Het mag duidelijk zijn dat Bitcoin en andere cryptocurrencies erg gewild zijn bij hackers. Het is op CurrentCrypto dan ook al vaak genoemd dat het erg belangrijk is je Bitcoin veilig te bewaren. De veiligste manier is hiervoor een hardware wallet met goede beveiliging van je recovery phrase.

Met een hardware wallet zoals de Ledger Nano S, de Ledger Nano X of een Trezor bewaar je de private key van je crypto los van het internet. Deze private key is als het ware het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot je Bitcoin. Maar alleen met een hardware wallet ben je er nog niet wil je helemaal veilig zijn.

Het bewaren van je recovery phrase

Zoals ik al eerder aangegeven heb bewaar je met een hardware wallet de private key van je crypto los van het internet. Met deze maatregel voorkom je dat hackers bijvoorbeeld een exchange met jouw Bitcoin kunnen bestelen. Doordat je je eigen private keys in beheer hebt zijn deze volledig veilig. Maar ook van deze hardware wallet dien je een backup te maken en dit gebeurt met behulp van een recovery phrase (seed).

Want heb je er wel eens over nagedacht wat er gebeurt met een huisbrand? Of wat gebeurt er als je komt te overlijden of je Ledger wordt gestolen?

Wat is een Recovery phrase?

Een recovery phrase is een reeks woorden die gebruikt kan worden als backup. Bij het instellen van bijvoorbeeld een Ledger Nano X wordt je tijdens de installatie een reeks woorden getoond.

Het is erg belangrijk om deze woorden over te nemen en op te schrijven. Gebeurt er namelijk iets met je Ledger? Dan kun je met deze reeks woorden alle private keys opgeslagen op je hardware wallet weer herstellen.

Deze reeks woorden bestaat vaak uit 12 of 24 woorden en is als het ware het unieke wachtwoord voor al je private keys.

Bitcoin recovery phrase

Tips voor het bewaren van je recovery phrase

  • De aller belangrijkste tip, en ook de meest logische, is om je recovery phrase goed op te schrijven. Controleer goed of je de woorden juist overneemt en schrijf dit in een duidelijk handschrift. Ook over een aantal jaar moet jij dit nog kunnen lezen. Vaak krijg je er van bijvoorbeeld Ledger een papier bijgeleverd met precies 24 vakjes, voor ieder woord één.
  • Ten tweede doe je er goed aan nog minstens één extra kopie te maken van je lijst met woorden. Bewaar deze ook op een andere locatie dan de eerste kopie. Breekt er bijvoorbeeld brand uit in je huis? Dan is de kans aanwezig dat je je Ledger en recovery phrase verliest en daarmee alle crypto die je hebt opgeslagen op de hardware wallet. Bewaar je een extra kopie op een andere locatie? Dan is er niets aan de hand. Je schaft gewoon een nieuwe hardware wallet aan en gebruikt je recovery phrase om al je Bitcoin weer terug te halen.
  • Schrijf een brief met daarin de pin-code voor je hardware wallet, je recovery seed en instructies hoe dit te gebruiken is. Het is natuurlijk zonde dat wanneer er onverwacht iets met je zou gebeuren, je nabestaanden geen flauw idee hebben wat ze met je hardware wallet moeten doen. Door eenvoudige instructies achter te laten weet je zeker dat bijv. je kinderen in geval van nood iets met je Bitcoin kunnen doen. Wees er natuurlijk wel voorzichtig mee aan wie je dit geeft.

Vaak is eenvoud in deze situaties het beste. Er zijn mensen geweest die hun private keys in ringen lieten graveren. Of enorm complexe beveiligingsmaatregelen genomen hebben door middel van computer programmeren. Of zelfs lieten tatoeëren. Maar dit is vaak overdreven en niet nodig. Maak gebruik van bovenstaande tips en je bent beschermd tegen de belangrijkste oorzaken van verloren Bitcoin. Het is natuurlijk zonde om er na een stijging van de Bitcoin koers achter te komen dat iemand er mee vandoor is gegaan.

cryptotag
De CryptoTag

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.