Tezos is een cryptocurrency project dat self-governance hoog in het vaandel heeft staan. Het doel van Tezos is dan ook ambitieus: namelijk de eerste zelfsturende, decentrale cryptocurrency worden. Veel crypto projecten zijn op de een of andere manier nog afhankelijk van een centrale partij of een aantal core-developers, maar bij Tezos wordt het gestimuleerd om volledig bestuurd te worden door de gemeenschap.

Tezos wordt sinds 2014 ontwikkeld door Arthur Breitman en Kathleen Breitman en een team van core-developers. In dit artikel gaan we in op deze self-governance maar ook op de Tezos koers en de prijsvoorspellingen.

Hoe werkt Tezos?

Er zijn een aantal belangrijke factoren te noemen die Tezos en de XTZ coin onderscheiden van andere projecten zoals Ethereum. Deze punten zijn in een aantal sectoren op te delen, namelijk: Governance, Consensus en formal verification.

Governance

Het verschil tussen Ethereum en Tezos heeft voor een gedeelte te maken met de manier waarop de richting voor het project bepaald wordt. Bij Tezos wordt gebruik gemaakt van on-chain governance. Dit betekent dat er wijzigingen doorgevoerd kunnen worden aan de code zonder dat hiervoor een hardfork nodig is.

Bij een hardfork wordt de oude code als het ware opgesplitst in twee nieuwe codes. Eén die doorgaat op de oude manier en één die met de nieuwe wijzigingen doorgaat. In principe werkt dit, maar het zorgt wel voor een aantal problemen.

Voorbeelden hardfork

Zo is in het verleden bij Ethereum een hardfork geweest waardoor Ethereum Classic is ontstaan. Het nadeel hieraan was dat ook de userbase opgesplitst is en dit kan funest zijn voor een cryptocurrency project. Hoe meer mensen het project gebruiken, hoe beter dit over het algemeen is. 

Een ander goed voorbeeld van een hardfork is bijvoorbeeld de splitsing die Bitcoin al vaker meegemaakt heeft met bijvoorbeeld Bitcoin Cash. De ontwikkelaars konden het niet eens worden over de richting van Bitcoin en hebben daarom vanaf een bepaald moment de code opgesplitst en hun eigen wijzigingen doorgevoerd. 

Governance bij Tezos

Bij Tezos wordt deze governance, het bepalen van richting, onchain gedaan. Dit betekent concreet dat ontwikkelaars een proposal in kunnen dienen voor een wijziging. In het voorstel staat de wijzigingen die de ontwikkelaar wil maken, maar ook de vergoeding die hij hiervoor nodig denkt te hebben. De mensen die XTZ bezitten kunnen vervolgens op de proposals stemmen en zo wordt er democratisch besloten welke richting het project op gaat. 

Een ander bijkomend voordeel hiervan is het incentive dat hiermee gecreëerd wordt. Doordat ontwikkelaars hun eigen voorstellen in kunnen dienen en hiervoor ook een vergoeding kunnen vragen wordt het gestimuleerd om aan het project te werken. Ook zorgt dit ervoor dat ontwikkelaars niet meer afhankelijk zijn van giften of een decentrale partij om hun werk te kunnen doen. Het wordt volledig bekostigd en geregeld door de Tezos gemeenschap zelf. 

Consensus

Consensus is de manier waarop de transacties op het netwerk gecontroleerd worden. Bij Bitcoin gebeurt dit bijvoorbeeld met minen (proof of work). Het voordeel hiervan is dat het enorm veilig is, al slurpt het veel energie. Ook bij Ethereum wordt er op het moment gebruik gemaakt van PoW, maar wordt er gewerkt om dit te veranderen naar Proof of Stake. 

Proof of Stake is een vorm van virtueel minen waarbij de coins die je bezit als het ware zorgen voor de rekenkracht, zoals mining apparatuur dit doet bij mining. Het voordeel van Proof of Stake is dat er aanzienlijk minder energie nodig is om transacties te kunnen controleren. Je kunt hier meer lezen over de verschillen tussen Proof of Work en Proof of Stake.

Tezos DPoS

Tezos maakt voor de consensus gebruik van Delegated Proof of Stake, zoals ook ARK doet. Het verschil tussen ARK en Tezos is echter dat bij Tezos mensen er ook voor kunnen kiezen om zelf een node te runnen, hier is echter een hoge hoeveelheid XTZ voor nodig.

Bij Delegated Proof of Stake kun je als het ware je coins (in dit geval XTZ) beschikbaar stellen aan een delegate. Deze persoon is verantwoordelijk voor de consensus en de controle van transacties en is dus ‘virtueel aan het minen’. Stel jij je coins beschikbaar aan een delegate? Dan doe je dat door middel van een vote. Door de vote kan de delegate jouw saldo XTZ gebruiken om zo extra mining kracht te krijgen. In ruil hiervoor ontvang jij een gedeelte van de mining beloning. DPoS wordt dan ook vaak gebruikt om een passief inkomen te genereren, zoals je ook in dit artikel kunt lezen

Een delegate bij Tezos wordt een Baker genoemd en op deze site kun je een overzicht vinden met de proposals en de verschillende Bakers. Per baker kan de beloning die ze uitkeren verschillen dus je doet er goed aan dit eerst te bestuderen.

