Leestijd: 2 minuten

Op dit moment verkeert Turkije in een penibele economische situatie. De fiat valuta van Turkije, de lira, is de afgelopen weken niet gestopt met depreciëren. Daarom heeft een grote meerderheid van de Turken nu een veilige haven gevonden in cryptocurrencies. Die vinden ze vooral in Bitcoin en Tether.

Turkije verkiest crypto boven lira

We zien dat cryptocurrencies vooral in ontwikkelingslanden omarmd worden. Met name in die landen waar het economische beleid van de regering niet bepaald vertrouwd wordt door de bevolking. Dit is precies het huidige geval met Turkije.

Volgens een woensdag gepubliceerd rapport van Wall Street Journal kan de Turkse lira niet zomaar ophouden met kelderen. Dit laat de Turken voor een moeilijke beslissing staan. Maar zoals blijkt, is die beslissing toch niet zo moeilijk.

Zelfs als je bedenkt dat cryptocurrencies misschien nog riskantere soorten activa zijn, zien we toch dat Turken zich meer op crypto blijven richten. Velen doen dit ter afdekking van de enorme inflatie.

Volgens blockchain analytics firma Chainalysis is crypto in Turkije behoorlijk populair geworden. De handelsvolumes in crypto met de lokale munt liepen op tot gemiddeld $1,8 miljard per dag over slechts drie beurzen.

Intussen vertoont de lira, die hard in waarde blijft kelderen, momenteel geen tekenen van herstel. In wat als haar slechtste prestatie in bijna 20 jaar wordt geclassificeerd, verloor de lira naar verluidt alleen al in 2021 meer dan 44% van haar waarde.

Interessant is dat veel economen en deskundigen geloven dat de torenhoge inflatie in Turkije verantwoordelijk kan zijn voor de benarde toestand van de lira. Bedenk dat juist vorige maand de inflatie 36% bereikte. Economen voorspelden toen dat de inflatie nog hoger zou kunnen oplopen.

Als de inflatie hoger wordt, betekent dat natuurlijk steevast meer druk op de toch al gehavende lokale munt. Intussen staat de wisselkoers van de lira op het moment van schrijven op 13,28 tegen $1.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.