Leestijd: 2 minuten

Als je al een tijdje in de crypto wereld actief bent heb je ongetwijfeld de term NFT voorbij horen komen. Het is een enorm populaire nieuwe hype waarbij je eigenaarschap direct kun koppelen aan een digitaal product. Online kunst, muziek en zelfs digitaal vastgoed zijn met behulp van een non fungible token daadwerkelijk van jou.

Kopen van NFT veilig?

Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar de verwachting is dat het steeds vaker gebruikt gaat worden om online eigenaarschap te kunnen garanderen. Dat is namelijk een van de grootste problemen op het internet. Echt eigenaar zijn van je bestanden.

Het kopen van een NFT, of cryptocurrency in het algemeen, is alleen niet zonder risico’s. Je loopt ten eerste het risico om een foute transactie te doen. Zoals bij iedere transactie op de blockchain kun je de klantenservice niet vragen om je transactie om te draaien.

Daarnaast is er nog een dieper ‘probleem’ voor sommigen. Dit heeft te maken van de veiligheid van het internet en je privacy. Lang niet iedereen wil online gevolgd worden, maar dat gebeurt wel bij de meesten van ons.

Dit heeft te maken met de stroom van informatie op het internet. Aan jouw internetverkeer zit een IP-adres verbonden. Dit is een uniek adres waarmee jouw identiteit achterhaald kan worden.  

Waar je rekening mee moet houden in een nieuwe hype als die van de NFT is dat je nieuwe online kunstwerk ineens veel geld waard kan zijn. Als dat het geval is hebben criminelen ook een incentive om achter je aan te komen. Nu valt dit risico in de praktijk wel wat mee, maar het is er wel.

Dat is de reden dan sommige crypto gebruikers altijd op het internet zitten met een VPN. Wat is een VPN van ExpressVPN? Je kunt het wel zien als een beveiligde snelweg waar al je internet verkeer langs loopt. 

Normaal gesproken is dit een snelweg waar iedereen naar het verkeer kan kijken. Je IP-adres is voor de slimme computercriminelen te achterhalen en er kan zo een profiel over jou opgebouwd worden. Over je activiteit online, aangekochte NFT’s en dat soort dingen.

Met een VPN beveilig je deze snelweg zodat je je online identiteit kunt verbergen. Je internetverkeer gaat via een veilige server zodat hackers, overheden en internet providers dit niet kunnen zien.

Laat ik voorop stellen dat het kopen van crypto en NFT’s in principe veilig is. Toch zijn er die gebruikers die het zekere voor het onzekere willen nemen en willen gaan voor de maximale veiligheid. Hierbij hoort ongetwijfeld een VPN. Bijkomend voordeel is dat je met je VPN kunt internetten van waar ook ter wereld.