Geld is tegenwoordig bijna niets meer dan getallen op een scherm. Je hebt zoals ze dat vroeger deden over het algemeen geen volle portemonnee meer bij je. Ook hoef je geen contant geld meer uit je beurs te halen om dit te overhandigen aan iemand anders bij een aankoop. Je rekent eenvoudig af met iDeal of nog gemakkelijker, je haalt even je pinpas over een kastje en je neemt de boodschappen mee naar huis. Het geld is abstract en niet meer iets tastbaars zoals dat vroeger is. Met de opkomst van Bitcoin en de groeiende interesse merk je dat dit abstracte beeld een beetje verandert en in dit artikel leg ik uit waarom.

Abstract geld

Zoals aangegeven hoef je geen zak met geld meer bij je te dragen om dingen te kunnen betalen. Het zijn getallen op een scherm waar je er na de betaling iets minder van hebt. Hierdoor is het minder tastbaar en zul je er eerder geld door gaan uitgeven doordat het een abstract concept is. Je leest dan ook steeds vaker dat kinderen gigantisch veel geld van hun ouders uitgegeven hebben aan bijvoorbeeld virtuele spullen in een game. Dit komt doordat kinderen niet geleerd hebben wat geld precies is en dat je het niet zomaar allemaal uit kunt geven. De gevolgen van deze aankopen zijn vaak niet duidelijk.

Wat een kind ziet is een spel dat hij veel speelt. Hij wil natuurlijk goed zijn net zoals mensen in het spel en ziet de mogelijkheid om in-game spullen te kopen. Na even uitzoeken komt hij erachter dat je aan deze spullen kunt komen door gebruik te maken van een pasje met wat getallen erop of zelfs een gekoppelde creditcard. Kinderen geven op deze manier soms wel duizenden euro’s uit, omdat ze niet zien wat er precies met dat geld gebeurt. Het enige dat ze zien is allemaal leuke spullen die ze nu kunnen gebruiken om beter te worden in het spel. Maar door de torenhoge rekeningen komen de ouders vervolgens in de problemen en op dat moment is het al te laat.

Bitcoin & monopoly voor het omgaan met geld

Het monopoly experiment

Naar alle waarschijnlijkheid zouden ze dit niet gedaan hebben als er fysiek iemand hun spaarpot leeg kwam halen na een aankoop. Dan zien ze wat er met het geld gebeurt en dat ze dit niet meer hebben zodra ze online iets kopen. Een spreker bij Ted Talks heeft dit onderzocht doordat hij altijd veel monopoly met zijn kinderen speelde.

Hij zag dat zijn kinderen allemaal verschillende strategieën hadden om het spel te winnen. Geluk, alles kopen waarop je terecht komt en strategisch nadenken over wat je wilt kopen. Maar naarmate het spel vorderde begonnen ze met geld te smijten, geld uit te lenen buiten de regels om en noem het maar op. Dit zette de spreker aan het denken en hij bedacht een experiment. Wat zou er gebeuren als we dit gaan spelen met echt geld? Zou de strategie veranderen? Zouden ze beter omgaan met geld? Het antwoord hierop is ja!

Wat veranderde er?

Op een dag nam de spreker, Adam Carroll, $10.000 op van de bank en gooide dit neer op tafel. Hij zocht precies uit hoeveel startgeld iedereen krijgt volgens de regels van monopoly en deelde dit uit aan zijn kinderen. Nu hadden deze jonge kinderen ineens duizenden euro’s voor zich liggen en speelde ze voor echt geld. Hoewel de prijs $20 is en niet de volle $10.000 was het effect duidelijk merkbaar.

Eén van de kinderen speelde nog steeds op de geluksfactor en lag daardoor snel uit het spel, maar de andere twee begonnen strategisch na te denken. Moet ik alles wel kopen? Heb ik als ik dit koop nog wel genoeg om mijn boete te betalen als ik op een ander huis kom? Ze werden zich bewust dat ze met echt geld aan het spelen waren en maakte hierdoor betere en rationele beslissingen met hun geld. 

De strategie van de winnaar was voorheen hotels bouwen op de duurste bezittingen. Maar gedurende het spel zag de spreker hem duidelijk andere beslissingen maken. Niet meer alles kopen en hotels bouwen op de goedkopere ‘properties’. Na de vraag van zijn vader de spreker waarom hij dit deed gaf hij het volgende antwoord: “Het zijn gewoon beter betaalbare bezittingen”. Door de cashprijs en het echte speelgeld werd er beter met het geld omgegaan. 

Wat kunnen we hiermee?

De spreker concludeert dat kinderen tegenwoordig opgroeien in een wereld waar geld niet meer echt is, maar een illusie. Ze zien een paar getallen maar zien dit niet als geld. Hierdoor zijn ze zich niet meer bewust van de consequenties die het heeft om al je geld maar uit te geven. Hij noemt het voorbeeld van een aantal mensen met hoge functies. Na een onderzoek werd er geconcludeerd dat deze mensen allemaal vroeg de kans/verantwoordelijkheid gekregen hebben om belangrijke financiële beslissingen te maken met consequenties. Uit dit onderzoek is gebleken dat mensen die hier vroeg mee in aanraking komen later een aanzienlijk grotere kans hebben om het financieel goed voor elkaar te hebben.

Voor kinderen tegenwoordig zou hier dus actief aan gewerkt moeten worden volgens de schrijver. Het leren met geld omgaan van kinderen is erg belangrijk om ze later een kans op succes te geven.

Wat heeft Bitcoin hier mee te maken?

