De financiële industrie is de grootste industrie ter wereld. Dagelijks worden er over de hele wereld ontelbaar transacties gedaan en voor het grootste gedeelte gebeurt dit met ‘geld’. De tijd van ruilhandel is al lang achter ons. Met de nieuwe technologieën die dagelijks ontwikkeld worden kan deze financiële industrie wel eens op zijn kop gegooid worden. Bitcoin en blockchain hebben ervoor gezorgd dat er nog meer gewerkt wordt aan een nieuw systeem met veiligere en transparantere transacties. Door gebruik van de blockchain kunnen er zelfs decentrale en goedkopere transacties gedaan worden dan met het huidige financiële systeem. Het enige probleem is nog de volatiliteit van deze cryptocurrencies. Een oplossing hiervoor is de stable coin. In dit artikel gaan we dieper in op wat een stablecoin nou precies is en wat we ermee kunnen.

Wat is een stablecoin?

Kort gezegd is een stablecoin een cryptocurrency die gedekt wordt door een verzameling van andere valuta zoals bijvoorbeeld de euro en de dollar. Hierdoor wordt de waarde van een stablecoin bepaald door de waarde van al deze andere valuta samen, waardoor de prijsschommelingen minder hevig zijn. In theorie zou wanneer de euro daalt in waarde dit negatief invloed hebben op de waarde van een stablecoin die gedekt wordt door de euro. Maar doordat in veel gevallen de waarde van een stablecoin door meerdere valuta gedekt wordt zal de waarde van de stablecoin ‘gecompenseerd’ worden door de andere valuta. 

Bij Bitcoin of nagenoeg ieder ander project is de prijs afhankelijk van vraag en aanbod. Wordt de vraag in Bitcoin minder? Dan daalt hierdoor ook de waarde. Bij stablecoins kan de waarde van de dollar dalen, maar wordt dit prijsverschil opgevangen door de waarde van de euro en iedere andere valuta die verbonden zit aan de coin. Hierdoor zijn de prijsschommelingen minder en is het dus in theorie interessanter om te gebruiken als valuta. 

Vaak zie je dat een stablecoin 1:1 gedekt is door een verzameling van fiat geld zoals de euro, dollar of yen. Maar het kan in theorie ook gedekt worden door nagenoeg iedere andere asset zoals goud, vastgoed of zelfs andere cryptocurrencies. In dit artikel gaan we in op stablecoins met behulp van de research van cbinsights.

Waarom een stablecoin gebruiken?

Je kunt je voorstellen dat voor een ondernemer die cryptocurrencies wil aannemen als betaalmiddel het ongunstig is wanneer de waarde van deze crypto sterk in waarde fluctueert. Je hebt kosten die je in ieder geval moet dekken met je verkopen. Daalt de waarde van je ontvangen crypto ‘over night’ met 10%? Dan heb je in feite je producten voor 10% minder verkocht. Het tegenovergesteld is echter ook waar. Mensen die in de beginjaren van Bitcoin de munt al aannamen als betaalmiddel en dit hebben weten te bewaren (HODL) hebben hier flink van geprofiteerd. Het is echter onzeker en het kan daarom voor veel ondernemers een drempel zijn om cryptocurrency aan te nemen die volatiel is. 

Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Microsoft. Sinds 2014 accepteerden ze Bitcoin als betaalmiddel, maar zijn hier een tijd later mee gestopt omdat de prijs simpelweg te volatiel was. Dat is natuurlijk geen zekerheid waarmee je een groot bedrijf kunt runnen. 

Ook mensen die moeilijker kunnen beschikken over een bankrekening kunnen profiteren van een stablecoin. Soms werken mensen in ontwikkelingslanden in het buitenland om geld terug te sturen naar hun gezin. Voor deze mensen zorgt dit (vaak) beetje geld voor eten op de plank en je kunt er hierbij niet op gokken dat de waarde hetzelfde blijft. Met een stablecoin is de garantie er natuurlijk ook nooit 100%, maar je kunt er vanuit gaan dat de waarde stabieler blijft.

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat het voor grote bedrijven interessant is om aan de slag te gaan met een stablecoin. Het zou goed kunnen dat dit in de toekomst een groot gedeelte van het huidige financiële verkeer afsnoept. Je ziet dan ook steeds vaker dat grote bedrijven bezig zijn met een eigen stablecoin, zoals Facebook met project Libra. Maar welke verschillende stablecoin zijn er eigenlijk?

