Leestijd: 5 minuten

Meest recente update: 13 november 2022 by Kaj

Privacy op de blockchain is altijd al een onderwerp geweest dat veel stof doet opwaaien. Aan de ene kant heb je de mensen die hun financiële transacties geheim willen houden, bijvoorbeeld mensen die anoniem willen blijven of criminelen. Aan de andere kant heb je de wet- en regelgevers die juist van deze anonimiteit af willen en dit als een gevaar zien. Toch is privacy een belangrijk goed en dat is de reden dat Tornado Cash in het leven geroepen is.

In dit artikel nemen we daarom Tornado Cash onder de loep. We gaan in op de Tornado Cash verwachting, de werking van de privacy functies en de potentie voor de toekomst. We hopen je hiermee een beter beeld te geven van het project en de TORN coin.

UPDATE: Tornado Cash zit in de problemen met de regelgevers. Ontwikkelaars en oprichters zijn opgepakt met aanklachten rondom witwassen en het faciliteren hiervan.

Wat is Tornado Cash?

Tornado Cash is een privacy oplossing gemaakt voor Ethereum gebaseerd op de zkSNARKs technologie. Via het netwerk is het mogelijk om transacties te mixen zodat dat de oorspronkelijke verzenden niet te achterhalen is. 

De werking doet wel een klein beetje denken aan een decentrale exchange als je het voor het eerst leest. Gebruikers kunnen Ethereum storten op een smart contract in een liquidity pool. Uit deze pool kan vervolgens Ethereum opgenomen worden, maar doordat het uit een pool komt is het niet te achterhalen wie de oorspronkelijke verzender is.

Een praktisch voorbeeld van de werking in dit geval is bijvoorbeeld gestolen tegoeden van een hacker. Als een hacker 1000 Ethereum steelt moet dit op een gegeven moment weggesluisd worden, op de blockchain is namelijk iedere transactie precies volgen. 

De hacker zou in dit geval een storting kunnen doen via Tornado Cash en het via de mixer kunnen opnemen in verschillende andere wallets. Doet de hacker dit slim en niet in één transactie van 1000 ETH, dan is het niet te achterhalen welke wallets nu bij de crimineel horen. Iedereen neemt namelijk ETH op uit dezelfde liquidity pool en van het adres van het smart contract.

Over het algemeen willen we natuurlijk dat hackers hun verdiende loon krijgen en gevolgd kunnen worden. Dat betekent alleen niet dat projecten als Tornado Cash geen bestaansrecht hebben. Ook voor mensen die problemen hebben met de overheid zouden dergelijke diensten handig kunnen zijn.

Je zou hierbij kunnen denken aan mensen als Julian Assange van Wikileaks bijvoorbeeld. Amerika zit achter hem aan en dwingt ook betaalproviders om de donaties stop te zetten. Door het gebruik van functionaliteiten als Tornado Cash en de TORN coin kan Assange in dit geval in theorie zijn donaties beschermen zodat het niet achterhaald kan worden.

Ook in landen waar veel censuur is of waar mensen geen kritiek op de overheid mogen hebben kun je privacy goed gebruiken. Je eigen privacy, maar natuurlijk ook die van je financiën. In die gevallen is het goed om een aantal adressen achter de hand te hebben waarvan niemand het bestaan weet. 

De Tornado Cash coin is de token op het netwerk die gebruikt wordt voor het besturen. Gebruikers kunnen de TORN token kopen om mee te beslissen over de koers van het project, maar ook om te staken. Door het smart contract de voorzien van liquiditeit verdienen gebruikers Anonymity Points (AP). Hebben je tegoeden genoeg blocks geholpen? Dan kun je deze AP omwisselen voor Tornado Cash coins (anonymity mining). 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Tornado Cash koers

De TORN coin bestaat nog niet zo lang, het project bestond eerst als een tool zonder een governance token. In februari 2021 werd er een airdrop gehouden waarbij 500.000 tokens (5% van de totale supply) werd uitgedeeld aan vroege gebruikers. 10% van alle tokens zijn aan de kant gezet voor anonymity mining en 30% wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het project. De overige 55% zit in de treasury en wordt in de komende 5 jaar langzaam vrijgegeven voor verdere ontwikkelingen aan het protocol.