Formal verification

Formal verification wordt veel gebruikt bij smart contracts. Dit is een manier om door middel van code te kunnen controleren of een smart contract ‘correct’ is. De taal waarin Smart Contracts geprogrammeerd worden bij Tezos is ‘Michelson’. De formal verification is een manier om een groot aantal fouten in de code/contracten te kunnen ontdekken. Aan de contracten zit vaak geld (XTZ) verbonden en het is dan ook zonde als hier fouten in staan waardoor iemand ermee aan de haal kan gaan. Het zorgt er als het ware voor dat je kunt controleren of een smart contract zich gedraagt zoals het hoort. 

Tezos koers verwachting

Er is veel geschreven over Tezos en de Tezos koers. Dit komt omdat het niet allemaal even soepel is verlopen. In het verleden is er veel geld opgehaald tijdens de ICO (waarover later meer), en de controle over deze middelen bracht veel teweeg.

De twee co-founders (breitman) waren niet de beheerder van de Tezos foundation en hiermee het opgehaalde geld. Er doen verhalen de ronde dat deze grote som geld intern voor problemen hebben gezorgd en dit heeft het project een vertraging van maanden opgeleverd. Ook hebben ze te maken gekregen met een rechtszaak vanwege de regelgeving rondom het ophalen van zoveel geld. Dit soort zaken zijn natuurlijk niet goed geweest voor de Tezos koers.

Aan de andere kant zijn deze problemen relatief snel weer opgelost en zijn er in de tussentijd nieuwe samenwerkingen aangegaan. Zo staat Tezos op Coinbase en in de Coinbase wallet en hebben ze recent nog een samenwerking gesloten met een van de grootste investeringbanken van Brazilie. Hieruit kun je opmaken dat de mensen die werken aan het project in ieder geval nog altijd positief zijn en dit wekt vertrouwen. De Tezos koers verwachting is dan ook positief.

Historische Tezos koers

In 2017 was de Tezos ICO een van de meest gehypte ICO’s van het jaar. Er is binnen twee weken tussen 1 en 14 juli 2017 ruim $228 miljoen dollar opgehaald. Dit was ongeveer 10x zoveel als gehoopt. Mensen konden in die tijd XTZ kopen voor $0,47 dollar en het heeft sindsdien een aardige return gemaakt op de Ethereum investering, ongeveer x2.19. De actuele Tezos koers vind je hier:

Tezos prijs voorspelling 2019 – 2028

Er zijn veel voorspellingen gedaan over de Tezos koers. Tijdens de problemen in het verleden rondom de rechtszaak waren er veel mensen die dachten dat Tezos zou verdwijnen. Echter zijn er inmiddels ook een stuk positievere voorspellingen gedaan. Met name de self-governance en de on-chain consensus wordt gezien als een positief punt van het project.

Voorspellingen voor Tezos voor 2019 schommelen dan ook tussen de $0,593 en $1,54 ($ 1,74) voor het einde van het jaar. De XTZ voorspelling voor 2020 varieert van $1,54 tot $2,01 ($ 4,22). De koers voorspelling voor 2025 is zelfs nog positiever. Deze varieert tussen de $1,67 en de $9,01.

Het belangrijkste om te onthouden is dat niemand met zekerheid kan voorspellen wat een koers gaat doen. Zoals je investeert wat je kunt missen kan het wel eens een interessante toevoeging zijn voor je portfolio.

Enkele andere Tezos voorspellingen die we gevonden hebben zijn:

2021: $ 3,89
2022: $ 4,46
2023: $ 8,49
2024: $ 6,84
2025: $ 8,36
2026: $ 9,30
2027: $ 10,07
2028: $ 11,37

Tezos kopen

Wil je nou ook Tezos kopen om toe te voegen aan je portfolio? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Mijn review over Bitvavo vind je hier. Op de exchange is nu ook een actie waarbij je na aanmelding via onderstaande link de eerste week je eerste €1000 aan fee niet hoeft te betalen.

  1. Geld storten met iDeal
  2. Omzetten naar je gewenste crypto
  3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Je XTZ veilig bewaren

Nu je Tezos gekocht hebt moet je het natuurlijk ook veilig bewaren. Hiervoor kun je een hardware wallet gebruiken zoals de Ledger Nano S, want Tezos wordt ondersteund door onder andere Ledger. Hiermee bewaar je je crypto altijd los van het internet, waardoor je zeker weet dat hackers er niet mee aan de haal gaan. Mijn review over de Ledger vind je hier.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.