Soorten stablecoins

Er zijn verschillende soorten stablecoins die allemaal hun verschillende eigenschappen hebben, namelijk:

  • Stablecoin gedekt door fiat geld
  • Stablecoin gedekt door koopwaar
  • Cryptocurrency verbonden aan stablecoins
  • Niet gedekte stablecoins

Stablecoins gedekt door fiat geld

Dit is de meest voorkomende stablecoin. Vaak worden dit soort stablecoin gedekt door de grootste valuta zoals de dollar, euro of de pond. In principe worden deze stablecoins 1:1 gedekt door de bekende valuta. Dit betekent dat wanneer er voor 1 miljard euro aan de betreffende stablecoin in omloop is, ook 1 miljard aan valuta opgeslagen is. Iedere euro staat gelijk een 1 coin met dezelfde waarde. 

Voordelen van deze soort van stablecoin is dat het los staat van de waarde van de andere cryptocurrencies. Het wordt gedekt door ‘normale’ currencies dus ook wanneer Bitcoin naar €0 zou gaan, blijft de waarde van deze stablecoin gelijk. De bekendste stablecoin is USD Tether, daarover kun je in dit artikel meer lezen, want helemaal zonder controverse is het niet. 

Stablecoins gedekt door koopwaar

Een andere variant van een stablecoin zijn de coins die gedekt worden door koopwaar. Dit kan echt van alles zijn zoals goud, zilver of zelfs vastgoed. Ook kan de coin gedekt worden door olie of eigenlijk alles waar wij waarde aan toegekend hebben. Het idee van dit soort stablecoins is dat het gedekt wordt door tastbare producten in tegenstelling tot valuta of cryptocurrencies.

Naast dat dit soort coins hun waarde vast weten te houden, heeft het ook de potentie om in waarde toe te nemen. Zodra een stablecoin gedekt wordt door vastgoed en de waarde van dit vastgoed neemt toe zal de waarde van de coin in theorie natuurlijk ook stijgen. Ditzelfde geldt voor goud. Dit zorgt ervoor dat het ook een interessante manier is van investeren. Zo zou je een huis kunnen verkopen voor een vast aantal van de stablecoin waar iedere coin een soort aandeel is in het huis. Wordt het huis later voor meer geld verkocht? Dan is dat aandeel (je stablecoin) dus meer waard geworden. 

Het investeren in kostbare metalen zoals goud wordt hiermee ook eenvoudiger. Een stablecoin die gedekt is door goud is bijvoorbeeld Digix Gold (DGX). Je weet dat de stablecoin die je gekocht hebt gekoppeld is aan een bepaalde hoeveelheid goud. Je kunt hiermee dus investeren in goud zonder dat je hiervoor een kluis hoeft aan te schaffen om het veilig te bewaren. Dit wordt voor je gedaan door middel van de stablecoin. 1 DGX staat hier voor 1 gram goud. Iedere drie maanden wordt de kluis gecontroleerd om te checken of er nog wel genoeg goud in de opslag is om iedere DGX te kunnen dekken.

Stablecoins gedekt door cryptocurrency

Dit soort stablecoins worden zoals de titel al luidt niet gedekt door goud of de euro, maar door een (of meer) cryptocurrencies. De gedachte hierachter is dat de euro of de dollar niet decentraal is, wat nou juist de wereld van de cryptocurrency interessant maakt. Cryptocurrency is van nature meer decentraal en dit spreekt dan ook een grote groep investeerders aan. 

Dit is de meest ingewikkelde vorm van stablecoins. Vaak wordt op het eerste gezicht de waarde waarmee de stablecoin gedekt wordt weergegeven in dollars, terwijl hetgeen dat vastgezet wordt een cryptocurrency is. Het bekendste voorbeeld hiervan is Dai. Voor iedere $500 aan de stablecoin zit er voor $1000 achter de munt. Deze $1000 is echter vastgezet in Ethereum. Je kunt in de cursus van coinbase earn meer leren over hoe de Dai precies werkt en ook nog eens $20 verdienen binnen een paar minuten. Heb je nog geen account op coinbase? Maak die dan via deze link aan en ontvang bij je eerste storting $10. In dit artikel kun je lezen hoe je mee kunt doen aan de cursus en gratis DAI kunt verdienen.

Ongedekte stablecoins

Dit is misschien wel de meest interessante stablecoin. Deze coin wordt namelijk niet gedekt door een vorm van geld, koopwaar of cryptocurrency. Dit is ook het geval voor bijvoorbeeld de dollar. Lang geleden werd dit nog gedekt door goud, maar daar zijn wel al lang vanaf gestapt. Toch kunnen we er nog overal mee betalen. 

