer prijzen hard stijgen zoals eind 2017 en begin 2018 kan dit voor nieuwe en oudere investeerders een hoop stress met zich mee brengen. In dit artikel gaan we dan ook in op 6 regels voor het kopen van Bitcoin en cryptocurrency om jezelf te beschermen.

Handelen in het weekend misschien niet verstandig

Bitcoin markten zijn altijd open, ook in het weekend in tegenstelling tot de aandelenmarkt. Dit betekent alleen niet dat de omstandigheden van de markt hetzelfde zijn. Veel investeerders zullen dan ook geneigd zijn om dezelfde strategie door te zetten die ze door de weeks gebruiken. Dit is alleen niet altijd verstandig.

Hoewel de markten altijd open zijn, is het handelsvolume niet altijd hetzelfde. In het weekend is dit in de meeste bitcoin en cryptocurrency markten vaak minder. Dit betekent dat de prijzen volatiel zijn en dit kan zowel een voor- als nadeel zijn. De prijzen schommelen heviger waardoor je een grotere winst kunt behalen, maar het omgekeerde is ook waar. Ben je dus een actieve handelaar? Overweeg dan om in het weekend je strategie te verbeteren en deze maandag weer op te pakken.

Leg het weg na de aanschaf of verkoop

Na het doen van veel onderzoek, het lezen van de website, whitepapers en het afzoeken van social media ben je eruit. Je wilt Bitcoin of een bepaalde cryptocurrency kopen omdat je verwacht dat de koers zal stijgen of dalen.

Nadat je het gekocht hebt is het heel verleidelijk om de koers goed in de gaten te houden, je hebt er immers geld in gestopt. Het probleem hieraan is echter dat veel handelaren hiermee de aandrang krijgen om direct in te spelen op kleine verschillen in de koers.

Zo kan het voorkomen dat de prijs van je gekochte crypto direct na aanschaf in prijs omlaag gaat. Sommige mensen nemen dan direct hun verlies en verkopen de crypto weer, om vervolgens te zien dat de koers weer omhoog gaat. Nu kopen ze weer in en maken ze dus dubbel verlies op hun aanschaf.

Na het kopen van Bitcoin of een cryptocurrency doe je er dan ook goed aan om direct na de aanschaf de computer af te sluiten en de eerste 24 uur de koers niet te bekijken. Het scherpe randje is er dan vanaf en je zult waarschijnlijk wat minder impulsief handelen.

Zet een duidelijke duur voor je trade

Zoals eerder ook al uitgelegd is het heel verleidelijk om de koers van je zojuist gekochte Bitcoin in de gaten te houden. Dit zorgt er echter alleen maar voor dat je constant op je telefoon de prijzen checkt en je tijd daadwerkelijk verspilt. 

Het monitoren van de prijs is letterlijk waardeloos. Je kunt het niet beïnvloeden en daarnaast zorgt het ook nog eens voor veel stress. Vraag dat maar aan de mensen die eind 2017 hun Bitcoin kochten en dit gedurende januari 2018 zagen dalen.

Zet daarom een duidelijk doel voor wanneer je je aankoop weer wilt verkopen en check dan pas weer de prijzen. Hou je ook aan deze planning en je zult zien dat je zonder stress en met minder geïnvesteerde tijd precies dezelfde trades kunt doen.

Koop alleen als je je goed voelt

Een van de slechtste dingen die je kunt doen bij het kopen van Bitcoin is dit doen op een moment waarop je je niet goed voelt. Het is belangrijk om je goed te voelen omdat je dan minder impulsief zult handelen. Je mindset is in dit geval erg belangrijk en kan je letterlijk veel geld schelen. Voel je je niet goed of heb je last van stress? Sla het aankopen van Bitcoin nog even over tot een later moment. Dit kan overigens ook verholpen worden door gebruik te maken van dollar cost averaging. Hiermee koop je altijd voor hetzelfde bedrag op hetzelfde moment en het maakt dan ook niet uit hoe je je voelt.

Crypto masterclass
Crypto masterclass

Hanteer één methode voor al je beslissingen

Zoals je ongetwijfeld weet zijn er op het internet of in boeken ontelbaar bronnen te vinden die je kunnen vertellen over Bitcoin en cryptocurrency. Het is alleen niet de beste methode om maar blind uit te gaan van de kunde van andere mensen als het om Bitcoin kopen gaat. 

Je doet er goed aan jezelf in te lezen in de echte belangrijke zaken en hiermee je eigen mening te vormen over een asset. Wat precies belangrijk is verschilt per persoon, maar het is goed om hierover na te denken voordat je crypto gaat kopen.

Ontwikkel een vast beslissingsproces waarop je je keuzes baseert. Let bijvoorbeeld altijd op ontwikkelingen in de whitepaper, het aantal volgers op social media, de activiteit van de ontwikkelaars van het project en noem het maar op. Bepaal deze factoren zelf en voldoet een project aan al je eisen? Overweeg dan het te kopen. In dit artikel vind je meer informatie over een Bitcoin cursus die je wegwijs maakt in een aantal interessante factoren. 

Zet een vaste koop- en verkoopprijs

Het is zoals al eerder aangegeven soms verleidelijk om a la minute in te spelen op veranderingen in de markt. Dit kost je echter vaak geld omdat je hiermee impulsief koopt en verkoopt. 

In de oriënterende fase is het belangrijk om naast de fundamentele eigenschappen van het project ook te kijken naar een goed instap- en verkoopmoment. Bepaal dit van te voren en hou je hier trouw aan. Zo voorkom je dat je impulsief dingen (ver) koopt waarvan je achteraf spijt krijgt.

Het kan heel interessant zijn om Bitcoin of andere cryptocurrency te kopen. Dit kan zijn omdat je gelooft in de toekomst van Bitcoin of omdat je wat geld wilt verdienen voor de toekomst, de reden bepaal je helemaal zelf. Met bovenstaande tips bescherm je jezelf tegen veelgemaakte fouten rondom het kopen van digitale assets en voorkom je veel stress. In dit artikel kun je meer lezen over het kopen van Bitcoin. Hier vind je een overzicht van de beste cryptocurrency exchanges.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.