Leestijd: 5 minuten

Als we tegenwoordig naar de bijgeschreven rente kijken schieten als snel de tranen in je ogen. In het ergste geval moet je zelfs betalen voor je spaargeld en dat is natuurlijk niet ideaal. Veel mensen zoeken naar alternatieven om hun geld te stallen. Ze kopen huizen, beleggen in aandelen of bitcoin of kiezen een aandelenfonds dat dividend uitkeert. 

Het liefst verdien je aan je geld zoals je dat vroeger deed. Je doet er niets mee en krijgt een leuk bedrag bijgeschreven aan rente. Heb je veel spaargeld? Dan kan je leven van je rente en dus rentenieren. Door genoeg spaargeld te hebben kon je vroeger nog een passief inkomen opbouwen waar je daadwerkelijk iets mee kon. Helaas is dat bij de traditionele banken niet meer aan de orde. We kijken in dit artikel daarom naar rente op crypto en de mogelijkheden om een passief inkomen op te bouwen.

Een passief inkomen opbouwen

In 2000 kreeg je ongeveer 6% rente per jaar op je spaarsaldo in Nederland zoals te zien op onderstaande afbeelding. Een dergelijk percentage is op dit moment niet meer voor te stellen, maar wel gewenst natuurlijk. Het betekent concreet dat je € 6000 bijgeschreven krijgt aan het einde van het jaar op een saldo van € 100.000. Hiermee heb je dus in feite € 500 extra per maand aan passief inkomen. 

Tegenwoordig moet je bij de meeste banken betalen voor een dergelijk saldo en anders zit het er wel aan te komen. Niet zo vreemd dus dat iedereen op zoek is naar alternatieven. De huizenmarkt is populair en dit zien we terug in de prijzen. Ook de aandelenmarkt wordt gebruikt als investering om toch nog ergens geld te stallen.

Als we de inflatie erbij pakken dan is het een logische gedachte om op zoek te gaan naar alternatieven. Ons spaargeld levert niets meer op of we moeten er zelfs voor betalen. Dat terwijl onze koopkracht er volgens de officiële cijfers een paar procent per jaar op achteruit gaat. Als we echter kijken naar de huizenprijzen ligt dit percentage nog vele malen hoger. 

Het probleem is alleen dat beleggen niet voor iedereen weggelegd is. De behoefte naar een simpele bankrekening waarover je rente ontvangt is daarom nog steeds hoog. Lang niet iedereen heeft zin om whitepapers te lezen of zich te verdiepen in de financiële documenten van een beleggingsfonds en iedereen heeft er baat bij.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Rente op cryptocurrency

Met de opkomst van cryptocurrency zijn er nieuwe manieren bedacht om rente op crypto te verdienen. Het is als we dit vergelijken met de traditionele bankrekening een stuk eenvoudiger geworden om hiermee een passief inkomen op te bouwen.

In de regel kunnen we onderscheid maken tussen twee manieren waarop je rente op crypto kunt verdienen. On-chain staking diensten en off-chain staking diensten.

On-chain staking

Bij On-chain staking draag je actief bij aan het voldoen van transacties op een blockchain. Cryptocurrency hebben verschillende manieren om transacties goed te keuren en enkele van deze mechanismen geven hiervoor de deelnemers een beloning. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld Proof of Stake en Delegated Proof of Stake. Door coins in je officiële wallet te plaatsen help je de blockchain en krijg je hiervoor een beloning oftewel rente op je cryptocurrency.

Off-chain staking

Bij off-chain staking krijg je rente op je crypto door het bijvoorbeeld uit te lenen. De vergoeding is hiervoor vaak hoger, maar dat geldt ook voor het risico. Er bestaan in de DeFi wereld veel ‘lending protocols’. Hier kunnen mensen en bedrijven snel cryptocurrency lenen in ruil voor een hoge rente. 

Jij als gebruiken kunt je cryptocurrency via het platform uitlenen en hiervoor een groot gedeelte van de rente opstrijken. Op deze manier kun je dus een vergoeding krijgen voor je cryptocurrency door er verder weinig mee te doen.

Hoe begin ik met het verdienen aan mijn crypto?

Ik kan me voorstellen dat dit ingewikkeld klinkt als je de termen niet kent en dat is het in principe ook. Persoonlijk stake ik op verschillende blockchains en ontvang ik hierover een vergoeding. Ik moet hierbij allemaal verschillende wallets aanmaken en zorgen dat deze verbonden zijn met de juiste blockchain. De beveiliging is ook volledig mijn eigen risico.

