Tor is een gratis en open-source software dat gebruikt kan worden om anoniem te surfen op het internet. Het tor netwerk komt voort uit een project genaamd ‘The Onion Router’, vandaar ook het logo van een ui. Maar wat is dit tor netwerk nou precies, hoe werkt een tor browser en wat kan ik ermee?

Tor netwerk

Zoals gezegd is het Tor netwerk een open-source software dat gebruikt kan worden om anoniem op het internet te surfen. Het netwerk heeft zijn naam te danken aan de manier waarop het werkt.

Wanneer je surft op het internet zijn bepaalde gegevens van je te achterhalen zoals je locatie en je ip-adres. Met deze gegevens is het te achterhalen waar iemand vandaan komt en kan het dus gebruikt worden om gebruikers van het internet te volgen.

Het Tor netwerk is een software dat het mogelijk maakt om deze gegevens te verbergen en daardoor anoniem te surfen op het internet. Door jouw gegevens te laten leiden langs veel verschillende servers, is het niet mogelijk om te achterhalen welke gegevens bij wie horen. Deze verschillende servers worden wel vergeleken met de verschillende lagen die een ui heeft, vandaar de naam en het logo.

Op het ‘normale’ internet kan iedereen direct zien welke gegevens er verbonden zijn aan welke computer of zoekopdracht. Maar door het Tor netwerk worden al deze gegevens verborgen door ze langs veel verschillende servers te sturen, waardoor je niet bang hoeft te zijn om gevolgd te worden op het internet. Hoewel het de veiligste manier is om te surfen, is het nooit 100% zeker dat ze je niet kunnen achterhalen. Maar dit heeft meestal met andere zaken te maken, en niet met het Tor protocol.

Het Tor netwerk wordt daarom ook door veel bekenden uit de tech wereld gebruikt, zoals bijvoorbeeld Wikileaks en Edward Snowden. Het Tor netwerk zorgt ervoor dat hun eigen gegevens, zoals locaties waar ze zich verbinden niet te achterhalen zijn.

Tor netwerk

Toepassingen van het Tor netwerk

Op het Tor netwerk kunnen ook websites gemaakt worden die niet op het reguliere internet getoond worden. Dit wordt ook wel het deep web genoemd. En omdat niemand precies weet hoe groot het deep web nou is, zal waarschijnlijk ook nooit helemaal duidelijk worden wat er allemaal te doen is. Naar schatting is beslaat het internet zoals we dat kennen ongeveer 4% van het alle activiteit op deze netwerken. 96% is dus deep web waar we normaal geen toegang tot hebben.

Dit Tor netwerk heeft ervoor gezorgd dat het deep web ook gebruikt wordt voor dingen waar geen ruimte voor is op het internet zoals wij dat kennen. Dit gedeelte van het deep web wordt het dark web genoemd. Een hele bekende toepassing was bijvoorbeeld de Silk Road. Een online marktplaats waar tot zijn sluiting door de FBI in 2013 online gehandeld kon worden is drugs. Het was een soort webwinkel waar iedereen zijn producten op kon toevoegen, ongeacht wat het was. Veel drugsdealers maakten hiervan gebruik en de belangrijkste valuta was hier Bitcoin.

Tor browser

Om op het Tor netwerk te kunnen dien je gebruik te maken van een Tor browser. Dit is een internet browser die ervoor gemaakt is ook de websites van het dark web weer te geven. Er zijn tal van Tor browsers die hiervoor gebruikt kunnen worden.

De Tor browser werkt als een normale browser en ziet er ook hetzelfde uit. Het grote verschil is dat het zowel normale websites kan bezoeken over het reguliere internet protocol als websites gemaakt op het Tor protocol. Een van de manieren om op het Tor netwerk te komen is via de Tor browser die ingebouwd is in de Brave Browser.

Je kunt in normale browsers een nieuw venster openen of zelfs een incognito venster. In de Brave Browser heb je de mogelijkheid om ook een Tor venster te openen. In deze browser surf je dus anoniem op het internet door middel van Tor netwerk en de Tor browser geïntegreerd in Brave. Je kunt de Brave Browser hier downloaden.

