Leestijd: < 1 minuut

China is zich klaar aan het maken om zijn digitale yuan te lanceren. Ook andere landen haasten zich om een whitepaper af te ronden of zelfs proefprogramma’s op te zetten. Een nieuw rapport benadrukt echter enkele potentiële risico’s die CBDC dienstverleners en centrale banken moeten aanpakken.

CBDC dienstverleners en banken moeten zo vroeg mogelijk risico’s aanpakken

De International Securities Services Association bracht haar “Blue Print for CBDC in Post-Trade-Settlement” rapport uit. Het rapport schetst enkele financiële en regelgevende risico’s die een wereldwijd interoperabel multi-CBDC-systeem kunnen bedreigen.

Het rapport identificeerde mogelijke problemen, waaronder gefragmenteerde liquiditeit, meerdere lagen van tegenpartijrisico en netto afwikkelingsproblemen. Het ging het onder meer om de vraag hoe de afwikkeling over de grenzen heen zou worden afgerond, een verschil in technologische normen, en de vraag welke wetten op welk rechtsgebied van toepassing zouden zijn.

Ook de kosten en risico’s van een gebrek aan tijdige interoperabiliteit tussen getokeniseerde en niet-getokeniseerde systemen moeten zorgvuldig overwogen worden. Vooral wanneer transacties zich via ‘on-ramp/off-ramp’ modellen tussen bijvoorbeeld fiat en CBDC verplaatsen.

Maar dit zijn niet de enige risico’s, want potentiële CBDC gebruikers hebben ook hun eigen zorgen. Edward Snowden, een voorvechter van privacy en NSA klokkenluider noemde CBDC’s een “gevaar”. Hij uitte zijn bezorgdheid dat ze gebruikt zouden kunnen worden om de bevolking in de gaten te houden.

Sommigen geloven echter het tegendeel. Zo heeft de Europese Centrale Bank haar bezorgdheid geuit over buitenlandse tussenpersonen die Europese betalingen afhandelen. Uit een Duitse enquête bleek dat van de minderheid die CBDC’s steunde velen ook de particuliere betalingsbetalers uit de weg wilden gaan.

Nu de Olympische Winterspelen in aantocht is, heeft het China naar verluidt verschillende manieren geïntroduceerd voor binnenlandse en buitenlandse gasten om zijn CBDC te gebruiken. Ook buitenlandse bedrijven zullen de kneep voelen.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.