Omdat dit niet zo gebruiksvriendelijk is zijn er inmiddels talloze bedrijven die deze service aanbieden voor hun klanten. Op de Nederlandse Bitvavo bijvoorbeeld kun je met een simpele druk op de knop je saldo laten staken. Je kunt dus op Bitvavo rente krijgen over je crypto tegoeden.

Op de achtergrond zorgt het platform ervoor dat je saldo deelneemt aan de verschillende staking processen en de beloning komt jouw kant op. Iedere maand krijg je dit automatisch bijgeschreven en je kunt in real-time bijhouden hoeveel het opgeleverd heeft. 

De rentepercentages op Bitvavo lopen uiteen en dat is normaal. Niet iedere coin biedt dezelfde rente. Om een voorbeeld te geven. Op Bitcoin ontvang je gemiddeld zo’n 0,77% rente per jaar, op DAI en TETHER 6,1 % en op Cardano ongeveer 5%. Alle staking percentages op Bitvavo vind je in dit overzicht.

Beginnen met het verdienen van rente op crypto

Klinkt dit goed en wil je graag rente verdienen over je cryptocurrency? Dat kan. Het is namelijk heel eenvoudig en dat is juist de kracht. Hieronder leg ik je precies uit hoe je dit doet.

 1. Login op Bitvavo of maak een account aan op www.bitvavo.com/nl/
 2. Stort euro’s om crypto te kopen of stort je gewenste cryptocurrency
 3. Klik rechtsboven op je naam en druk op ‘staking’
 4. Het enige dat je hier hoeft te doen is te bevestigen dat je wilt staken

Risico’s van het staken

Het klinkt heel interessant, die rente op je cryptocurrency, en dat is het ook. Het is alleen wel goed om je ook bewust te zijn van de risico’s. Ik noem in dit artikel wel de vergelijking met een bankrekening en de rente van vroeger, maar dat gaat niet helemaal op. Er zijn een aantal belangrijke verschillen en risico’s die verbonden zijn aan het staken van cryptocurrency:

 • Geen bankgarantie: op een normale bankrekening heb je een bankgarantie tot € 100.000 in Nederland. Gaat de bank failliet? Dan ben je in ieder geval tot dat bedrag veilig. In de wereld van de cryptocurrency gaat dat niet op. Gebeurt er iets met de coin of exchange die je gebruikt? Dan is dat je eigen risico.
 • Onderhevig aan de koers: staking doe je in een cryptocurrency. De betreffende crypto moet je daarvoor bezitten. Daalt de waarde van die cryptocurrency enorm door fouten of andere externe factoren? Dan daalt de waarde van je tegoed ook flink. Leuk dat je dan nog een rente krijgt, maar als het niets meer waard is kun je er weinig mee. 
 • Vastzetten: In sommige gevallen moet je cryptocurrency vastzetten voor een bepaalde periode (niet bij Bitvavo). In die periode kun je niets doen met je saldo. Je kunt het wel vergelijken met een deposito rekening. Heb je dat geld nodig? Dan moet je wachten tot je termijn verlopen is zodat je je geld weer kunt opnemen.
 • Niet in eigen beheer: Stake je je crypto tegoed op een exchange? Dan heb je in sommige gevallen je saldo niet in eigen beheer. Je bent wat betreft de beveiliging dus afhankelijk van de exchange waarop je je saldo hebt staan. 

To stake or not to stake?

Staken kan een hele interessante manier zijn om een passief inkomen op te bouwen. Voor de mensen die graag wat extra verdienen aan hun saldo is het dan ook een goede optie. Zolang je je bewust bent van de risico’s (die sowieso zitten aan het beleggen) kun je een goede afweging maken. 

Persoonlijk vind ik staken een goede optie op rente op crypto te verdienen. Bij Bitvavo wordt het hele proces voor je uit handen genomen en beter nog, je hoeft je cryptocurrency niet vast te zetten. Ieder tientje dat je op deze manier verdient is een die je niet krijgt op je eigen bankrekening. Let erop dat staken altijd op eigen risico is. Doe het daarom nooit met geld dat je niet kunt missen en lees de risico’s hierboven nog eens goed door.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.