De eerste notering van de Tornado Cash koers op coinmarketcap was op 9 februari 2021. Direct na de airdrop ging de koers hard omhoog om niet veel later weer in te zakken. Sindsdien lijkt de koers relatief rustig te bewegen, al heeft het nog niet veel tijd gehad om zich te bewijzen. 

In de afgelopen 24 uur was het koersverschil van de TORN token -4.50%. Het is goed om deze koers in de gaten te houden. Weet je precies hoe deze beweegt over een langere periode? Dan kun je er namelijk trends in ontdekken en hiervan profiteren. Hieronder vind je daarom de Tornado Cash koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Tornado Cash verwachting 

Het is erg lastig om een exacte Tornado Cash koers verwachting te doen. Er zijn zoveel factoren die hier invloed op kunnen hebben. Bijvoorbeeld de use-case, maar natuurlijk ook de eventuele tegenwind die het project kan krijgen door de privacy-eigenschappen.

Wat betreft de use-case is deze zoals we al aangaven interessant. Voor criminelen, maar ook voor mensen die hun tegoeden kosten wat kost willen beschermen. In het geval van een Wikileaks of andere klokkenluiders kan dit heel waardevol zijn. 

Dit is dan ook precies de reden dat overheden of andere regelgevers wellicht minder enthousiast zijn over Tornado Cash en haar privacy functies. Je hoort de verhalen over het ‘beschermen van criminelen’ nu al. Desondanks lijkt het erop dat de Tornado Cash crypto verwachting positief is, juist om de privacy redenen.

Hiermee moet wel gezegd worden dat de TORN koers nog niet lang genoeg zijn werk heeft kunnen doen om hier met zekerheid iets over te zeggen. Blijft het project zich ontwikkelen en weet de TORN coin hét privacy project te worden op Ethereum? Dan maakt dit de Tornado Cash verwachting hoog. Meer historische koers data vind je hieronder:

* Currency in USD
Historical Price for Tornado Cash
DateOpenCloseHighLowVolume

Tornado Cash voorspelling 

Het is erg moeilijk om een Tornado Cash verwachting voor 2023 te doen. Zoals ik al aangaf zijn er veel factoren die hierin doorslaggevend kunnen zijn. Je vindt echter op het internet wel een hoop voorspellingen. Die moet je overigens allemaal met een korrel zout nemen.

Het is veel verstandiger om zelf onderzoek te doen naar het project en niet te vertrouwen op een mening van iemand die je niet kent. In de afgelopen zeven dagen was het koersverschil van de TORN token -23.24%. Voor een belegging voor de lange termijn kun je alleen beter verder vooruit kijken.

Belangrijk hierbij is de schaarste. Hoeveel tokens zijn er al uitgegeven? Dit doe je door de huidige supply (3,810,551 TORN) te vergelijken met de maximale supply (9,999,998 TORN). Hoe meer tokens er al zijn uitgegeven van het totaal, hoe schaarsen de Tornado Cash coin is in de toekomst. Dit drukt zich vaak uit in een hogere koers.

TORN coin kopen

Wil je Tornado Cash kopen om anonieme transacties te doen of om het als belegging toe te voegen aan je portfolio? Dan kun je dit onder andere doen op de grootste exchange van de wereld, Binance. Heb je hier nog geen account? Maak die dan vooral aan via deze link. Je krijgt dan altijd 10% korting op je handelskosten. Dus ook als je nog even niet wilt kopen is het verstandig nu al je account in te schrijven om van de korting te profiteren.

 1. Geld storten met iDEAL
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.