Herkomst Tor

Het Tor netwerk is in de jaren 90 ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Het doel van het Tor netwerk was om communicatie met gevoelige informatie veilig te laten verlopen. Door gebruik te maken van het Tor netwerk en een Tor browser was het voor de ‘vijand’ een stuk moeilijker om gegevens te onderscheppen en te achterhalen waar het vandaan kwam.

Wees voorzichtig op het Tor netwerk

In 2004 verscheen de eerste versie van Tor netwerk voor het grote publiek. Sindsdien heeft het veel toepassingen gehad en voor veel nieuws gezorgd.

Het is erg positief dat mensen gebruik kunnen maken van deze Tor browser om anoniem gebruik te maken op het internet. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat het misbruikt is door criminelen en mensen met slechte intenties.

Zo wordt het Tor netwerk gebruikt om drugs te verhandelen. Je kunt er veel 18+ materiaal vinden en zelfs neppe paspoorten bestellen. Je moet echter wel weten hoe je deze aanbiedingen kunt vinden. Het Tor netwerk en de Tor browser werken net wat anders dan een normale browser.

Zo zijn op het reguliere internet veel zoekmachines aanwezig en de webpagina’s beter geïndexeerd. Omdat het op het Tor netwerk vaak om illegale producten gaat is dit anders. Je moet specifieke links weten te vinden om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een illegale webwinkel. Een site die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld deze. Hou er rekening mee dat je echt van alles kunt vinden en dat dit illegaal is. Het is dus verstandig niet zelfstandig op onderzoek te gaan op het netwerk, want je weet nooit wat je tegen gaan komen en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

De Brave Browser kun je gebruiken als Tor browser, maar geeft nooit een 100% zekerheid dat je anoniem bent. Er zijn altijd manieren om toch je identiteit te achterhalen. Dus doe geen illegale dingen, want je weet nooit of je ontdekt wordt.

Veiligheid Tor browser

Je hebt een Tor browser nodig om op het Tor netwerk te komen. Maar zelfs dan is je veiligheid nog niet gegarandeerd. Er zijn zaken bekend waarbij persoonsgegevens buit zijn gemaakt, zelfs met een Tor browser. Dit is dan ook de reden dan sommige mensen Tor gebruiken in combinatie met een VPN verbinding.

Wat is VPN?

Een VPN verbinding is een beveiligde verbinding voor je internet verkeer. Als je een normale website wilt bezoeken moet je een verzoek doen naar de server waarop de site staat. Dit doet je internet browser automatisch voor je. Maar in theorie is deze informatie stroom van en naar jou computer te onderscheppen. Hiermee worden persoonsgegevens buitgemaakt. Een VPN verbinding is een extra laag beveiliging voor deze informatie stroom.

Het verzoek voor informatie wordt versleuteld en via verschillende servers verzonden. Het wordt hiermee lastiger om de informatie te onderscheppen. Ook kan hiermee de locatie van waar je het verzoek doet op het internet verborgen worden.

Een voorbeeld van hoe je VPN kunt gebruiken is bijvoorbeeld een streamingdienst. Niet in ieder land heb je het recht om hetzelfde materiaal te bekijken. Omdat uit jouw verbinding met de streamingdienst blijkt dat je uit Nederland komt, krijg je alleen materiaal te zien dat mag in Nederland.

Als je een VPN gebruikt kun je bijvoorbeeld instellen dat het weergeeft dat je uit Amerika komt. Zo zou je in theorie nu het materiaal kunnen die normaal alleen daar toegankelijk zijn.

Tor en VPN

Zoals gezegd is het mogelijk om deze twee technieken samen te gebruiken. Dit zorgt voor de maximale beveiliging. Je kunt zo bijvoorbeeld via een VPN verbinding en Tor netwerk betreden. Dit zorgt ervoor dat niemand erachter komt dat jij überhaupt op het Tor netwerk zit. Ga je zonder VPN op het Tor netwerk, dan is dit nog te zien voor een internet provider. Dit is een van de providers van een VPN verbinding waar je gebruik van kunt maken.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.