Centrale exchanges zijn flink gegroeid in populariteit sinds de opkomst van cryptocurrency in de afgelopen jaren. Steeds meer mensen vertrouwen hun crypto tegoeden toe aan deze bedrijven en gebruiken de exchanges om te handelen. Het probleem hierbij is echter dat je de controle over je cryptocurrency ook weggeeft op het moment dat je ze naar de exchange overboekt. 

Op decentrale exchanges kun je met behulp van protocollen en smart contracts in cryptocurrency handelen zonder dat je de controle over je tegoeden hoeft over te dragen. Technisch is dit alleen lastig om goed voor elkaar te krijgen, helemaal in vergelijking met de centrale exchanges.

Uniswap is hierin geslaagd en is op dit moment een van de populairste platformen op het gebied van Decentralized Finance (DeFi).

In dit artikel gaan we in op Uniswap en de technieken die het gebruikt om veilige ‘swaps’ te kunnen faciliteren. Daarnaast nemen we de Uniswap token UNI onder de loep en gaan we in op de Uniswap koers verwachting.

Wat is Uniswap?

Uniswap is een decentrale exchange gebaseerd op Ethereum waarop je ERC-20 tokens met elkaar kunt ‘swappen’ / omruilen. Je kunt op de Uniswap exchange dus tokens voor elkaar omruilen zonder dat je hiervoor iemand hoeft toe te vertrouwen met je tokens. 

Uniswap is open-source software en maakt het mogelijk voor de gebruikers om zonder ‘orderbook’ of centrale partij te handelen in cryptocurrency. Op de Uniswap exchange handel je niet ‘tegen’ andere gebruikers, maar met een ‘automated liquidity protocol’.

Uniswap is geen bedrijf maar een protocol. Het is dan ook niet nodig om een aanvraag te doen om je ERC-20 tokens op de decentrale exchange te plaatsen. Dit is mogelijk voor iedere coin zonder dat hiervoor een vergoeding betaald moet worden of iets dergelijks. 

Hoe werkt Uniswap?

Uniswap werkt met een techniek die ‘constant product market maker’ genoemd wordt. Het protocol werkt niet met een orderbook om een markt te maken maar het werkt met liquidity pools en liquidity providers. Dit is een pot waarin geld gestopt wordt waarmee de markt gemaakt wordt en waarmee liquiditeit voor die markt gegarandeerd is. Een voorbeeld van zo’n markt is bijvoorbeeld de Ethereum / Tether markt (ETH/USDT). 

De liquiditiy providers zijn gebruikers die hun tegoed kunnen toevoegen aan de pot en hiervoor aanspraak maken op een gedeelte van de handelskosten die gemaakt worden. Iedereen mag een liquidity provider zijn en kan dus handelskosten verdienen.

Op het moment dat een liquidity provider tegoeden inlegt om de pot te vullen ontvangt diegene hiervoor ‘liquidity tokens’. Dit is het equivalent van het tegoed dat aan de liquidity pool is toegevoegd. Deze tokens kunnen later weer omgewisseld worden voor de ingelegde tegoeden.

Op de Uniswap netwerk wordt met behulp van deze liquidity pools de prijs op de markt bepaald. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat in een pool de totale liquiditeit gelijk moet blijven. Deze wordt opgemaakt aan de hand van de coins in de liquidity pool, in het eerder genoemde voorbeeld zijn dit Ethereum en Tether. Martk: ETH/USDT = totale liquiditeit.

Op het moment dat jij een order plaats voor Ethereum komt er meer USDT op de markt. Omdat de totale liquiditeit gelijk blijft betekent dit dat de waarde van Ethereum omhoog gaat en zo wordt de markt gemaakt op Uniswap.

Hoe Uniswap gebruiken?

Op het moment dat je Uniswap wilt gebruiken moet je je Ethereum wallet verbinden met het platform. Op dat moment kun je iedere coin die in de wallet staat automatisch omruilen voor de andere. Voor elke trade betaal je op dit moment ongeveer 0,3% handelskosten en deze kosten komen terug in de liquidity pool welke opgenomen kunnen worden door de liquidity providers. 

Uniswap Token koers verwachting

Naast de Uniswap exchange heeft het project recent ook een Uniswap token uitgebracht. De token wordt tot 2024 uitgegeven aan onder andere de gemeenschap, het team, de leden en investeerders. In totaal komen er 1 miljard UNI op de markt.

Gebruikers van de Uniswap exchange die voor 1 september 2020 een of meerdere wallets aan het project hebben gekoppeld maken aanspraak op 400 gratis UNI. Dit was een flinke airdrop, want net na de aankondiging stond UNI op ongeveer € 4 p/s.

De Uniswap coin wordt gebruikt op de exchange als governance token. De bezitters mogen dus meebepalen met de richting van het protocol. De vraag naar een geschikte decentrale exchange is groot en Uniswap lijkt deze vraag goed te vervullen. Weet Uniswap deze lijn voort te zetten? Dan is dit ook zeer positief voor de Uniswap koers verwachting.

Uniswap technische analyse

Veel mensen bepalen het juiste instapmoment met technische analyse. Wil je meer leren over het handelen van cryptocurrency? Lees dan meer over een crypto tradingbot en volg de cryptocurrency cursus.

Crypto Masterclass:

✔ Verdien geld vanaf overal ter wereld
✔ Laat je euro’s voor jou werken i.p.v. andersom
✔ Word een ware expert in de nieuwe economie
✔ Ontwikkel een killer mindset
✔ Geniet van een leven vol vrijheid

Uniswap prijs voorspelling 2020 – 2027

Op het internet zijn tal van prijs voorspellingen voor Uniswap te vinden. De een nog positiever dan de ander. De behoefte aan een decentrale exchange om tokens te verhandelen in groot en Uniswap doet wat het moet doen. Dit lijkt zich ook te vertalen in een hoge Uniswap verwachting.

De enige kanttekening die er gemaakt kan worden op dit moment is de hoge Ethereum fee die het veroorzaakt. Uniswap zorgt namelijk voor een hoge druk op de blockchain en dit komt de transactiesnelheid en kosten niet te goede. Overigens is dit natuurlijk niet direct een probleem van Uniswap en zal dit hopelijk verholpen worden met Ethereum 2.0.

Hieronder vind je enkele van de Uniswap prijs voorspellingen voor de toekomst:

2020: $ 10,09
2021: $ 11,86
2022: $14,61
2023: $16,43
2024: $19,73
2025: $23,18
2026: $22,42
2027: $29,73

Uniswap kopen

Heb je besloten dat Uniswap een goede aanvulling is op je portfolio? Dan kun je Uniswap halen op enkele van de grootste exchanges, waaronder natuurlijk Uniswap zelf of Binance. Nog geen account? Dan kun je die hier gratis aanmaken.

Beste exchanges

Bitvavo
BitMEXTrade de eerste € 1000 zonder kostenBinance
Handelen met Leverage (x2 - x100)50+ cryptocurrencyDe grootste exchange ter wereld
8 van de grootste cryptocurrency0,25% transactiekosten150+ cryptocurrency
0,075% transactiekosten0,10% transactiekosten
Bezoek de exchange
Bezoek de exchangeBezoek de exchange

Crypto masterclass

crypto masterclass