342.000 ETH gestolen bij Upbit

De Zuid-Koreaanse exchange Upbit is slachtoffer geworden van een hack. De dader(s) wisten maar liefst 342.000 Ethereum weg te sluizen ter waarde van ongeveer €45,6 miljoen. Upbit bracht dit naar buiten in een eigen verklaren:

“At approximately 13:06 on November 27th, 2019 (KST), 342,000 ETH was sent from Upbit’s Ethereum hot wallet to an anonymous wallet address – 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029”

Het is niet de eerste keer dat dit jaar een grote exchange gehackt is. Ook zijn onder andere Binance (7.000 BTC), Cryptopia ($16 miljoen) en Bithumb ($13 miljoen) slachtoffer geworden.

Wat opvallend is aan de Upbit hack is dat er wellicht sprake is van een ‘inside job’. De hack ging namelijk gelijk op met een wallet migratie van de exchange. Dit zou betekenen dat een medewerker van de exchange hier iets mee te maken zou hebben. Vooralsnog is dat nog niet zeker, maar er zal ongetwijfeld naar gekeken worden. 

Upbit heeft een aantal acties ondernomen toen de hack aan het licht kwam:

  • De mogelijkheid tot storten en opnemen van crypto is stopgezet
  • Alle tegoeden zijn direct naar een cold wallet gestuurd

De slachtoffers van de hack kunnen in ieder geval opgelucht adem halen. De exchange zal namelijk het volledige gestolen bedrag vergoeden. Dit zal overigens nog wel even duren, want naar schatting zal de mogelijkheid tot het storten en opnemen van crypto op de exchange pas over twee weken weer mogelijk zijn. 

Wat weer duidelijk geworden is uit dit hele verhaal is dat een cold wallet of hardware wallet echt onmisbaar is. Stond je crypto op een hardware wallet? Dan was het voor de hackers niet mogelijk geweest om bij je Bitcoin te komen. Je kunt in dit artikel meer lezen over de verschillende soorten wallets en de beste hardware wallet om je Bitcoin en crypto te beveiligen.

.

Beste exchanges

Bitvavo
BitMEXTrade de eerste € 1000 zonder kostenBinance
Handelen met Leverage (x2 - x100)50+ cryptocurrencyDe grootste exchange ter wereld
8 van de grootste cryptocurrency0,25% transactiekosten150+ cryptocurrency
0,075% transactiekosten0,10% transactiekosten
Bezoek de exchange
Bezoek de exchangeBezoek de exchange

Crypto masterclass

crypto masterclass