Leestijd: 3 minuten

Als je wilt handelen in cryptocurrency of gewone aandelen zijn er verschillende manieren om je keuzes te onderbouwen. De een gaat af op fundamenteel onderzoek en de ander bepaald keuzes door het doen van technische analyse. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niets een vaste wetenschap is.

Je kunt je onderzoek nog zo goed gedaan hebben, maar op het moment dat er externe factoren aantreden zoals het Coronavirus zal de markt veranderen. 

Wel kun je met behulp van Bitcoin technische analyse onderbouwde keuzes maken. Het geeft je een houvast en biedt je een methode om de toekomstige markt te voorspellen. In dit artikel gaan we in op technische analyse.

-> Volg hier direct een cursus Technische Analyse

Wat is Technische Analyse?

Technische analyse is een techniek die wordt gebruikt om de toekomstige bewegingen van de markt te voorspellen. Het wordt ook wel ‘charting’ genoemd. Deze techniek is niet alleen te gebruiken voor de cryptocurrency markt, maar wordt nog meer gebruikt om de koersen op de reguliere aandelenmarkt te voorspellen. 

Bij technische analyse wordt gezocht naar patronen in de historische koers om de toekomst te voorspellen. De aanname is hierbij dat de koersbewegingen uit het verleden zich zullen herhalen en niet willekeurig zijn. Weet jij op de juiste manier in te spelen op deze koersbeweging, dan kun je hier dus je voordeel mee doen. 

Een belangrijke factor bij technische analyse (in crypto) en de koersbewegingen is de psychologie van handelaren. De markt reageert namelijk op emotie, het vraag en aanbod principe. Omdat veel mensen naar dezelfde indicatoren kijken kun je ervan uitgaan dat veel mensen ook op dezelfde manier reageren met hun trades. 

Op het moment dat je als handelaar een bepaald patroon ontdekt kun je dus een (ver)koop order plaatsen met de verwachte koersschommeling in je achterhoofd. Heb je een goede voorspelling gedaan, dan maak je dus winst met je trade. 

Hoe meer volume er in de markt is, hoe beter Technische Analyse in de wereld van crypto tot zijn recht komt. Is er maar weinig volume? Dan kan de koers namelijk eenvoudig beïnvloed worden door een (onvoorspelbare) partij. Ben je aan het handelen in een markt met miljarden aan volume, dan is de koers minder eenvoudig te beïnvloeden en daarom beter te voorspellen.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Indicatoren en signalering

Bij Technische Analyse wordt er gebruik gemaakt van indicatoren. Het doel is om trends in de markt te ontdekken om zo de toekomstige prijs te kunnen voorspellen. Soorten indicatoren zijn bijvoorbeeld de gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen (200 day average) of de ‘Simple Moving Average’ waarbij gekeken wordt naar de slotkoers over een bepaalde periode. 

Een andere indicator is de RSI, de Releatieve sterkte index. Hierbij wordt gekeken naar het sentiment of momentum in de markt. Hier wordt een wiskundige formule op losgelaten om te bepalen of er op de markt op dit moment te veel gekocht of verkocht wordt. Met andere woorden, of een asset overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. 

Zo zijn er nog tal van indicatoren die gebruikt wordt voor het signaleren van het juiste instap of uitstap moment. De RSI bijvoorbeeld is een waarde weergegeven van 0 tot 100. Op het moment dat de waarde een score van minimaal 70 heeft, wordt dit traditioneel gezien als overgewaardeerd. Hier kun je je voordeel mee doen door op dat moment te verkopen. 

Inkopen kun je bijvoorbeeld doen op het moment dat de RSI op een score van onder de 30 staat. Op dat moment is de asset volgens traditionele richtlijnen ondergewaardeerd.

Kritiek op technische analyse

Belangrijk bij Technische Analyse is wel om te begrijpen dat niets een vaste wetenschap is, helemaal Technische Analyse niet. Je kunt er zeker je voordeel mee doen, maar externe factoren kunnen de markt beïnvloeden, terwijl je dit niet ziet aankomen zoals de recente Coronacrisis heeft laten zien. 

Technische Analyse werkt alleen maar omdat grote groepen mensen naar dezelfde indicatoren kijken om te handelen. Dit betekent concreet dat als genoeg mensen ‘handelen’ met dezelfde factoren, hun bevindingen wel uit zullen komen. Iedere handelaar heeft zijn eigen strategie en gebruikt zijn eigen indicatoren dus dit gaat niet helemaal op. Echter gelden over het algemeen wel dezelfde principes. 

Hoe meer mensen dus gebruik gaan maken van technische analyse (in de crypto wereld), hoe beter de markten te voorspellen zijn onder normale omstandigheden. 

Cursus technische analyse

Technische Analyse is lastig, laat staan in de wereld van Bitcoin en cryptocurrency. Het is dan ook aan te raden een cursus te volgen voordat je er mee aan de slag gaat met je geld. Het is zonde om de verkeerde indicatoren te gebruiken en om zomaar iets te doen. Dit gaat je veel geld kosten.

Een cursus technische analyse kan je helpen een begin te maken en de wereld van TA. Hieronder vind je een TA cursus overzicht met Nederlandse TA opleidingen:


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.