Je exchange accounts beveiligen: hoe veilig is two-factor authentication?

Authy

Als je al wel eens een account hebt aangemaakt op een van de vele online exchanges ben je de two-factor authentication (2FA) vast wel eens tegen gekomen. Dit is een tool waarmee je je account kunt voorzien van een extra laag beveiliging. Het werkt doormiddel van een app en zorgt ervoor dat je bij iedere keer inloggen een extra code moet invoeren. Deze code is te vinden op het apparaat waar je de Authenticator app op hebt geïnstalleerd. Wanneer iemand bijvoorbeeld je inlog gegevens weet te bemachtigen heeft deze persoon alsnog de unieke code op jou apparaat nodig. Deze code verandert om de paar seconden en is dus onmogelijk te gokken. Het is dus zeer aan te raden dit te gebruiken om je account te beveiligen.

two-factor authentication

Two-factor authentication met Google Authenticator

Voorheen maakte ik altijd gebruik van ‘Google Authenticator’. Dit is een app ontwikkeld door Google en doet precies het bovenstaande. Het werkt prima en ik heb dit sinds de start gebruikt. Maar deze app heeft een groot nadeel. Het is zo goed beveiligd dat het geen backup maakt van je code. Deze code scan je bij het aanmaken van de 2FA en betekent dat jij eigenaar bent van het account. Dit is zeer veilig te noemen, maar betekent ook dat wanneer je je apparaat verliest je niet meer beschikt over deze code. Raak je dus je mobiel kwijt of wordt deze gestolen? Dan beschik je niet meer over de code die noodzakelijk is om in te loggen op je exchange account. Het is onmogelijk om dit terug te krijgen en betekent dat je niet meer beschikt over de Cryptocurrency die je op de exchange hebt staan. Dit is natuurlijk dood zonde!

Authy Authenticator

Sinds kort maak ik daarom gebruik van een andere app, namelijk Authy. Deze app doet in principe precies hetzelfde als de Google Authenticator, maar biedt de mogelijk om een backup te maken en de app te gebruiken op verschillende apparaten. Dit geeft mij de zekerheid dat wanneer mijn mobiel om welke reden dan ook niet meer in mijn bezit is, ik altijd nog op mijn exchange accounts kan komen. Het is natuurlijk zonde als je al je Cryptocurrency kwijt raakt.

Wisselen van Authenticator?

Wil je wisselen van Authenticator? Dat is op zich niet zo heel lastig. Het enige wat je moet doen is naar ‘settings’ gaan, je two-factor authentication uitschakelen (dit behoeft vaak een bevestiging via 2FA op de oude app) en vervolgens de two-factor authentication weer opnieuw instellen op de nieuwe app. Het is een beetje omslachtig, maar al met al in een paar minuutjes gebeurt.

Nu je je exchanges goed beveiligd hebt is het misschien ook eens tijd om meer informatie te vergaren over het beveiligen van je Bitcoin buiten de exchanges. Lees daarover meer in mijn artikel over het veilig bewaren van je Bitcoin. In dit artikel vind je meer informatie over de Bitcoin koers verwachting.

Ledger Nano S

Bitcoin kopen? Lees hier hoe je dit doet
Beginnen met handelen in Cryptocurrency? Lees hier hoe het werkt
Op zoek naar een geschikte exchange? Maak dan je account aan op Binance
Wil je direct handelen met euro’s? Maak dan je account aan op Bitvavo
Je Cryptocurrency veilig bewaren? Kijk dan eens naar de Ledger Nano S