Je zou kunnen zeggen dat Bitcoin ook maar wat getallen op een scherm zijn en in feite is dit waar. Maar wat ik aan mezelf en anderen merk is dat mensen geïnteresseerd in Bitcoin niet zomaar met geld smijten, in tegendeel zelfs. Mensen die bezig zijn met Bitcoin zijn zich ervan bewust dat Bitcoin schaars is en dat er niet oneindig van gemaakt kan worden.

De logische consequentie is dan ook dat zodra jij je Bitcoin uitgeeft, je diezelfde Bitcoin niet zomaar terug kunt krijgen. Bitcoin is schaars en daardoor zijn mensen actief bezig met het sparen en verzamelen van meer Bitcoin. Het heeft er daarnaast ook mee te maken dat de Bitcoin prijs volatiel is. Het zou kunnen dat je Bitcoin volgend jaar meer waard is dan nu. Veel mensen weten dit en zijn actief bezig met het ‘stacken van satoshi’s’ en dus het sparen. De schaarste en de mogelijke belofte van een hogere Bitcoin waarde in de toekomst zorgt ervoor dat mensen verstandiger met hun geld omgaan. 

Zit je in Bitcoin? Dan zul je dit wellicht herkennen. Doe jij liever je boodschappen met Bitcoin of met euro’s? Ik doe het ten eerste met euro’s omdat het op dit moment nog gemakkelijker is, maar ook zeker omdat ik actief nadenk over mijn Bitcoin. Ik geef liever €100 uit dan €100 in Bitcoin. Dit komt doordat het over een tijdje wel eens duurder kan zijn om dezelfde €100 aan Bitcoin terug te kopen. Het laat je nadenken over de gevolgen van een transactie. Mijn euro’s gaan over het algemeen minder waard worden door de inflatie en mijn koopkracht gaat hierdoor achteruit. Bitcoin heeft volgens sommigen het tegenovergestelde effect en dit merk je direct wanneer je bezig bent met het sparen van Bitcoin. Je satoshi’s zijn je heilig en gaat hier veel voorzichtiger mee om dan met je ‘normale’ bankrekening over het algemeen. Hieronder vind je de volledige Tedtalk over het monopoly experiment.

Monopoly experiment

Conclusie

Het goed om kunnen gaan met geld is uiterst belangrijk en je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Naar mijn idee past Bitcoin goed in dit straatje. Niet alleen omdat je peer to peer transacties kunt doen of dat je de tussenpersoon bij een transactie niet meer nodig hebt. Het draagt ook bij aan het leren met geld omgaan en de financiële gevolgen die een transactie heeft. Voor dit effect/bewustzijn is misschien wel te weinig aandacht in de wereld van Bitcoin. Maar iedereen met wie ik spreek en die actief aan het lezen is over Bitcoin staat er hetzelfde in. Ze lezen over economie, hoe geld werkt (of zou moeten werken) en worden zich hierdoor bewuster van hoe ze om moeten gaan met geld. Dit is een erg goede ontwikkeling en hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Minder dan 4% van het geld dat er op de bankrekeningen van ons allemaal staat bestaan niet in de ‘echte wereld’. Het zijn alleen maar nullen op een scherm. De schaarste van Bitcoin is daarom erg belangrijk hiervoor. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin in de omloop zijn. Naarmate dit bij je binnenkomt zul je snel veranderingen merken in je denkpatroon over omgaan met geld.

Er zijn dan ook tal van boeken die je hierover kunt raadplegen. Ieder boek dat ook maar een beetje gaat over Bitcoin heeft een aantal dezelfde thema’s en die hebben vaak te maken met het concept geld en de ontevredenheid over de huidige situatie. Een aantal van deze boeken zijn: ‘The Bitcoin Standard, ‘Digital Gold’ en ‘Bitcoin en andere cryptovaluta’.

Beginnen met Bitcoin

Nog niet iedereen is actief bezig met Bitcoin en dat is logisch. We zijn nog in een relatief jong stadium en langzaam maar zeker worden zich meer mensen bewust van de wereld van Bitcoin. Mocht je er nog niet mee begonnen zijn is het dan ook belangrijk om het vanaf het begin goed te doen om problemen te voorkomen. Wil je beginnen met het ‘opstapelen van satoshi’s’? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • De beveiliging

Zorg ervoor dat je je Bitcoin veilig opslaat door middel van een hardware wallet. Laat je je Bitcoin op een exchange staan dan is dit vatbaar voor hacks. Je vindt hier mijn review over de Ledger Nano S waarin uitgelegd wordt hoe jij je Bitcoin veilig kunt bewaren. Een hardware wallet kun je hier direct aanschaffen.

  • Satoshi’s kopen

Satoshi’s zijn de eenheid van Bitcoin en een Bitcoin bestaat uit een 1 met acht nullen. Je kunt dan ook fracties van een Bitcoin bezitten. Nu je bij stap één een veilige hardware wallet hebt kun je beginnen met het kopen van je Bitcoin. Dit kun je vervolgens storten op het Bitcoin adres op jouw hardware wallet zodat je Bitcoins automatisch buiten het internet worden opgeslagen en veilig blijven. Je kunt via deze exchange gemakkelijk Bitcoin kopen met iDeal en dit op je hardware wallet storten. Een review over de exchange kun je hier vinden.

Je zult merken dat naarmate je je langer verdiept in Bitcoin, je een beter begrip zult krijgen over hoe de financiële markten werken. Ook zul je merken dat je je er bewust van wordt hoe geld nou echt werkt en hoe je om moet gaan met je geld. Los van een mogelijke prijsstijging van Bitcoin is dat al enorm waardevol op zichzelf.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.