Afgelopen week is er een ‘grote’ gecoördineerde hack bij Twitter geweest. Zeker 130 accounts van bekende mensen zijn gehackt. De slachtoffers verloren de volledige controle over het Twitter account en de hackers konden ‘scam berichten’ plaatsen om mensen Bitcoin over te laten maken naar de hackers.

Het blijkt een gecoördineerde actie, omdat de grootste en bekendste mensen op Twitter allemaal tegelijk de toegang tot hun account verloren. Mensen als Obama, Kanye West, Elon Musk en Bill Gates met allemaal miljoenen volgers. De berichten die de hackers vervolgens plaatsten hadden dan ook een groot bereik.

Scam berichten Twitter hack
Scam berichten Twitter hack

Scam berichten

De scam berichten die de wereld in gestuurd werden lijken sprekend op de berichten die een tijdje geleden verzonden werden door nep accounts. Het gaat om teruggeef acties waarbij de nep berichten zeggen je een x-bedrag aan Bitcoin te sturen als je ze eerst iets opstuurt. 

Natuurlijk ben je dan je Bitcoin kwijt en dit is ook het einddoel van de hackers. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen bereiken en hopen dat mensen wat overmaken. Er is wel goed nagedacht over de te hacken accounts en de timing was goed. 

Zo plaatsten bijvoorbeeld Obama en Joe Biden allemaal rond dezelfde tijd de berichten. De goedgelovige lezers zouden dit kunnen interpreteren als een legitieme actie en zo hun geld verliezen. 

Hoe werkt het?

Het is nog niet compleet duidelijk hoe de hack heeft kunnen gebeuren op deze schaal maar het lijkt erop dat hackers toegang hebben gekregen tot de ‘personeelsingang’ van Twitter. De verwachting is dat de hacker(s) hier extra email adressen konden toevoegen aan een account om zo in te kunnen loggen en de berichten te plaatsen.

Schade van de hack

Hoewel de mensen die al iets langer meedoen in de wereld van de crypto deze berichten waarschijnlijk wel herkent hebben was de schade nog aanzienlijk. De schaal waarop de berichten gelezen werden was groot en zo ook de opbrengst voor de hackers.

Alleen Coinbase al gaf aan ten mensen 1100 transacties geblokkeerd te hebben richting de hackers. In totaal zou het bedrijf ten minste $280.000 aan Bitcoin transacties tegengegaan zijn.

Op een van de gebruikte adressen van de hackers is te zien dat er ruim 12 BTC heen gestuurd is en ook direct allemaal weer uit de wallet is gehaald. Je kunt de betreffende wallet (van de nep ‘Elon Musk’) hier vinden.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.