Supply chain management wordt steeds belangrijker. Consumenten willen weten waar hun producten vandaan komen en of het wel eerlijk gemaakt wordt. Dit is een grote uitdaging voor bedrijven, omdat producten soms een lange reis afleggen voordat het bij de consument is. 

Het is wel duidelijk dat veel grote bedrijven met blockchain aan de slag gaan voor financiële dienstverlening. Echter zal blockchain technologie ook steeds vaker gebruikt gaan worden in de supply chain. Bedrijven die hier niet in mee gaan zullen het moeilijk krijgen in de toekomst.

Hoe verbetert blockchain supply chain management?

Een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om blockchain technologie te gebruiken voor de supply chain (bevoorradingsketen) is transparantie. Data die eerder niet beschikbaar was kan nu met een simpele scan toegevoegd worden aan het product.

Prijsdata, maar ook de datum waarop bijvoorbeeld een vis gevangen is, op welke locatie dit is gebeurd en welke weg het heeft afgelegd naar de supermarkt. Een goed voorbeeld hiervan is dit onderzoek naar het volgen van tonijn via de blockchain.

Vissers is Indonesië registreren met een simpele SMS hun vangst en geven hiermee een unieke ID mee aan de vis. Deze vis kan vervolgens over de hele supply chain gevolgd worden. Jij als consument kunt in de winkel met behulp van een RFID sticker direct zien waar je vis vandaan komt.

Dit zou in theorie dus voor alle producten kunnen. Hierdoor weet je zeker dat je producten zoals koffie en bananen ook echt van een fair trade boerderij komen bijvoorbeeld. Dit scannen kun je gewoon doen met je smartphone en de data zal direct opgehaald worden vanaf de blockchain.

Tonijn volgen op de blockchain
Tonijn volgen op de blockchain

Supply chain tracking in gebruik

Het lijkt misschien nog een beetje toekomstmuziek, maar het volgen van producten op de blockchain wordt al gebruikt en getest. Zo is de use-case van Walmart hier een goed voorbeeld van.

Walmart gebruikte blockchain technologie om in eerste instantie twee producten te volgen op de blockchain. Mango’s die verkocht worden op de Amerikaanse markt en varkensvlees verkocht in China. 

Het was eerder erg moeilijk om te controleren waar een rotte lading mango’s vandaan kwam bijvoorbeeld. Het kon dagen duren om te achterhalen waar het precies vandaan kwam en in de tussentijd kost dit niet alleen geld voor Walmart, maar ligt het rotte product ook in de schappen.

De test was positief en de tijd die nodig was om de producten gedurende de test te achterhalen werd teruggebracht van ongeveer 7 dagen naar 2,2 seconden!

Wat het varkensvlees in China betreft was het met behulp van blockchain mogelijk om de certificaten toe te voegen aan de producten. De afnemers konden hiermee direct zien dat het vlees volgens alle richtlijnen was geproduceerd en dit verhoogd het vertrouwen in de producten.

https://www.youtube.com/watch?v=SkIZ51IXbaE

Supply chain management & blockchain een goede match

De toepassingen van blockchain zijn oneindig en het is wel duidelijk dat het goed samen gaat met supply chain management. Niet alleen biedt het voordelen voor de bedrijven zelf, maar ook consumenten weten hiermee precies waar hun producten vandaan komen. Of alle richtlijnen zijn gevolgd wat betreft transport en of het daadwerkelijk gaat om producten van een fair trade boerderij.

Er zijn verschillende projecten die zich bezig houden met precies deze use-case voor ogen, zoals: VeChain, Waltonchain en Ambrosus. Projecten als ARK werken eraan de data tussen deze verschillende blockchains voor elkaar toegankelijk te maken, zodat er samen een volledig nieuwe manier van supply chain management op de blockchain mogelijk wordt.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.