Ongedekte stablecoins werken door middel van een algoritme. Op het moment dat er veel mensen de stablecoin kopen zou de waarde flink moeten stijgen gezien de vraag en aanbod. Echter drukt het algoritme op dat moment meer van de stablecoin waardoor het aanbod groter wordt en de prijs gelijk blijft. Omgekeerd geldt hetzelfde. Daalt de interesse en wordt er veel van de stablecoin verkocht? Dan zal het algoritme juist meer van de stablecoin opkopen van de markt om de prijs ook weer gelijk te houden. 

Dit is de meest gedecentraliseerde vorm van een stablecoin, maar misschien ook wel de riskantste. Is er een gigantische crash? Dan zijn er namelijk niet genoeg middelen om genoeg terug te kopen en daalt de waarde alsnog. Deze vorm van stablecoins heeft dan ook een constante groei nodig om te kunnen blijven bestaan. 

Voordelen van een stablecoin

Er zijn veel voordelen te benoemen, maar voorop staat dat de ontwikkeling van deze concepten nog in de kinderschoenen staat. Hoewel USD Tether al veel gebruikt wordt en op plek 4 staat op coinmarketcap is het nog lang niet perfect. 

Eén van de voordelen van stablecoins en potentiële usecase is de dagelijkse betaling van consumptiegoederen. Je kunt nu met de nieuwste providers al betalen met je mobiel of contactloos betalen via de pas. Echter gaat dit nog steeds via de bank. Met een goede stablecoin kun je dus met cryptocurrency betalen en zeker weten dat je kopje koffie morgen niet ineens 2x zo duur bleek te zijn vanwege de koersschommeling. 

Het is daarnaast mogelijk om geautomatiseerde betalingen te doen met behulp van smart contracts. Heb je bijvoorbeeld werknemers over de hele wereld? Dan kun je automatische betalingen instellen voor je werknemers en dit binnen no-time verzenden zonder dat de waarde van de betaling verandert. Ook bespaar je hiermee veel geld op de fees die je via het normale financiële systeem zou moeten betalen, want gemiddeld ligt de fee voor internationale betalingen al snel rond de 7%. 

Ook is het interessant om je met behulp van een gedekte stablecocin te beschermen tegen een mogelijke crash van je eigen valuta. Verwacht je dat de waarde bijvoorbeeld gaat dalen van je eigen valuta, zoals we gezien hebben bij de Britse pond? Dan kun je deze ponden investeren in een stablecoin dat gedekt wordt door een goed of valuta waarin je meer vertrouwen heb. Zo behoudt je je eigen geld, zelfs als je valuta minder waard wordt. 

Gevaren van stablecoins

Maar het is natuurlijk niet alleen maar hosanna met dit soort munten. Een van de gevaren is de invloed van één of enkele bedrijven op de coins. Vaak worden deze stablecoins uitgegeven door een organisatie en deze heeft direct veel invloed op het netwerk. Dit is ook de reden dat Facebook enorm veel weerstand krijgt van overheden vanwege hun eigen stablecoin Libra. Ze zijn bang dat Facebook met de introductie van Libra ook aan de haal kan gaan met onze financiële gegevens, zoals ook al gebeurt is met onze persoonlijke data. 

Ook is er een gevaar, zoals gebleken bij Tether, dat de stablecoin toch niet 1:1 gedekt is. In de praktijk bleek een tijd geleden dat het project maar voor ongeveer 70% gedekt is en dit staat natuurlijk haaks op het principe van een stablecoin.

Conclusie

Zoals gezegd staat de ontwikkeling van de verschillende stablecoins nog in de kinderschoenen en is het zeker interessant om in de gaten te houden. Iedere variant van een stablecoin heeft zo z’n voor- en nadelen en het blijft gissen hoe dit hele verhaal zich zal ontwikkelen. Ben je bang dat er straks een crash aankomt? Dan kan het interessant zijn om in ieder geval een gedeelte van je portfolio te investeren in een stablecoin. Wil je liever speculeren op de prijs van bijvoorbeeld Bitcoin? Dan neem je de volatiliteit voor lief. Stablecoins als Tether worden op veel plekken verkocht, zoals bijvoorbeeld op Binance. Je kunt hier direct een account aanmaken. Lees hier meer over het kopen van Bitcoin en andere cryptocurrency. In dit artikel lees je meer over de Bitcoin koers.

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?