Leestijd: 2 minuten

De Russische centrale bank wil investeringen in crypto in Rusland verbieden. De centrale bank ziet het stijgende aantal cryptotransacties als een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Daarom overweegt het een crypto verbod.

Rusland piekert over crypto verbod

De centrale bank van Rusland probeert investeringen in crypto te verbieden. Dit vanwege het al lang bestaande wantrouwen van het land jegens Bitcoin en andere cryptomunten. Toekomstige transacties zouden verboden worden. Maar de huidige crypto houders zouden niet gedwongen worden hun bezit te verkopen.

Volgens de Russische autoriteiten kunnen cryptocurrencies gebruikt worden voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Hoewel het in Rusland nog steeds illegaal is om cryptocurrency transacties te doen, is het door een nieuwe wijziging wel toegestaan om in cryptocurrencies te investeren en ze via exchanges te kopen.

Zulke beperkingen zouden Ruslands huidige hausse aan retailinvesteringen in de kiem kunnen smoren. Volgens schattingen van de Centrale Bank hebben meer dan 15 miljoen Russen een crypto account aangemaakt.

De Russische regelgever is al gestart met het trefffen van maatregelen. Dit deed ze door de toegang tot andere soorten risicovolle beleggingsproducten te beperken. De lage financiële geletterdheid in Rusland en de sterke marketing van cryptobedrijven kunnen ertoe leiden dat consumenten tot risicovolle beleggingen worden verleid. Als ze in zaken als opties en derivaten willen beleggen, moeten kleine beleggers een reeks examens afleggen.

Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Centrale Bank van Rusland, vergrootte in een vrijdagse persconferentie de angst, onzekerheid en twijfel (FUD) rond de huidige stand van zaken in het land over de regelgeving voor crypto. Gevraagd naar de opkomst van digitale activa, zei Nabiullina het volgende, volgens finmarket.ru, een plaatselijk persbureau:

“U weet dat onze houding tegenover cryptocurrencies van, op zijn zachtst gezegd, scepticisme is. Daarmee samenhangen de grote risico’s voor kleine beleggers en de aanzienlijke volatiliteit voor dit soort activa. Daarnaast zijn cryptocurrencies niet transparant. Ze worden vaak gebruikt voor illegale of criminele praktijken. Daarom kunnen we beleggingen daarin niet toejuichen. Ons doel is om te voorkomen dat de Russische financiële infrastructuur gebruik maakt van cryptotransacties. Dit is heel goed te doen”.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.