Wanneer je je aan het inlezen bent over Bitcoin en Cryptocurrency kom je deze termen ongetwijfeld vaak tegen: Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). Maar wat betekenen deze termen nou precies?

Proof of Work (PoW)

Proof of Work is het mechanisme dat ingebouwd is in de Blockchain van Bitcoin. Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, heeft dit ingevoerd om te voorkomen dat er zomaar nieuwe Bitcoin ‘bijgemaakt’ kunnen worden. Hierover meer in mijn artikel over het minen van Bitcoin.

Het Bitcoin netwerk is niets anders dan een verbinding tussen gigantisch veel computers, oftewel nodes. Wanneer een transactie gedaan wordt op dit netwerk dient dit gecontroleerd te worden voordat de transactie goedgekeurd wordt. Deze handeling kun je zien als een soort puzzel. In het begin van de Bitcoin waren deze puzzels nog relatief eenvoudig gezien er weinig verkeer was op het Bitcoin netwerk. Maar inmiddels zijn deze puzzels niet meer op te lossen door gewone huis, tuin en keuken computers.

Tegenwoordig zijn er grote organisaties met veel server capaciteit die niets anders doen dan deze berekening uitvoeren. Deze mensen worden miners genoemd. Als beloning voor het uitvoeren van deze moeilijke berekeningen kunnen ze Bitcoin verdienen (Block reward). Over het algemeen geldt: wie de meeste rekenkracht heeft, heeft de grootste kans om de puzzel op te lossen en dus de beloning te krijgen. Dit wordt Proof of Work (PoW) genoemd. Maar er zit altijd een kleine ‘random’ factor bij. Ter illustratie het volgende voorbeeld:

De puzzel is een getal, zeg 8. Per stukje rekenkracht heb je 2 dobbelstenen en je hebt de puzzel opgelost wanneer je met die dobbelstenen 8 ogen gooit. Iemand met meerdere stukjes rekenkracht (meerdere paren dobbelstenen) heeft een grotere kans om het getal 8 te gooien en maakt daarom het meeste kans op de beloning. Maar zelfs met 1 stukje rekenkracht (een paar dobbelstenen) is het dus mogelijk om direct 8 te gooien, hoewel de kans enorm klein is.

Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake is een alternatief bedacht voor Proof of Work. Met PoW draait het allemaal om rekenkracht om Bitcoin te verdienen. Maar hiervoor hoef je niet perse BTC te bezitten. Met PoS worden de berekeningen gedaan door de BTC (of andere PoS Cryptocurrency) die in je wallet staan. Bezit je 1% van de beschikbare coins? Dan heb jij recht op 1% van de block reward. Er is geen specifieke apparatuur nodig om bij te dragen aan de rekenkracht. Alleen maar je computer met daarom de geïnstalleerde wallet en je munten.

Door deze manier van berekenen kunnen zelfs kleine partijen met maar relatief weinig munten meedoen aan de ‘berekeningen’. Iedereen draagt bij en iedereen krijgt dus een beloning. Enkele belangrijke factoren voor PoS zijn de leeftijd van je coins (hoe lang staan je coins al in je wallet?) en de hoeveelheid van je coins (hoeveel % van het totaal beheer je?). Een optelsom van deze factoren bepaald hoe vaak jij je reward krijgt. Mensen met grote hoeveelheden coins krijgen wellicht dagelijks hun beloning en andere moeten soms weken wachten. Maar de beloning komt, dat is zeker.

Gevaar Proof of Work

Een groot nadeel van PoW is het feit dat grote bedrijven met veel kapitaal gigantische servers uit de grond stampen. Hier minen ze vervolgens Bitcoins mee. Deze bedrijven bezitten daarom een behoorlijk percentage van de totale rekenkracht en kunnen met dit marktaandeel druk uitoefenen op het Bitcoin netwerk. In theorie zouden ze zelfs met deze rekenkracht kwaad kunnen doen aan het Bitcoin netwerk. Het voordeel van PoS is dat het niet uitmaakt hoeveel rekenkracht je hebt, het gaat om het aandeel munten dat je bezit.

We zien op onderstaande afbeelding duidelijk dat de top 4 mining pools een ruime meerderheid van de markt bezitten (rond de 70%). Dit betekent dat deze partijen grote invloed kunnen uitoefenen op het netwerk. In de praktijk is het met PoS nagenoeg onmogelijk om 70% van alle Bitcoin te bezitten en is daarom een stuk minder kwetsbaar voor de ‘51% attack’. Wanneer een partij 51% van de rekenkracht beheerd zou deze in theorie de blockchain kunnen manipuleren.

Marketshare miners Bitcoin

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.